Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 20-Μαϊ-2020 18:37

  Βρούτσης: Τριπλό "πακέτο" νέων μέτρων στήριξης εργαζομένων - ανέργων ως τον Σεπτέμβριο

  Βρούτσης: Τριπλό "πακέτο" νέων μέτρων στήριξης εργαζομένων - ανέργων ως τον Σεπτέμβριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19:40

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη 

  Πακέτο νέων μέτρων με τρεις άξονες παρουσίασε σήμερα ο  υπουργός Γιάννης Βρούτσης, στο πλαίσιο κοινής διυπουργικής συνέντευξης τύπου, μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας. Βασικά τους στοιχεία  είναι η παράταση της δυνατότητας αναστολής συμβάσεων τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ιδίως για τις πληττόμενες επιχειρήσεις σε τουρισμό, εστίαση, αθλητισμό, πολιτισμό. Επίσης το κράτος θα καλύπτει το 60% της απώλειας του μισθού, σε όσους εργαζομένους υποστούν μείωση ως 50% σε οποιαδήποτε επιχείρηση που έχασε τζίρο τουλάχιστον 20%. Τέλος προβλέπονται νέες παρεμβάσεις για τους εποχικά απασχολούμενους και ανέργους. 

  Συγκεκριμένα οι άξονες αυτοί είναι:

  1. Επέκταση του υφιστάμενου πλαισίου για τους μήνες Μάιο - Ιούνιο και Ιούλιο

  Για τον Ιούνιο:

  *Παρατείνεται  η δυνατότητα αναστολής για  έως και το  100% των συμβάσεων εργασίας σε  όσες επιχειρήσεις  παραμένουν κλειστές αλλά και στις πληττόμενες επιχειρήσεις σε  τουρισμό, εστίαση, μεταφορές, αθλητισμό, πολιτισμό.

  *Παύει να ισχύει η αναστολή εισφορών για τις πληττόμενες επιχειρήσεις 

  Για τον Ιούλιο:

  *Παρατείνεται η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας για  έως και το 100% του προσωπικού για όλες τις πληττόμενες  επιχειρήσεις στους τομείς του τουρισμού, της εστίασης, του αθλητισμού, του πολιτισμού

  2. Νέος μηχανισμός στήριξης

  Συστήνεται νέος μηχανισμός στήριξης των εργαζομένων, ο οποίος:

  - Θα "τρέξει" για την περίοδο από 1/6- έως 30/9

  - Θα αφορά όλες τις  επιχειρήσεις με μειωση τζιρου 20%   το προηγούμενο διάστημα

  - Θα καλύπτει τους  πλήρως απασχολούμενους

  - Δεν θα επιτρέπει τη μετατροπή από μερική σε πλήρη

  - Θα επιτρέπει τη μείωση ωρών εργασίας όχι πάνω από 50%

  - Θα προβλέπει την κάλυψη των απωλειών σε ποσοστό 60%.

  - Θα προβλέπει κάλυψη της διαφοράς από το κράτος, αν οι αμοιβές (εργοδότη συν ενίσχυση κράτους) υπολείπονται του κατώτατου μισθού.

  - Προβλέπει κάλυψη εισφορών ονομαστικών μισθών από εργοδότη

  Παράλληλα, όπως έχει ήδη ψηφισθεί από τον Ιούνιο θα εφαρμοσθεί η μείωση 0,9% στις εισφορές των πλήρως απασχολούμενων.

  3. Στήριξη ανέργων

  Τα νέα μέτρα προβλέπουν:

  - χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους εποχικά εργαζόμενους –μηνιαία ενίσχυση έως Σεπτεμβρίου για 120.000 εποχικά ανέργους.

  - κάλυψη εισφορών εποχικά μερικά απασχολούμενων .

  - Δίμηνη παράταση των επιδομάτων ανεργίας  που λήγουν το Μάιο.

  Μείωση ενσήμων από 100 σε 50 για καταβολή  επιδόματος σε εποχικά εργαζομένους. 

  Η ομιλία Βρούτση 

  Αναλυτικά, η εισήγηση του κ. Βρούτση σε ό,τι αφορά τα νέα μέτρα έχει ως εξής: 

  1ος  Άξονας - Επέκταση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου στους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο.
   
  ΜΑΙΟΣ
   
  Για τον μήνα Μάιο έχει ήδη επεκταθεί το δικαίωμα αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων.
  Επιχειρήσεις οι οποίες επαναλειτουργούν έχουν την δυνατότητα να διατηρήσουν μέχρι και το 60% των εργαζομένων τους σε αναστολή. 
  Ταυτόχρονα, επιχειρήσεις οι οποίες παραμένουν κλειστές, καθώς και όλες οι επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, της  εστίασης, των μεταφορών, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του αθλητισμού μπορούν να διατηρούν μέχρι και το 100% των εργαζομένων τους σε αναστολή.
  Οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις παραμένουν σε αναστολή θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ, κατ΄αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής και το κράτος θα  καλύψει τις ασφαλιστικές τους  εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού τους μισθού. 
  Επίσης, και τον μήνα Μάιο παρατείνουμε τη δυνατότητα αναστολής πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζομένους όλων των πληττόμενων επιχειρήσεων. 

  ΙΟΥΝΙΟΣ
  Για τον μήνα Ιούνιο παρατείνουμε την δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας σε ποσοστό 100% των εργαζομένων, αποκλειστικά και μόνο για όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, αλλά  και για  επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού που πλήττονται.
  Οι εργαζόμενοι  σε αναστολή δικαιούνται   αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ, κατ΄αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής και  πλήρους κάλυψης των ασφαλιστικών τους εισφορών επί του ονομαστικού τους μισθού. 
  Πρέπει να επισημάνω όμως ότι  τον μήνα Ιούνιο παύει να ισχύει η δυνατότητα αναστολής πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών  για όλες τις επιχειρήσεις. 
   
  ΙΟΥΛΙΟΣ
  Για τον μήνα Ιούλιο θα παρατείνουμε  την  δυνατότητα αναστολής των  συμβάσεων  εργασίας σε ποσοστό 100% των εργαζομένων, αποκλειστικά και μόνο  όμως για τις επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού που πλήττονται. 
  Οι εργαζόμενοι  σε αναστολή δικαιούνται   αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ, κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής και  πλήρους κάλυψης ασφαλιστικών εισφορών επί του ονομαστικού τους μισθού. 
   
   
  2ος Άξονας - Μηχανισμός Ενίσχυσης Απασχόλησης με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης  βραχυχρόνιας εργασίας"ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ"
   
  Μπαίνοντας στη νέα φάση στήριξης της αγοράς εργασίας δημιουργούμε για πρώτη φορά έναν μηχανισμό οικονομικής ενίσχυσης των εργαζομένων, οι οποίοι θα επιστρέψουν σε ένα εργασιακό περιβάλλον με νέα δεδομένα.
  Οι νέες συνθήκες ενδεχομένως να επηρεάσουν το ωράριο και κατά συνέπεια το εισόδημα των  εργαζομένων. Για αυτό και ως  Πολιτεία δεν μένουμε αδρανείς! Θα  σταθούμε  στο πλευρό τους και θα αναπληρώσουμε το εισόδημα τους, όπου αυτό  καταστεί αναγκαίο. Και αυτό θα γίνει μέσω του μηχανισμού  ενίσχυσης της απασχόλησης "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ". 
  Ο Μηχανισμός Ενίσχυσης Απασχόλησης τίθεται σε ισχύ για την χρονική περίοδο από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2020 με  επέκταση της χρονικής ισχύος του εάν και εφόσον χρειαστεί.
  Δικαίωμα συμμετοχής σε αυτόν τον μηχανισμό θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας οι οποίες εμφανίζουν μείωση του τζίρου τους, τουλάχιστον 20%, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ανεξαρτήτως ΚΑΔ. 
  Στο μηχανισμό θα συμπεριληφθούν και επιχειρήσεις που λειτουργούν για πρώτη φορά και δεν έχουν καταγράψει έσοδα τους προηγούμενους μήνες. 
  Ο μηχανισμός θα καλύπτει όλους τους υφιστάμενους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.
  Επίσης ο μηχανισμός θα αφορά και  τις εποχικές επιχειρήσεις. Δικαίωμα συμμετοχής  θα έχουν όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που θα προσληφθούν σε αυτές, μέχρι τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που διατηρούσαν πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα. 
   Δεν θα επιτρέπεται η μετατροπή της σχέσης εργασίας από μερικής σε πλήρους απασχόλησης, προκειμένου να λάβει η  επιχείρηση το ευεργέτημα της συμμετοχής στον μηχανισμό.
  Το δικαίωμα του εργοδότη  να μειώνει το χρόνο εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, θα ασκείται  υπό την αυστηρή προυπόθεση  ότι δεν θα  μεταβάλλεται το είδος της σχέσης εργασίας.
  Η πολιτεία αναλαμβάνει την υποχρέωση αναπλήρωσης κατά 60% του εισοδήματος του εργαζομένου για το χρόνο που ο εργαζόμενος δεν θα εργάζεται.
  Επιπλέον, σε περίπτωση που η καθαρή αμοιβή μετά την ανωτέρω προσαρμογή υπολείπεται του κατώτατου μισθού, η διαφορά  θα  καλύπτεται από το κράτος εξ’ ολοκλήρου.
   Ταυτόχρονα, ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου, υπολογιζόμενων  επί του αρχικού  ονομαστικού μισθού.
  Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος βρίσκεται σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης, ο εργοδότης απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας και σε μείωση  του ονομαστικού μισθού του εργαζομένου. 
   
  Σε αυτό το σημείο θα σας υπενθυμίσω ότι, από την 1η Ιουνίου 2020 αρχίζει να εφαρμόζεται η μείωση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους  πλήρους απασχόληση κατά 0,90 μονάδες, όπως προβλέπεται στο άρθρο 48 του ν.4670/2020. Η  από 1η Ιουνίου μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα λειτουργήσει ευεργετικά στην διατήρηση και δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και στην ανακούφιση των επιχειρήσεων, μειώνοντας το μη μισθολογικό κόστος.
   
   
  3ος Άξονας- Χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους εποχικά  απασχολούμενους που δεν θα προσληφθούν την τρέχουσα τουριστική περίοδο και κίνητρα επαναπρόσληψης τους.
   
  Αναλογιζόμενοι τις επιπτώσεις της κρίσης της πανδημίας στον κλάδο του τουρισμού λαμβάνουμε μέτρα προστασίας υπέρ των εποχικά  εργαζόμενων στον κλάδο αυτόν που πλήττονται σημαντικά. 
  Ειδικότερα, χορηγούμε  -ως μηνιαία οικονομική ενίσχυση- το   επίδομα  εποχικής ανεργίας έως και τον μήνα Σεπτέμβριο του 2020 στους περίπου 120.000 εποχικά ανέργους.
  Παράλληλα, το κράτος αναλαμβάνει την κάλυψη των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών  των εποχικά εργαζόμενων μερικής απασχόλησης. 
  Το συγκεκριμένο μέτρο θα λειτουργήσει  ως κίνητρο επαναπρόσληψης των εποχικά εργαζόμενων.
  Επίσης, επεκτείνουμε τα επιδόματα ανεργίας που λήγουν τον μήνα Μάιο κατά δύο μήνες.
  Τέλος, μειώνουμε τα ελάχιστα απαιτούμενα ημερομίσθια από 100 σε 50 για την λήψη του εποχικού επιδόματος το ερχόμενο φθινόπωρο.
   

   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Κυκλοφορεί εκτάκτως
  Παρασκευή 5-Ιουν-2020