Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Ιουν-2020 21:01

  Η τριπλή συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ για τη "δόση" και για το πακέτο των 32 δισ. ευρώ - Στήριξη στο 10ετές

  Η τριπλή συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ για τη "δόση" και για το πακέτο των 32 δισ. ευρώ - Στήριξη στο 10ετές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Καλά νέα για τη "δόση" των 748 εκατ. ευρώ αλλά και εξελίξεις στην προσπάθεια έγκρισης του νέου πακέτου μέτρων στήριξης αξίας έως 32 δισ. ευρώ για την Ελλάδα ξεδιπλώνονται από σήμερα, μέσα από μία τριπλή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ. Τα νέα "στηρίζουν" τα επόμενα βήματα της χώρας προς τις αγορές όπως φάνηκε μέσα από την επιτυχή άντληση 3 δισ. ευρώ με έκδοση δεκαετούς ομολόγου με επιτόκιο 1,57%.

  Η νέα αυτή σημερινή έκδοση 10ετούς σε συνδυασμό με τις υψηλότερες εκδόσεις εντόκων και τη "δόση" του ESM στηρίζει την προσπάθεια ενίσχυσης των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας έως ότου αρχίζουν να έρχονται τα χρήματα από την ΕΕ. Μία νέα "ένεση" θα έρθει με την απόφαση για το πακέτο της "δόσης" που περιλαμβάνει τα 644 εκατ. ευρώ των κερδών ομολόγων και τα 104 εκατ. του χαμηλού επιτοκίου του 2ου δανείου θα ληφθεί την Πέμπτη στο περιθώριο του Eurogroup και σε παράλληλη σύνοδο του ESM που έχει προγραμματιστεί για την ίδια ημέρα.

  Στο επίκεντρο της συνόδου της Πέμπτης θα βρεθεί όμως κυρίως το πακέτο των 750 δισ. ευρώ για το οποίο οι πρώτες πολιτικές επαφές έγιναν σήμερα, σε επίπεδο Ecofin. Η σημερινή βιντεοδιάσκεψη των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών είχε στο επίκεντρό της το νέο σχέδιο ανάκαμψης για την Ευρώπη από το οποίο η Ελλάδα δικαιούται έως 32 δισ. ευρώ (ποσό που φτάνει στα 51 δισ. ευρώ μαζί με τους πόρους του ΕΣΠΑ).

  Η Επιτροπή επιθυμεί, όπως επανέλαβε και σήμερα μετά την σύνοδο, η πρώτη πολιτική απόφαση να ληφθεί το αργότερο τον Ιούλιο. Για να προχωρήσει η κατάθεση σχεδίων από τα κράτη μέλη.

  Οι αντιδράσεις από πλευράς "Βορρά" έχουν αρχίσει να φανερώνονται. Επιπλέον, μένει να φανεί πως θα επιδράσει και ο παράγοντας της αλλαγής "φρουράς" στο "τιμόνι" του Eurogroup αφού ο Μάριο Σεντένο δεν θα επιχειρήσει ανανέωση της θητείας του.

  Πάντως, σήμερα οι υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις με την Επιτροπή σχετικά με την ανάκαμψη της Ευρώπης μετά την κρίση COVID-19, με έμφαση στις ανάγκες αποκατάστασης, ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και συμπεριλαμβάνοντας τη βασική δομή του σχεδίου ανάκαμψης για την Ευρώπη. Οι ΥΠΟΙΚ ζητήθηκε να καταθέσουν τις απόψεις τους σχετικά με τις συνολικές ανάγκες ανάκαμψης των κρατών μελών, τη σχέση του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου με το σχέδιο ανάκαμψης αλλά και τις επενδυτικές και τις μεταρρυθμιστικές ανάγκες (με βάση τις οποίες θα γίνει η διανομή των χρημάτων).

  Η Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) παρουσίασαν την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα, καθώς και των μελλοντικών σχεδίων που σχετίζονται με τις ανάγκες ανάκαμψης της ΕΕ. Επίσης η προεδρία της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής παρουσίασε έκθεση σχετικά με το σχέδιο ανάκαμψης.

  Παράλληλα, συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν τα συμπεράσματα για τις συστάσεις ανά χώρα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου του 2020. Ο λόγος για τις συστάσεις σχετικά με τον τρόπο τόνωσης της απασχόλησης και της ανάπτυξης, διατηρώντας εκ παραλλήλου υγιή δημόσια οικονομικά. Πλέον αποτελούν και μέρος των "εντολών" για το νέο πακέτο των έως 32 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.

  Διαβάστε ακόμη:

  * Οι 9 συν 1 ρήτρες για να έρθουν τα 32 δισ. ευρώ – Τέλος χρόνου το 2022 για να μην χαθούν κονδύλια

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ