Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Μαϊ-2020 21:40

  Χρ. Σταϊκούρας: Προτεραιότητα η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μετά το τέλος της κρίσης

  Χρ. Σταϊκούρας: Προτεραιότητα η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μετά το τέλος της κρίσης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι μία από τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης η οποία πρέπει να έχει προτεραιότητα στην επόμενη φάση των μέτρων στήριξης που θα συνδέεται με τη διαδικασία  της ανάκαμψης, μετά δηλαδή τον Οκτώβριο, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

  Δεν απέκλεισε επίσης κάποιες από τις αποφάσεις για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ που έχουν προαναγγελθεί για το διάστημα Ιουνίου - Οκτωβρίου να επεκταθούν  χρονικά.

  Ο υπ. Οικονομικών προανήγγειλε νέο γύρο Επιστρεπτέας Προκαταβολής αξίας κοντά στο 1,4 δισ. ευρώ, η οποία θα προβλέπει την ένταξη περισσότερων επιχειρήσεων, ενώ επισήμανε ότι στον πρώτο κύκλο του μέτρου εντάχθηκαν 55.000 επιχειρήσεις και θα λάβουν περίπου 600 εκατ. ευρώ.

  Προανήγγειλε και παρατηρητήριο για την παρακολούθηση των πρωτοβουλιών εγγυοδοσίας και παροχής ρευστότητας στην αγορά. Διαβεβαίωσε επίσης ότι θα είναι πολύ μικρές οι απώλειες εισοδήματος μέσω του προγράμματος Συν- Εργασία με τις αποδοχές να φτάνουν κατ ελάχιστο το 84% ή και στο 100% των καθαρών αποδοχών προ κρίσης.

  Μείωση ασφαλιστικών εισφορών – ΦΠΑ

  Αναλυτικά, για τις ασφαλιστικές εισφορές ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι μέχρι τον Φεβρουάριο η κυβέρνηση  είχε αποδείξει έμπρακτα ότι σκοπεύει στη μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

  "Μόλις κλείσει αυτή η παρένθεση θα πιάσουμε το νήμα από εκεί που ήμασταν", ανέφερε λέγοντας πως το πώς θα εφαρμοσθούν οι ελαφρύνσεις "θα εξαρτηθεί από τους δημοσιονομικούς όρους που θα έχουμε το 2021 και μετά, αλλά και από τα ταμειακά διαθέσιμα. "Στόχος μας είναι να έχουμε μειώσεις φόρων", ανέφερε.

  Εξήγησε ότι "ξέρουμε ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν θα φτάσει στον πολίτη, αλλά θα βελτιώσει το εισόδημα της επιχείρησης στην εστίαση, αλλά υπάρχουν άλλες μειώσεις ΦΠΑ όπως στις μεταφορές, που θα φανούν στην τσέπη του πολίτη". Εξήγησε έτσι πως θα πρέπει να αξιολογηθούν οι παρεμβάσεις έως  το τέλος του Οκτωβρίου.

  Σημείωσε έτσι ότι θα γίνουν και άλλες μειώσεις φόρων αλλά "επιμένω στην ανάγκη μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών".  "Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσαμε να δούμε κάποιες επεκτάσεις του ΦΠΑ" πρόσθεσε. "Αλλά αυτή τη στιγμή όλα τα στοιχεία αξιολογούνται" είπε και εξήγησε πως τα μέτρα είναι προσωρινά  στον ΦΠΑ γιατί ελέγχονται από τους θεσμούς και "πρέπει να συσχετίζονται με την Πανδημία".

  Προανήγγειλε επίσης νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ το επόμενο χρονικό διάστημα.

  Για τη μείωση της προκαταβολής φόρου, ο υπουργός Οικονομικών  επισήμανε ότι το μετρό έχει συνολικά (το 100% της προκαταβολής που ισχύει σήμερα)  περίπου 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ. "Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι θα είναι μία γενναία πρωτοβουλία από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά θα πρέπει να αξιολογήσουμε πιο σωστά τα δεδομένα που θα δημιουργηθούν μετά από δύο μήνες, αναφορικά με τις δυνατότητές μας και τη μείωση τζίρου που θα διαμορφωθεί" είπε. Ανέφερε πως υπάρχουν διαφορετικά σενάρια.

  Επιστρεπτέα προκαταβολή 1,4 δισ. ευρώ

  Για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, είπε ότι, ενώ οι δικαιούχοι  στον 1ο γύρο ήταν 72.000 επιχειρήσεις, τελικά μπήκαν 55.000 εταιρείες. Για την άρνηση  κάποιων επιχειρήσεων να μετάσχουν, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι η πρώτη απάντηση είναι ότι υπήρχαν επιχειρήσεις οι οποίες δήλωσαν κερδοφόρες και εν μέρει είναι λογικό, γιατί η επιλογή έγινε βάση στοιχείων Μαρτίου.

  Ο δεύτερος λόγος είναι ότι επέλεξαν επιχειρήσεις να στηριχθούν  με άλλους τρόπους, για παράδειγμα μέσα από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, ενώ  κάποιες άλλες  περιμένουν την επόμενη φάση.

  Στη δεύτερη φάση θα προσμετρηθεί η μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο. Αν περισσέψουν, όπως εκτιμάται, περίπου 400 εκατομμύρια από την πρώτη φάση (στην οποία μοιράστηκαν 600 εκατομμύρια σε 55.000 επιχειρήσεις), τότε το ποσό θα προστεθεί στο 1 δισ. ευρώ που έχει προϋπολογισθεί (δηλαδή θα φτάσει στο 1,4 δισ. ευρώ). 

  Μίλησε για μία πρόσκληση με ευρύτερη συμμετοχή, αφού θα υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη μείωση του τζίρου και ο εποχικός τουρισμός. "Δεν θα περισσέψει ούτε ένα ευρώ", επισήμανε.

  Παρατηρητήριο

  Για την στάση των τραπεζών, είπε ότι από την πρώτη στιγμή εκλήθη η  Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και ζητήθηκε να η συνδρομή τους, η οποία και  δόθηκε στο προηγούμενο στάδιο.

  Τώρα, είπε οφείλουν να σταθούν δίπλα στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση και να προχωρήσουν σε πιστωτική επέκταση. Προς αυτή την κατεύθυνση προανήγγειλε παρατηρητήριο με το οποίο θα παρακολουθείται η πορεία των πρωτοβουλιών παροχές ρευστότητας στην αγορά σε τακτά χρονικά διαστήματα.   

  Συν – Εργασία

  Αναφορικά με το νέο μέτρο στήριξης της εργασίας (Συν- Εργασία), και την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση ότι προωθεί ακόμα πιο ελαστικές μορφές εργασίας, ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως μεταξύ του επιδόματος ανεργίας  και της ενίσχυσης της εργασίας η κυβέρνηση επιλέγει την ενίσχυση εργασίας. Επίσης το μέτρο είναι έκτακτο και παροδικό και τρίτον θα εφαρμοστεί και εφαρμόζεται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο από χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Αυστρία.

  Ανέφερε ακόμη ότι χρησιμοποιείται σε περιόδους κρίσης ούτως ώστε να στηριχθεί η εργασία. Το ποσοστό αναπλήρωσης για να ξεκινά από το 84% και θα φτάνει έως το 100%, υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.

  Για το εύρος της ύφεσης, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε την πρόβλεψη μείωσης ΑΕΠ από 10% έως 13,2% και μετά τη λήψη των μέτρων, 5 % έως 8%. Ανέφερε ότι η Επιτροπή για την Ελλάδα προβλέπει μείωση της ανεργίας και εκτόξευση των επενδύσεων με ισχυρότερο ρυθμό τον επόμενο χρόνο.

  "Η πραγματικότητα είναι ότι η χρονιά θα είναι δύσκολη, θα έχουμε ύφεση, το διαθέσιμο εισόδημα θα συρρικνωθεί", επισήμανε. Επανέλαβε ωστόσο δεν υπάρχει κανένα σενάριο στο τραπέζι για μείωση μισθών και συντάξεων.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ