Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Ιουν-2020 10:38

  Χρήστος Σταϊκούρας: 114.000 αιτήσεις για Επιστρεπτέα ΙΙ σήμερα το πρωί

  Χρήστος Σταϊκούρας: 114.000 αιτήσεις για Επιστρεπτέα ΙΙ σήμερα το πρωί
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13:51

  Στις 114.000 έχουν φτάσει σήμερα το πρωί οι αιτήσεις κάθε μορφής επιχειρήσεων για την δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1,4 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ενημερώνοντας μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδης τους βουλευτές των Επιτροπών Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου για την ενίσχυση των επιχειρήσεων την περίοδο του κορονοϊού. 

  Ο ίδιος κάλεσε τους δικαιούχους όπως π.χ. τους ταξιτζήδες να μπουν στην επιστρεπτέα έως τέλος εβδομάδας γιατί θα λάβουν πολλαπλάσια ποσά απ’ ό,τι το ειδικό επίδομα των 534 ευρώ, ενώ σημείωσε ότι σε αυτή την φάση μπαίνουν και ζημιογόνες επιχειρήσεις.

  Ο ΥΠΟΙΚ κάλεσε για μια ακόμα φορά τις τράπεζες να συγχρονίσουν τον βηματισμό τους με το ταχύ, όπως είπε, βηματισμό που έχει η ελληνική κυβέρνηση σε ότι αφορά το Ταμείο Εγγυοδοτήσεων.

  "Η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει να στέκεται δίπλα στις επιχειρήσεις παρέχοντας εφόδια και κίνητρα, τόνισε ο υπουργός. "Καλούμε τις επιχειρήσεις να διαχειριστούν με υπευθυνότητα την κατάσταση για στήριξη της απασχόλησης και της παραγωγικότητας".

  Ενώ υπογράμμισε ότι για κάθε παράταση που ζητείτε, αργεί αντίστοιχα η εκταμίευση των ποσών στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Κατά την διάρκεια της συζήτησης υπήρξε κριτική από πλευράς κυρίως βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την απουσία της ΓΣΒΕΕ από την συζήτηση με αιχμές ότι έγινε εσκεμμένα για να μην ακουστεί η αγορά. "Δεν είναι αλήθεια", απάντησε ο ΥΠΟΙΚ. "Με την ΓΣΕΒΕΕ μιλήσαμε δεκαπέντε φορές. Και να εκμυστηρευτώ κάτι; Τους ακούσαμε και αυξήσαμε από 5 έως 20 εργαζόμενους στην πρώτη επιστρεπτέα προσθέτοντας άλλους 40.000 εργαζόμενους. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση και ακούει, και εμπλουτίζει και διορθώνει. Γιατί κάποιοι έμειναν απ έξω; Γιατί ήταν κερδοφόροι σύμφωνα με τα στοιχεία του Μαρτίου. Τότε είχαμε 138.00 αιτήσεις. Περίπου 40.000. Για να μην πω για 544 που ήταν με μηδενικούς τζίρους το ’20, ’19 και ’18. Γιατί πρέπει να αναλαμβάνουμε όλοι τις ευθύνες μας".

  "Δώσαμε 1 δισ. σε δέκα μέρες"

  Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δίνοντας στοιχεία για το ΤΕΠΙΧ ΙΙ είπε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ δόθηκαν μόλις 403 εκατ. ευρώ, ενώ "σήμερα σε μόλις 7 εβδομάδες έχουν δοθεί 1,483 δισ. ευρώ". Για το εγγυοδοτικό είπε ότι οι τράπεζες έχουν στείλει για έγκριση 1.155 αιτήσεις από τις οποίες έχουν ήδη εγκριθεί οι 1143 και σήμερα αναμένετε να εγκριθούν και οι άλλες 12. "Αυτό το εργαλείο αφορά κυρίως τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις όπως πχ την Aegean" τόνισε ο κ. Γεωργιάδης. "Έχουμε δώσει σχεδόν 1 δισ. σε λιγότερο από δέκα μέρες. Αν αυτό δεν είναι ταχύτητα τι είναι; Να πετάμε λεφτά απ’ τα παράθυρα"

  Ταμειακά διαθέσιμα 37,5 δισ. σήμερα

  Ο κ. Σταικούρας αναφέρθηκε στα ταμειακά διαθέσιμα λέγοντας ότι τον Μάρτιο του 2020 ήταν τα 15,7 (σκληρό μαξιλάρι που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ) και το υπόλοιπο κομμάτι το μεγαλύτερο μέρος του οποίου προϋπήρχε του ΣΥΡΙΖΑκαι ήταν 36,5 δισ. "Σήμερα είναι 37,5 δισ. Γιατί? Λόγω συνετούς διαχείρισης και επιλογών η Ελλάδα βγήκε στις αγορές δυο φορές και πήρε 5 δισ. μέσα στην κρίση ενώ αύξησε κατά 2 δισ. τα έντοκα γραμμάτια. Δεν φτάσαμε το 2019 αλλά εισέρευσαν 7 δισ. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα μειωθούν τον επόμενο μήνα. Κάνουμε υπεύθυνη δημοσιονομική και ταμειακή διαχείριση με το βλέμμα στο αύριο. Τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης θα έρθουν το 2021. Μέχρι τέλος Ιουλίου ούτε ένα ευρώ δεν θα εισρεύσει από ευρωπαϊκούς πόρους. Ασκούμε πολιτική με τις δικές μας δυνάμεις".

  Ο κ. Σταϊκούρας δίνοντας μια πρώτη εικόνα της επίδρασης των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί ως τώρα για την στήριξη της αγοράς ανέφερε ότι "σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ εξαιτίας ακριβώς των μέτρων που πήραμε αυτά αναμένεται να αποσοβήσουν ευρείας κλίμακας απολύσεις και πτωχεύσεις. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία του ΓΕΜΗ , από τον Μάρτιο έκλεισαν 2.736 επιχειρήσεις λιγότερες σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα".

  Δίνοντας στοιχεία για την στήριξη επιχειρήσεων, ατομικών επιχειρήσεων, ελ. Επαγγελματιών ο κ. Σταικούρας αναφέρθηκε στις 52.490 που έλαβαν κατά μέσο όρο 11.500 ευρώ από την πρώτη φάση επιστρεπτέας προκαταβολής.

  Από τις 114.000 επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει αίτηση για την δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής (παράταση έως τέλος εβδομάδας) οι 68.000 είναι ατομικές και οι 46.000 νομικά πρόσωπα.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ "αποζημίωση ειδικού σκοπού έλαβαν 557.076 συμπατριώτες μας", ενώ με την παράταση που δόθηκε χθες εντάχθηκαν για αποζημίωση και άλλες 25.536 εργαζόμενοι. Για αποζημίωση το μήνα Μάιο εντάχθηκαν 250.685 ελεύθεροι επαγγελματίες.

  Μ. Νταλιάνη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ