Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Ιουν-2020 21:38

  Σεντένο: Δεν συζητήθηκε στο Eurogroup ζήτημα πρωτογενών πλεονασμάτων για την Ελλάδα

  Σεντένο: Δεν συζητήθηκε στο Eurogroup ζήτημα πρωτογενών πλεονασμάτων για την Ελλάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 22.33

  Το ζήτημα των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα των επόμενων ετών δεν συζητήθηκε στο σημερινό Eurogroup, ωστόσο η Ελλάδα επωφελείται τόσο από την ευελιξία που έχει παραχωρηθεί σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και από τη δυνατότητα να κάνει χρήση εργαλείων όπως εκείνα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), τόνισε, στις δηλώσεις του μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης του οργάνου, ο επικεφαλής του σχήματος των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Μάριο Σεντένο.

  Σύμφωνα με τον απερχόμενο τόσο από τη θέση του υπ. Οικονομικών της Πορτογαλίας όσο και από την προεδρία της Eurogroup κ. Σεντένο, στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρέθηκε ο συντονισμός των προσπαθειών των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης για την ανάκαμψη της οικονομίας σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, καθώς "η προστασία του ενιαίου νομίσματος είναι τόσο κομβικής σημασίας όσο και εκείνη της ενιαίας αγοράς".

  Σημαντική συζήτηση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, έγινε και για το ζήτημα της τραπεζικής ένωσης, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης της πανδημίας του κορονοϊού.

  "Ενημέρωσα για την αποχώρησή μου από τη θέση του προέδρου του Eurogroup, καθώς δεν θα διεκδικήσω δεύτερη θητεία, προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία για την εκλογή νέου επικεφαλής του σώματος. Θα παραμείνω στη θέση μου μέχρι τις 12 Ιουλίου, οπότε και λήγει η θητεία μου", ανέφερε εξάλλου ο Μ. Σεντένο, αρνούμενος να τοποθετηθεί για το εάν προκρίνει κάποιον συνάδελφό του ως διάδοχό του.

  "Ο βαθμός συντονισμού μας σε επίπεδο ΕΕ, αλλά και Ευρωζώνης, δεν έχει προηγούμενο, καθώς θέλουμε να αποφύγουμε έναν κατακερματισμό και εσωτερικές αποκλίσεις", συμπλήρωσε ακόμη.

  Τζεντιλόνι: Επιτυχής αναπροσαρμογή προτεραιοτήτων από την Ελλάδα

  "Αναγνωρίσαμε ότι οι ελληνικές αρχές έχουν αναπροσαρμόσει τις προτεραιότητές τους υπό το βάρος της πανδημίας", δήλωσε από την πλευρά ο επίτροπος αρμόδιος για την Οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος εκφράστηκε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για την ταχύτητα και την αποφασιστικότητα που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, τόσο σε υγειονομικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

  "Σε μια οικονομία με τόσο σημαντικό τον ρόλο του τουρισμού, το πλήγμα είναι οπωσδήποτε μεγαλύτερο", συνέχισε ο Ιταλός επίτροπος, ο οποίος έκανε λόγο για ορισμένες καθυστερήσεις, φυσιολογικές λόγω της πανδημίας, χωρίς όμως να εμποδίζεται μέχρι στιγμής η γενική μεταρρυθμιστική πορεία της Ελλάδας.

  Ο Ευρωπαίος επίτροπος κάλεσε εξάλλου τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε πανευρωπαϊκή κλίμακα να παίξουν τον ρόλο τους για την ενίσχυση της οικονομίας και συνακόλουθα των πολιτών της Ένωσης.

  Αναγνώρισε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με την πρόταση της Κομισιόν για τον Ταμείο Ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την κρίση του κορονοϊού, ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας.

  Ο επίτροπος Τζεντιλόνι εκφράστηκε τέλος με ιδιαίτερα θερμά λόγια για τον Μάριο Σεντένο, εν όψει της επικείμενης αποχώρησης του τελευταίου από την ηγεσία του Eurogroup.

  Ρέγκλινγκ: Οι αγορές αξιολογούν θετικά τα μέτρα που έχουν ληφθεί

  Οι αγορές αξιολογούν θετικά τα μέτρα που έχουν ληφθεί από πλευράς των ευρωπαϊκών θεσμών, εκτίμησε εξάλλου ο γενικός διευθυντής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

  Έπλεξε μάλιστα το εγκώμιο της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σημειώνοντας ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να ισορροπήσουν οι αγορές και να υποχωρήσουν φαινόμενα κερδοσκοπίας.

  Κάποιες καθυστερήσεις στην Ελλάδα δεν μπορούσαν να αποτελέσουν λόγο για μη εκταμίευση της δόσης των ANFAs και την ενεργοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, συμπλήρωσε, όσον αφορά την Ελλάδα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ