Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Ιουν-2020 16:23

  Επί τάπητος μπαίνει σήμερα ο νέος πτωχευτικός νόμος – Έπεται η επιδότηση των στεγαστικών δανείων

  Επί τάπητος μπαίνει σήμερα ο νέος πτωχευτικός νόμος – Έπεται η επιδότηση των στεγαστικών δανείων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Με τη συζήτηση για τον νέο πτωχευτικό νόμο που θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου για να ισχύσει από την 1η/1/2021, ξεκινούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – Θεσμών. Οι διαπραγματεύσεις θα περιλάβουν, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, και το θέμα της επιδότησης των δανείων που συνδέονται με την πρώτη κατοικία, δανειοληπτών που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού. 

  Ο νέος πτωχευτικός νόμος θα καταργήσει όλες τις επιμέρους διατάξεις για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, ρυθμίζοντας ενιαία και με διαφάνεια, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όλα τα χρέη ιδιωτών και επιχειρήσεων. Το σκεπτικό του νόμου είναι η οριστική λύση στο χρέος και η παροχή δεύτερης ευκαιρίας στον οφειλέτη. Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει:

  * Τη ρύθμιση των οφειλών μέσω μιας προπτωχευτικής διαδικασίας, την οποία ο οφειλέτης θα ακολουθεί στην περίπτωση που κρίνει το χρέος του βιώσιμο, κατόπιν αναδιάρθρωσης σε συμφωνία με τους πιστωτές. Η προπτωχευτική διαδικασία θα παρέχει μια αυτοματοποιημένη ρύθμιση του χρέους εξωδικαστικά και μια διαδικασία εξυγίανσης της επιχείρησης, πριν την πτώχευση, η οποία θα επικυρώνεται από το δικαστήριο.

  * Την πτώχευση του οφειλέτη, αφού προηγουμένως ρευστοποιηθεί η περιουσία του για την αποπληρωμή του χρέους. Το χρέος που θα απομένει απλήρωτο θα διαγράφεται και δεν θα βαρύνει πια ούτε τον ίδιο τον οφειλέτη, ούτε τους συγγενείς και τους κληρονόμους του. Απαλλαγμένος του χρέους, ο οφειλέτης θα έχει δεύτερη ευκαιρία και θα μπορεί να επανέλθει στην οικονομική δραστηριότητα, ύστερα από τρία χρόνια από την αίτηση της πτώχευσης. 

  * Ο νέος νόμος μεριμνά επίσης ώστε να μην μένουν άστεγοι οι οφειλέτες που θα πτωχεύουν. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση προτείνει τη σύσταση δημόσιου φορέα που θα αποκτά τις πρώτες κατοικίες οφειλετών που θα πτωχεύουν και θα τις επαναμισθώνει σε αυτούς, δίνοντάς τους έτσι τη δυνατότητα να συνεχίσουν να μένουν στο ακίνητο έναντι καταβολής ενοικίου. Για τους οφειλέτες που κρίνονται ευάλωτοι, θα υπάρχει δυνατότητα και καταβολής στεγαστικού επιδόματος από το κράτος.

  Στο νομοσχέδιο που μπαίνει σήμερα στην τελική διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς, η κυβέρνηση προτείνει ως κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας μετά την πτώχευση: α) μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα που να μην υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, όπως ορίζονται από την ΕΛΣΤΑΤ, προσαυξημένες κατά 70%, β) αντικειμενική αξία κατοικίας που να μην υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ για τον άγαμο, προσαυξημένη κατά 40.000 ευρώ για τον έγγαμο και κατά 20.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα τρία, γ) αντικειμενική αξία της λοιπής ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη και των μελών της οικογένειάς του μέχρι 100.000 ευρώ και δ) συνολική αξία κινητής περιουσίας, του ιδίου και των μελών της οικογένειάς του μέχρι 60.000 ευρώ.

  Για τη λήψη στεγαστικού επιδόματος στους ευάλωτους, τα κριτήρια που ορίζει το νομοσχέδιο μειώνονται σε: α) μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, β) αντικειμενική αξία κατοικίας που δεν υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ για τον άγαμο, προσαυξημένη κατά 40.000 ευρώ για τον έγγαμο και κατά 20.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα τρία,γ) αντικειμενική αξία της λοιπής ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη και των μελών της οικογένειάς του μέχρι 70.000 ευρώ καιδ) συνολική αξία κινητής περιουσίας, του ιδίου και των μελών της οικογένειάς του μέχρι 40.000 ευρώ.

  Η επιδότηση των στεγαστικών δανείων κορονοϊόπληκτων

  Εν τω μεταξύ, μέχρι τα τέλη της εβδομάδας θα γίνει με τους Θεσμούς και η διαπραγμάτευση για τα κριτήρια που θα διαμορφώσουν την τελική περίμετρο των δικαιούχων για επιδότηση των δανείων που συνδέονται με την πρώτη κατοικία δανειοληπτών που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού. Στη συνέχεια θα συμφωνηθεί το ύψος της κρατικής επιδότησης και αυτή θα εγκριθεί για να περάσει στον προϋπολογισμό. 

  Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο της κυβέρνησης για τη στήριξη των δανειοληπτών που πλήττονται από την πανδημική κρίση αφορά δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια, ακόμη και μετά το τέλος του 2018, καθώς και συνεπείς δανειολήπτες με εξυπηρετούμενα δάνεια, οι οποίοι έχουν πληγεί επίσης.

  Όπως είχε γράψει το Capital.gr, με βάση τα στοιχεία των τραπεζών έως τις 29 Φεβρουαρίου, οι δανειολήπτες που έχουν δεχτεί πλήγμα από την κρίση του κορονοϊού ανέρχονται σε 1,7 εκατομμύρια, εκ των οποίων οι 330.000 έχουν δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία. Πρόκειται για δάνεια εξυπηρετούμενα, σε ρύθμιση και μη εξυπηρετούμενα, συνολικού ποσού 20 δις. ευρώ. Στις κατηγορίες των εξυπηρετούμενων και των δανείων σε ρύθμιση περιλαμβάνονται 250.000 δάνεια, ενώ τα υπόλοιπα 80.000 είναι "κόκκινα".

  Η τελική περίμετρος των δικαιούχων, όπως και το ύψος της επιδότησης των μηνιαίων δόσεων η οποία θα διαρκέσει μέχρι και για τρία τρίμηνα, θα καθοριστούν βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων που θα συμφωνηθούν στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς. Μία πρώτη γενική εκτίμηση, η οποία φαίνεται πως σηματοδοτεί το ανώτατο ποσό το οποίο θα μπορούσε να χορηγήσει η κυβέρνηση για την επιδότηση, κατά 100% των δόσεων, και των 330.000 δανείων για διάστημα μέχρι και 9 μηνών, κάνει λόγο για ποσό περίπου 700 εκατ. ευρώ.

  Στην πράξη, βεβαίως, το ποσό αυτό θα περιοριστεί σημαντικά, όχι μόνο γιατί η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς (και προφανώς τα αυστηρά κριτήρια επιλεξιμότητας που θα θέσουν) θα κρίνει την τελική περίμετρο των δικαιούχων δανειοληπτών, αλλά και επειδή η κατά 100% επιδότηση έχει αποκλειστεί από τους Θεσμούς. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Κυκλοφορεί ΕΚΤΑΚΤΩΣ

  ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
  29 Απριλίου 2021