Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Ιουν-2020 11:51

  Σταϊκούρας: Δεν θα πάρουμε ούτε ευρώ από την ΕΕ μέχρι το τέλος Ιουλίου

  Σταϊκούρας: Δεν θα πάρουμε ούτε ευρώ από την ΕΕ μέχρι το τέλος Ιουλίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13:33

  Δεν υπάρχει απολύτως καμία δέσμευση για το ύψος πρωτογενών πλεονασμάτων το 2021 υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη διάρκεια ενημέρωσης βουλευτών και ευρωβουλευτών στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης. Παράλληλα ο ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει "καύσιμα" και ακόμα κι αν η Ευρώπη προχωρήσει σε εκταμιεύσεις στο πρώτο τρίμηνο του 2021. "Η χώρα μας με τα σημερινά υγειονομικά δεδομένα και ταμειακά διαθέσιμα δεν θα αντιμετωπίσει ταμειακό πρόβλημα", ενώ όπως είπε μέχρι τέλος Ιουλίου δεν αναμένεται να εισρεύσουν κοινοτικά κονδύλια στα ελληνικά ταμεία. 

  Ωστόσο η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των κρατών-μελών έχει μεγάλη σημασία γιατί βάζει τις βάσεις για την μετα-κορονοϊό εποχή. "Μέχρι σήμερα και εκτιμώ μέχρι τέλος Ιουλίου κι ενώ έχουν εγκριθεί όλες οι ελληνικές προτάσεις δεν έχει γίνει εκταμίευση. Δεν έχει μπει στα ταμεία ούτε ένα ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια. Βασιστήκαμε στις δικές μας δυνάμεις και κρατήσαμε καύσιμα και για την ανάταξη της οικονομίας" τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. Σημειώνεται πως μέχρι τώρα ο ΥΠΟΙΚ εκτιμούσε πως τα χρήματα θα άρχιζαν να έρχονται από τον Ιούλιο.

  "Η Ελλάδα αντιμετωπίζει την κρίση με επιτυχία. Δρα συνετά και αποφασιστικά και αυτό αναγνωρίζεται ευρωπαϊκά και παγκόσμια. Ως υπουργός οικονομικών είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που οι προσπάθειες που καταβάλλονται από νοικοκυριά, επιχειρήσεις, κράτος και κυβέρνηση, αναγνωρίζονται. Οι προσπάθειες θα συνεχιστούν. Με σχέδιο, πίστη στις δυνάμεις μας και συνοχή μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε" τόνισε ενώ απέκλεισε εκ νέου προσφυγή για δανεισμό στον ESM το 2020.

  Όπως είπε αυτό είναι ένα εργαλείο που θα υπάρχει μέχρι το 2022, ακόμα δεν υπάρχει αναγκαιότητα χρήσης του. Σημείωσε ότι καμία χώρα δεν έχει ακόμα προσφύγει εκεί ενώ ανέφερε ότι φαίνεται πως μάλλον θα προσφύγει η Κύπρος. Άφησε ανοιχτό τι θα γίνει στο μέλλον λέγοντας ότι "θα δούμε για το 2021 και 2022 κανένας δεν ξέρει τι θα γίνει με το ευνοϊκό καθεστώς της ΕΚΤ για χώρες που δεν είναι σε επενδυτική βαθμίδα , σήμερα όμως δεν έχουμε κανένα λόγο να προσφύγουμε. Βγαίνουμε στις αγορές, έχουμε ικανοποιητική εκτέλεση του προϋπολογισμού, 150.000 επιχειρήσεις αξιοποίησαν το 25% και θα το δουν άμεσα,  από τον Ιούλιο θα αξιοποιήσουμε κάθε ευρώ του Sure".

  Οκτώβριο το Εθνικό Σχέδιο για την οικονομία

  Ο ΥΠΟΙΚ στην δευτερομιλία του πρότεινε να γίνει μια ειδική συνεδρίαση στην Βουλή τέλος Αυγούστου ώστε να ακουστούν οι απόψεις της αντιπολίτευσης για την χάραξη εθνικού σχεδίου σε ότι αφορά την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων. "Οι ευρωπαϊκές αποφάσεις θα ληφθούν μέχρι τέλος Ιουλίου" ανέφερε.

  Για το Εθνικό Σχέδιο θα ήθελα να ακούσω την αντιπολίτευση. Η χώρα θα είναι έτοιμη να το παρουσιάσει τον Οκτώβριο μαζί με το προσχέδιο Προϋπολογισμού, θα ήθελα να συζητήσουμε εκτενώς το σχέδιο και τις προτάσεις σας" είπε.

  Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για δέσμευση της Ελλάδας σε πρωτογενή πλεονάσματα το 2021 ο κ. Σταϊκούρας μίλησε για εσφαλμένη αντίληψη. "Είναι εσφαλμένο να λέει η αντιπολίτευση για πρωτογενή πλεονάσματα το 2021, υπάρχουν εκτιμήσεις και όχι δεσμεύσεις. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι εξαιρούνται από τους δημοσιονομικούς στόχους οι δαπάνες που θα γίνουν για τη Δημόσια Υγεία, τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, την ενίσχυση της απασχόλησης και την κοινωνική συνοχή. Αυτά τα κονδύλια εξαιρούνται από τους δημοσιονομικούς στόχους".

  Τζάμπα γεύμα δεν υπάρχει στην Ευρώπη

  "Τζάμπα γεύμα δεν υπάρχει στην Ευρώπη", σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών για τα ευρωπαϊκά κονδύλια που θα διατεθούν στην χώρα. Το θέμα είναι οι προϋποθέσεις που υπάρχουν και θα υπάρχουν, να ανταποκρίνονται στην συγκυρία και αν είναι κοινές για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Οι εκτιμήσεις είναι πως η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι η βαθύτερη κυρίως λόγω του τουρισμού. Όμως αν δούμε τα στοιχεία της Κομισιόν, διαπιστώνεται ότι μπορεί το δ΄ τρίμηνο του 2019 λόγω λογιστικού μεγέθους αποθεμάτων να υπήρχε αυτή η εικόνα, όμως αρχές του ’20 άλλαξε η δυναμική. Το ίδιο που έγινε το 2014, έγινε και το 2019. Επιπροσθέτως σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ESM το χρέος πλέον χαρακτηρίζεται βιώσιμο. Με βάση τα στοιχεία της ΕΕ το 2020 η Ελλάδα θα έχει την τέταρτη μεγαλύτερη αύξηση πίσω από Ιταλία, Ισπανία και Κύπρο όμως θα έχει και την μεγαλύτερη μείωση ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2021. Αυτό σημαίνει πως οι πολιτικές μας δεν κάνουν την χώρα εξαίρεση".

  Ανεργία

  Ο Χρήστος Σταϊκούρας σε ό,τι αφορά στην ανεργία υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση με τις πολιτικές της πρόλαβε να συγκρατήσει την ανεργία για φέτος και τόνισε ότι στο τέλος το 2021 η ανεργία θα είναι χαμηλότερη από το τέλος του 2019. "Αυτό σημαίνει ότι κάποιες καλές πολιτικές υλοποιούνται", είπε. "Όμως οι θριαμβολογίες δεν χαρακτηρίζουν ούτε εμένα ούτε την κυβέρνηση".

  Μ. Νταλιάνη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ