Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Ιουν-2020 20:00

  Ταμεία: Αντίστροφη μέτρηση 7 ημερών για την εξόφληση δόσεων των υπό αναστολή ρυθμίσεων

  Ταμεία: Αντίστροφη μέτρηση 7 ημερών για την εξόφληση δόσεων των υπό αναστολή ρυθμίσεων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Προθεσμία επτά ημερών θα έχουν από αύριο οι πληττόμενοι εργοδότες και επαγγελματίες προκειμένου να εξοφλήσουν τις δόσεις των ενεργών ασφαλιστικών ρυθμίσεών τους, οι οποίες "πάγωσαν” εδώ και τρεις μήνες.

  Συγκεκριμένα, όποιος εργοδότης ή επαγγελματίας είχε ενταχθεί σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ταμεία έως τον Μάρτιο του 2020, τηρούσε τη ρύθμιση, αλλά έπειτα -λόγω κορονοϊού- ο κλάδος του καταχωρήθηκε στους πληττόμενους, έλαβε τρίμηνη παράταση για την εξόφληση της δόσης του Μαρτίου.

  Έτσι, αντί να πληρώσει τη δόση του τον περασμένο Μάρτιο, δόθηκε από την κυβέρνηση η δυνατότητα εξόφλησή της έως τις 30 Ιουνίου.

  Η παράταση αυτή αφορούσε κάθε ενεργή, κατά τον μήνα Μάρτιο, ρύθμιση αποκλειστικά και μόνο των πληττόμενων εργοδοτών ή επαγγελματιών προς τα ταμεία, όπως π.χ. τη ρύθμιση των 120 δόσεων, των 12 δόσεων κ.λπ.

  Ως "ενεργή” θεωρούνταν τον Μάρτιο η ρύθμιση εκείνη της οποίας τη δόση του Φεβρουαρίου είχε πληρώσει ο πληττόμενος οφειλέτης, ενώ είχε καταβάλλει και τις τρέχουσες εισφορές του Ιανουαρίου (δεδομένου ότι οι εισφορές του Φεβρουαρίου έλαβαν εξάμηνη παράταση).

  Η τρίμηνη αυτή παράταση αφορά τόσο τους (πληττόμενους ) επιχειρηματίες οι οποίοι ανέστειλαν την οικονομική δραστηριότητά τους με κρατική εντολή για υγειονομικούς λόγους, όσο και εκείνους που δεν την ανέστειλαν, πλην, όμως, επλήγησαν σημαντικά (βάσει ΚΑΔ) από τον κορονοϊό.

  Το εν λόγω μέτρο δεν αφορούσε τους μη πληττόμενους εργοδότες και τους μη πληττόμενους επαγγελματίες. Οι μη πληττόμενοι επιχειρηματίες θα έπρεπε να πληρώσουν εμπρόθεσμα τη δόση της ρύθμισης τους για τον μήνα Μάρτιο.

  Επίσης, όποιος πληττόμενος επιχειρηματίας, μπορούσε και το επιθυμούσε, μπορούσε να πληρώσει εντός Μαρτίου, την προβλεπόμενη δόση του.

  Κατ΄άλλα, υπενθυμίζεται πως έως τις 31 Αυγούστου, δηλαδή για επιπλέον τρεις μήνες ακόμα, όλοι οι πληττόμενοι εργοδότες και επαγγελματίες με οφειλές στα ταμεία, είτε είναι ενταγμένοι σε ενεργή ρύθμιση, είτε όχι, είναι προστατευμένοι από αναγκαστικά μέτρα είσπραξης από πλευράς του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

  Η καταβολή των υπό αναστολή από τον Μάρτιο δόσεων των ενεργών ρυθμίσεων των πληττόμενων επιχειρηματιών έως τις 30 του τρέχοντος μηνός αποτελεί το πρώτο "ορόσημο” πληρωμής συνολικότερα των καταβολών προς τα ταμεία, που έλαβαν παράταση πριν τρεις μήνες.

  Στόχος της κυβέρνησης, από το "ξεπάγωμα” των υπό αναστολή δόσεων, είναι η σταδιακή είσπραξη 274 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με όσα αναφέρει η τελευταία έκθεση της Κομισιόν για την ενισχυμένη εποπτεία.

  Δεν υπάρχει, όμως, μόνο αυτός ο στόχος σε σχέση με τις πληρωμές που πήραν παράταση. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η εξάμηνη παράταση των τρεχουσών εισφορών των πληττόμενων εργοδοτών και επαγγελματιών για το τετράμηνο Φεβρουαρίου-Μαΐο θα κοστίσει στα ταμεία το ποσό των 286 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό πρέπει να εισπραχθεί από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, οπότε αρχίζει η λήξη των παρατάσεων αυτών, έως και τον Ιανουάριο του 2021.

  Ωστόσο, σύμφωνα με σενάρια που κυκλοφορούν στο Υπουργείο Εργασίας, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη θέσπιση ρύθμισης έως 12 άτοκων ή έως 24 έντοκων δόσεων για τις υπό αναστολή ασφαλιστικές υποχρεώσεις των πληττόμενων επιχειρηματιών, όπως ισχύει και για τις υπό αναστολή φορολογικές υποχρεώσεις.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ