Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 29-Μαϊ-2020 17:04

  Τι έρχεται για τη φορολογία ακινήτων

  Τι έρχεται για τη φορολογία ακινήτων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Σπύρου Δημητρέλη

  Νέο χρονοδιάγραμμα αλλαγών στη φορολογία των ακινήτων επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών. Το αρχικό χρονοδιάγραμμα βρίσκεται πλέον στον αέρα καθώς η κρίση του κορονοϊού έχει προκαλέσει εκ βάθρων αλλαγές στο σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου για το αύριο της οικονομίας.

  Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι εντός του έτους θα γίνονται οι εξής παρεμβάσεις για τη φορολογία ακινήτων:

  - η επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, η επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών και η επέκτασή τους σε επιπλέον περίπου 3.000 περιοχές που σήμερα βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος. Με την επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών θα προέκυπτε δημοσιονομικός χώρος με τον οποίο θα μειωνόταν ο φετινός ΕΝΦΙΑ. Η μείωση του φετινού ΕΝΦΙΑ θα ήταν μεσοσταθμικά της τάξης του 8% κυρίως για τις μεσαίες και μικρές περιουσίες προκειμένου να εκπληρωθεί η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για συνολική μείωση κατά 30% (ήδη πραγματοποιήθηκε μείωση κατά 22% το 2019)

  - η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης που επιβάλλεται στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων. Η εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται στο συνολικό εισόδημα των φορολογούμενων και έτσι επιβάλλεται και στο εισόδημα από ακίνητα, δηλαδή στα ενοίκια

  Και οι δυο παραπάνω παρεμβάσεις έχουν "μπει στο συρτάρι" προσωρινά.

  Συγκεκριμένα:

  - η διαδικασία της επικαιροποίησης των αντικειμενικών αξιών έχει σε ποσοστό 80% ολοκληρωθεί από την πλευρά των πιστοποιημένων εκτιμητών. Έχουν ήδη παραδώσει σε πολύ μεγάλο ποσοστό τις εισηγήσεις τους στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες και το νέο χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι οι αντικειμενικές αξίες θα αλλάξουν ως το τέλος Ιανουαρίου 2021. Έτσι με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες πρόκειται να υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2021. Επίσης, για το 2021 θα μεταφερθούν και οι όποιες αλλαγές και μείωση γίνει στον ΕΝΦΙΑ

  - εντός του 2021 εξετάζεται να γίνουν και αλλαγές στη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων. Κλίμακες, συντελεστές και αφορολόγητα έχουν παραμείνει σταθερά για περίπου μια δεκαετία και υπάρχει η ανάγκη για την επικαιροποίησή τους.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ