Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 24-Μαϊ-2020 08:15

  "Σπάει το κοντέρ" η ζήτηση για το ΤΕΠΙΧ ΙΙ

  "Σπάει το κοντέρ" η ζήτηση για το ΤΕΠΙΧ ΙΙ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Τεράστια ζήτηση που προμηνύει το "αδιαχώρητο" και στο αναμενόμενο πρόγραμμα εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ), παρουσιάζει το χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού.

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, από τις 20 Μαΐου μέχρι και χθες, στις τράπεζες είχαν υποβληθεί σχεδόν 70.000 αιτήσεις. Όσο για τα συνολικά αιτήματα χρηματοδότησης από την έναρξη του προγράμματος (η προηγούμενη περίοδος υποβολής αιτήσεων ήταν από 28 Απριλίου έως 6 Μαΐου), αυτά κινούνται στα 7,5 - 8 δισ. ευρώ, τη στιγμή που ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ.

  Η αναντιστοιχία ζήτησης και προσφοράς δεν θα επιτρέψει σε πάρα πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα φτάσουν στην "πηγή", δηλαδή τα αιτήματά τους θα εγκριθούν από τις τράπεζες, να "πιουν νερό" από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ. Η ζήτηση που θα κοπεί από τον "κόφτη" του budget των 2 δισ. ευρώ του προγράμματος, θα κατευθυνθεί στο Ταμείο Εγγυοδοσίας των 7 δισ. ευρώ της Αναπτυξιακής Τράπεζας, που αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

  Την ερχόμενη Δευτέρα και μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Τρίτης (25 και 26/5), οι τράπεζες θα καταθέσουν στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα τις προτάσεις τους για το πρόγραμμα εγγυοδοσίας. Ήδη κάνουν λόγο για τεράστιο ενδιαφέρον από πελάτες που προσεγγίζουν τις τράπεζες προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Εγγυοδοσίας της ΕΑΤ. Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η εκρηκτική ζήτηση και για το επερχόμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, αφού αυτό (σε αντίθεση με το ΤΕΠΙΧ ΙΙ που αφορά μόνο μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό), θα απευθύνεται στις επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, όλων των τομέων δραστηριότητας και ασχέτως του αν ανήκουν στις πληγείσες από την πανδημική κρίση ή όχι.

  Σε ποιους και πώς χορηγούνται τα δάνεια του ΤΕΠΙΧ ΙΙ

  Μέχρι να ανοίξει το πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας της ΕΑΤ, οι αιτήσεις για το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ θα συνεχίσουν να υποβάλλονται στην πλατφόρμα του Υπουργείου Ανάπτυξης (https://www.ependyseis.gr/mis), μέχρι τις 12 το μεσημέρι της ερχόμενης Πέμπτης 28 Μαΐου.

  Το ΤΕΠΙΧ ΙΙ απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εξαιρουμένων επιχειρήσεων του πρωτογενή τομέα, της αλιείας και των ιχθυοκαλλιεργειών.

  Καλύπτει ανάγκες για κεφάλαιο κίνησης για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων που υφίστανται τις δυσμενείς επιπτώσεις από την εξάπλωση του Covid – 19. Το ποσό χρηματοδότησης που μπορεί να χορηγηθεί φτάνει μέχρι τα 500.000 ευρώ και η διάρκεια χρηματοδότησης από 2 έως 5 χρόνια. Αρμόδια τραπεζικά στελέχη αναφέρουν στο Capital.gr ότι συνδυαστικά με το ανώτατο ύψος των 500.000 ευρώ, το ποσό που θα χορηγηθεί στη μικρομεσαία επιχείρηση δεν πρέπει να ξεπερνά το 50% του περυσινού κύκλου εργασιών της.

  Το ΤΕΠΙΧ ΙΙ παρέχει 100% επιδότηση (από την ΕΑΤ) των τόκων του δανείου για τα 2 πρώτα χρόνια και 40% επιδότηση των τόκων του δανείου για την υπόλοιπη διάρκεια και χωρίς εισφορά του νόμου 128/75. Επιπλέον υπάρχει δυνατότητα περιόδου χάριτος από 6 έως 12 μήνες, δηλαδή στο διάστημα αυτό η μικρομεσαία επιχείρηση πληρώνει μόνο τόκους (αφού οι τόκοι επιδοτούνται κατά 100% στην πρώτη διετία του δανείου, πρακτικά η επιχείρηση κατά την περίοδο χάριτος πληρώνει μόνο την εισφορά του ν.128/75).

  Προϋπόθεση για να δοθεί χρηματοδότηση από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, είναι η επιχείρηση να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούσε στις 19/03/2020, για 2 χρόνια.

  Όσον αφορά τα επιτόκια των δανείων, τραπεζικά στελέχη αναφέρουν στο Capital.gr ότι για τις μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις το επιτόκιο χρηματοδότησης κινείται μεσοσταθμικά στο 4,50% και για τις μικρές από 3,50% - 5,80% (μπορεί να φτάσει και το 7% αν δεν παρέχονται καθόλου εξασφαλίσεις από την Μμε). Όπως προσθέτουν, ο χρόνος εκταμίευσης είναι σύντομος και σχεδόν αυτοματοποιημένος για ποσά μέχρι 100.000 ευρώ.

  Σημειώνεται ότι την αρχική επιλογή των αιτήσεων που υποβάλλονται στην πλατφόρμα του Υπουργείου Ανάπτυξης (https://www.ependyseis.gr/mis), κάνει το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης. Το ΠΣΚΕ συγκεντρώνει τις αιτήσεις και τις στέλνει στην τράπεζα του αιτούντος.

  Η ενδιαφερόμενη για χρηματοδότηση μικρομεσαία επιχείρηση πρέπει να προσκομίσει στο τραπεζικό κατάστημα τον φάκελο με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (αυτά τα ορίζει η σύμβαση που έχουν υπογράψει οι τράπεζες με την ΕΑΤ) και η τράπεζα αξιολογεί το αίτημα, διενεργώντας τον έλεγχο για τη φερεγγυότητα του αιτούντος και για λογαριασμό της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Αφού το αίτημα εγκριθεί, αποστέλλεται στην ΕΑΤ ηλεκτρονικά για να λάβει και την τυπική έγκριση (ο αιτών δεν θα πρέπει να έχει υποβάλει αίτηση για δάνειο και σε άλλη τράπεζα, δεν πρέπει να έχει κακό ιστορικό δανεισμού από το πρώην ΕΤΕΑΝ και τέλος, να μην παραβιάζεται ο κανόνας του de minimis, δηλ. ο κανονισμός της ΕΕ που προβλέπει ότι μια επιχείρηση μπορεί να λάβει ενισχύσεις μέχρι 200.000 ευρώ εντός διαστήματος 3 ετών).

  Αφού η επιλεξιμότητα της επιχείρησης διαπιστωθεί από την ΕΑΤ, η τράπεζα προχωρεί στη σύναψη της σύμβασης με την επιχείρηση και μεταβιβάζει ηλεκτρονικά στην ΕΑΤ το αίτημα για τη λήψη του ποσού της επιδότησης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ