Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 05-Ιουν-2020 12:57

  Ντομπρόβσκις: H Ελλάδα ανάμεσα στα 4 πιο ευνοημένα κράτη από το σχέδιο ανάκαμψης των 750 δισ.

  Ντομπρόβσκις: H Ελλάδα ανάμεσα στα 4 πιο ευνοημένα κράτη από το σχέδιο ανάκαμψης των 750 δισ.
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την προτροπή του προς όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χρησιμοποιήσουν τα κονδύλια της ΈΕ προκειμένου να στηρίξουν επιχειρήσεις και εργαζόμενους που έχουν πληγεί εξαιτίας του κορονοϊού, απηύθυνε ο αντιπρόεδρος της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις, μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στο συνέδριο του Economist.

  Όπως τόνισε, το πρόγραμμα ανάκαμψης θα υποστηρίξει επενδύσεις για το μέλλον. "Η Ελλάδα φιλοξενεί επίσης έρευνα και καινοτομία, ωστόσο πρέπει να βεβαιωθούμε ότι τα ταλέντα θα μένουν στην χώρα και δεν μετακομίζουν αλλού".

  Δήλωσε ακόμη ότι σε μια τέτοια περίοδο αβεβαιότητας, η ΕΕ πρέπει να δείξει ότι αντιδρά δυναμικά. Αναγνώρισε ότι κάποιες χώρες της Ένωσης είναι πιθανό να δυσκολεύονται να ανακάμψουν σε σχέση με άλλες.

  Όπως τόνισε, η ελληνική κυβέρνηση ενήργησε γρήγορα λαμβάνοντας μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του ιού αλλά και στη συνέχεια, μέτρα για τη στήριξη των νοικοκυριών. Ωστόσο, η ελληνική οικονομία είναι εκτεθειμένη εξαιτίας του τουρισμού, όπως και η Ισπανία και η Πορτογαλία, τόνισε.

  Εκτίμησε πάντως πως η Ελλάδα είναι ανάμεσα στα 4 πιο ευνοημένα κράτη από το σχέδιο ανάκαμψης των 750 δισ.

  "Το σχέδιο της ΕΕ θέτει τα θεμέλια να επενδύσουμε σε ένα πράσινο ψηφιακό μέλλον. Νομίζω πως από οικονομική άποψη αυτό είναι το καλύτερο εμβόλιο", σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

  Για τους δημοσιονομικούς κανόνες ο Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι υπάρχει η ρήτρα γενικής διαφυγής αλλά ακόμα και σε αυτή τα κράτη-μέλη πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική βιωσιμότητα του χρέους η οποία "δεν έχει φύγει από την ατζέντα μας".  

  Επίσης. δεν τοποθετήθηκε για το αν επιτρέπεται στα προγράμματα των κρατών – μελών να υπάρχουν φοροελαφρύνσεις που θα καλύπτονται από το εν λόγω πακέτο, λέγοντας πως το περιεχόμενο των σχεδίων των κρατών θα συζητηθεί  το Φθινόπωρο όταν αυτά κατατεθούν στην Επιτροπή. "Είναι καλύτερο να μην πηγαίνουμε μπροστά από τα γεγονότα" είπε. 

  Για το νέο πακέτο είπε επίσης πως θα χρηματοδοτήσει μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στα κράτη μέλη και στην περίπτωση της Ελλάδος επιπλέον αυτό που θα παρέχεται είναι ότι η χώρα θα μπορεί να χρηματοδοτήσει κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις της που είναι μέρος της ενισχυμένης εποπτείας με τη βοήθεια των πόρων του σχεδίου ανάπτυξης. Θα παράσχει επιπλέον χρηματοδότηση για τις μεταρρυθμίσεις αυτές.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Κυκλοφορεί ΕΚΤΑΚΤΩΣ

  ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
  29 Απριλίου 2021