Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 27-Μαϊ-2020 08:16

  Προχωρούν οι αποκρατικοποιήσεις των πρώτων λιμένων

  Προχωρούν οι αποκρατικοποιήσεις των πρώτων λιμένων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Μπορεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού η κυβέρνηση να έχει ρίξει τον πήχη για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις φέτος, ο σχεδιασμός όμως για μερικά project που εκτιμάται ότι δεν θα επηρεαστούν σημαντικά συνεχίζεται.

  Μεταξύ αυτών και αξιοποίηση των πρώτων από τα δέκα λιμάνια που ελέγχει το ΤΑΙΠΕΔ με τις προσκλήσεις για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για αυτά της Αλεξανδρούπολης και της Ηγουμενίτσας να αναμένονται ακόμη και μέσα στον επόμενο μήνα.

  Τα δύο αυτά λιμάνια όπως φαίνεται θα αξιοποιηθούν μέσω της πώλησης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στα πρότυπα των διαγωνισμών που έγιναν για τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ. Το ίδιο μοντέλο προκρίνεται και για τα λιμάνια του Βόλου και του Ηρακλείου Κρήτης που θα ακολουθήσουν.

  Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως, όπως έγινε και σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη, οι διαγωνισμοί ενδέχεται να προβλέπουν και μια σειρά υποχρεωτικών επενδύσεων, σε βαθμό πάντα που δεν θα επηρεάζουν σημαντικά το προσφερόμενο τίμημα. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίζεται και η επιπλέον δημιουργία αξίας στην περιοχή των λιμένων από τους νέους μετόχους.

  Η προκήρυξη των διαγωνισμών για τα δύο λιμάνια προχωρά καθώς διαπιστώνεται πως το έντονο ενδιαφέρον που υπήρχε πριν την πανδημία δεν ατόνησε μετά την εμφάνιση του κορονοϊού.

  Κυβερνητικός στόχος είναι να προχωρήσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται οι παραχωρήσεις προκειμένου να σταλεί θετικό μήνυμα προς τις αγορές για την ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού παρά το αρνητικό κλίμα διεθνώς.

  Υπενθυμίζεται ότι για την Αλεξανδρούπολη έχει εκδηλωθεί αμερικανικό ενδιαφέρον, με στόχο το λιμάνι της πόλης να γίνει διαμετακομιστικό και ενεργειακό κέντρο.

  Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των ενδιαφερόμενων αμερικανικών εταιρειών είναι η SSA Marina που αναπτύσσει μεταξύ άλλων και το λιμάνι της Ανάκλειας στη Μαύρη Θάλασσα.

  Τη δημιουργία κοινοπραξίας για την διεκδίκηση του λιμένα Αλεξανδρούπολης εξετάζουν η Goldair και αμερικανικά επενδυτικά σχήματα, όπως ανακοινώθηκε και μετά από τη συνάντηση που είχε η διοίκηση της πρώτης με τον πρέσβη των ΗΠΑ τον περασμένο Φεβρουάριο.

  Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας αναπτύσσονται δραστηριότητες επιβατηγού ναυτιλίας και κρουαζιέρας. Κάθε χρόνο από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας διακινούνται περί τα 2,5 εκατομμύρια επιβάτες και περίπου 250.000 φορτηγά με κύριες συνδέσεις τα ιταλικά λιμάνια των Μπάρι, Μπρίντιζι, Ανκόνα και Βενετίας.

  Όμως ο Οργανισμός Λιμένα ελέγχει και τρεις μαρίνες που δίνουν επιπλέον αξία. Ενδιαφέρον για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας έχει εκδηλώσει ο όμιλος Grimaldi. Όπως είχε δηλώσει ο ισχυρός άντρας του ομίλου, Εμανουέλ Γκριμάλντι τον περασμένο Οκτώβριο ο ίδιος ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη logistics στα λιμάνια Ηγουμενίτσας, Πάτρας και Ηρακλείου.

  Το Ηράκλειο, εξάλλου είναι η έδρα των Μινωικών Γραμμών και από εκεί η εταιρεία διακινεί πάνω από ένα εκατομμύριο επιβάτες και εκατοντάδες χιλιάδες φορτηγά.

  kostaskets@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ