Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Μαϊ-2020 08:41

  Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές "στραγγαλίζουν" τους προμηθευτές

  Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές "στραγγαλίζουν" τους προμηθευτές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές, που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνούν τις 120 ημέρες, παρά το γεγονός ότι οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ απέκτησαν ανέλπιστη ρευστότητα λόγω του lockdown, αναδεικνύεται στη συγκυρία το μείζον πρόβλημα για τους προμηθευτές που έχουν πρόσβαση στο λιανεμπόριο.

  Ακόμη και η νομοθεσία που υποχρεώνει τους λιανέμπορους να πληρώνουν τους προμηθευτές φρέσκων και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων εντός 60 ημερών παραμένει κενό γράμμα κοντά τρία χρόνια μετά την ψήφιση της. Λύση στο πρόβλημα δεν διαφαίνεται, αντιθέτως οι προμηθευτές φοβούνται για αύξηση των πιέσεων από την πλευρά των λιανεμπόρων για περισσότερες παροχές και εκπτώσεις.

  Το συγκεκριμένα θέμα έθεσαν χθες, κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής Ανοικτής Γενικής Συνέλευσης της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ τα μέλη της πρωτοβουλίας, στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος από την πλευρά του ανέφερε ότι υπάρχει η γενική βούληση να μειωθεί σταδιακά ο χρόνος. Ο ίδιος συμπλήρωσε "δεν μπορώ να σας δώσω χρονοδιάγραμμα, γιατί εν μέσω της κρίσης δεν θέλουμε να πιέσουμε την αγορά".
  Αυτό όμως δεν είναι και το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι προμηθευτές. Η πανδημία και τα lockdowns σε αρκετές χώρες έχει οδηγήσει στα όρια της την ελληνική βιομηχανία, η οποία έχει δει κατακόρυφη υποχώρηση των πωλήσεών της, πίεση στη ρευστότητα και αδυναμία διαχείρισης της κρίσης. Για τον λόγο αυτό, τα μέλη της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ ζητούν πρόσθετα μέτρα από την ελληνική Κυβέρνηση για τη στήριξη των εταιρειών.

  Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Γιώργος Σκούρας, απαντώντας σε ερώτηση του Capital.gr, αποκάλυψε πως ο Σύνδεσμος κατέθεσε πρόταση για κάθετη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση κατέθεσε σε τηλε – συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπ. Οικονομικών. "Προτείναμε” είπε ο κ. Σκούρας, "να πέσει ο ΦΠΑ στην εστίαση στο 9%. Δεν μπορεί αλλιώς να καταστεί ανταγωνιστικός ο κλάδος και να επιβιώσει". Σύμφωνα με τον ίδιο για να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος απαιτεί δραστική μείωση του ΦΠΑ καθώς χώρες ανταγωνίστριες όπως η Ιταλία ή η Ισπανία έχουν συντελεστές στα επίπεδα του 10%.

  Πληροφορίες αναφέρουν πως εντός της εβδομάδος αναμένεται η ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό των μέτρων για τη στήριξη του τουρισμού που θα βασίζεται σε στοχευμένες μειώσεις φόρων, πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης, παροχή κινήτρων για επενδύσεις και ανανεώσεις εξοπλισμών, αλλά και σε δυνατότητα ένταξης των επιχειρήσεων σε νέα εργαλεία για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους. Σε σχέση με τη μείωση του ΦΠΑ για τη διαμονή προβλέπεται να πάει στα ξενοδοχεία στο 6% από 13%, ενώ εξετάζεται αποκλιμάκωσης του ΦΠΑ για το φαγητό από 13%.

  Τα προβλήματα όμως για τα μέλη του ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ βρίσκονται μπροστά. Όπως είπε ο κ. Πλάτων Μαρλαφέκας, "θα περάσουμε ένα πολύ δύσκολο δίμηνο (Ιούνιος-Ιούλιο), ενώ ο κ. Χρήστος Παπαδημητρίου σημείωσε "η δική μας αγωνία εδράζεται κυρίως από το Φθινόπωρο και μετά”. Προβλήματα και μάλιστα σημαντικά αντιμετωπίζει και η εταιρεία Τρικαλινός η οποία διαθέτει στην αγορά ένα premium προϊόν, το αυγοτάραχο. Όπως είπε "από τις 12 Μαρτίου έως το τέλος του μήνα οι πωλήσεις μας υποχώρησαν κατά 74%. Ο Απρίλιος έκλεισε με απώλειες 70% ενώ ο Μάιος δεν δείχνει καλά σημάδια."

  Σε ότι αφορά τις εξαγωγές ο ίδιος αναφέρθηκε στη σημαντική πτώση σε Ρωσία, Γαλλία, Ιταλία και ΗΠΑ αλλά και στην κατακόρυφη αύξηση των μεταφορικών. "Τα μεταφορικά διπλασιάσθηκαν. Στείλαμε το 1/5 των εξαγωγών μας στη Φλόριντα με διπλάσια μεταφορικά. Προ κρίσης πληρώναμε 400 δολάρια και τώρα πληρώνουμε 800 δολάρια". Πλέον η εταιρεία εξάγει τα προϊόντα της σε τρίτες χώρες μέσω της Γαλλίας ή μέσω της Ιταλίας, γιατί το μεταφορικό κόστος είναι χαμηλότερο.  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ