Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 15-Μαϊ-2020 16:00

  Tέλος στις παρατάσεις πληρωμών των εισφορών των ανοιχτών-πληττόμενων επιχειρήσεων από τον Ιούνιο

  Tέλος στις παρατάσεις πληρωμών των εισφορών των ανοιχτών-πληττόμενων επιχειρήσεων από τον Ιούνιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Επιστροφή στην "κανονικότητα" των εμπρόθεσμων καταβολών στα ταμεία προβλέπει το υπό διαμόρφωση κυβερνητικό σχέδιο για τον Ιούνιο σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις οι οποίες λειτουργούν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος μήνα, ακόμα και αν ανήκουν σε πληττόμενο κλάδο.

  Αυτό αναφέρουν αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Εργασίας στο Capital.gr, διευκρινίζοντας ότι, από τον επόμενο μήνα, οι εισφορές τόσο των πληττόμενων εργοδοτών, όσο και των πληττόμενων επαγγελματιών θα πρέπει να καταβάλλονται στην ώρα τους, με την προϋπόθεση - όμως - ότι θα έχει αρθεί προηγούμενα για τον κλάδο τους η προσωρινή αναστολή λειτουργία τους.

  Συνεπώς, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, για τις  επιχειρήσεις που λειτουργούν τον Μάιο, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, δεν θα υπάρξει 7μηνη παράταση στην προθεσμία καταβολής των εισφορών του Μαΐου,  Ιουνίου και των παραπέρα μηνών, όπως ισχύει με τις εισφορές Φεβρουαρίου - Απριλίου.  

  Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει θεσπίσει πως για  όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις (κλειστές με κρατική εντολή, ανοιχτές πλην πληττόμενες σημαντικά), δίδεται η δυνατότητα καταβολής των εισφορών  (μισθωτών)  του Φεβρουαρίου τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, των εισφορών του Μαρτίου τον Οκτώβριο και των εισφορών του Απριλίου τον ερχόμενο Νοέμβριο.

  Επίσης για τους πληττόμενους ελεύθερες επαγγελματίες και αυταπασχολούμενους έχει θεσπισθεί η δυνατότητα καταβολής των εισφορών Φεβρουαρίου - Μαρτίου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο σε 4 ισόποσες μηνιαίες δόσεις (έως τον Δεκέμβριο), αλλά και των εισφορών του Απριλίου από τον ερχόμενο Οκτώβριο, πάλι σε 4 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθεί - εναλλακτικά της παράτασης - δυνατότητα έκπτωσης 25% στις εισφορές των επαγγελματιών  (πληττόμενων και μη) και για τον μήνα Απρίλιο για όσους τις καταβάλουν εμπρόθεσμα, δηλαδή έως αρχές Ιουνίου.

  Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, τη δυνατότητα της παράτασης καταβολής των εργοδοτικών εισφορών του Μαΐου, οι οποίες θα πρέπει να πληρωθούν έως τα τέλη Ιουνίου, θα την έχουν μόνο οι επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή τον Μάιο.

  Έτσι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα μπορούν να καταβάλουν τις εισφορές για τους μισθωτούς έως τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

  Αντίθετα,  το ίδιο σενάριο προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις οι οποίες ανοίγουν κατά τον τρέχοντα μήνα, μαζί και οι πληττόμενες επιχειρήσεις που δεν έκλεισαν ποτέ, θα  πρέπει να καταβάλουν εμπρόθεσμα, δηλαδή έως τέλη Ιουνίου, τις εισφορές τους.

  Τη δυνατότητα πληρωμής των εισφορών του Μαΐου 7 μήνες μετά, δηλαδή τον ερχόμενο Νοέμβριο, θα έχουν επίσης μόνο οι επαγγελματίες οι κλάδοι των οποίων παραμένουν κλειστοί με κρατική εντολή και τον Μάιο.

  Από την άλλη μεριά, οι επαγγελματίες, οι κλάδοι των οποίων είτε  άνοιξαν κατά τον τρέχοντα μήνα, είτε ήταν έτσι και αλλιώς ανοικτοί (όπως και τους προηγούμενους 2 μήνες), θα πρέπει να καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις εισφορές τους, δηλαδή έως τις αρχές Ιουλίου.

  Από τον επόμενο μήνα θα πάψει εξάλλου να ισχύει η εναλλακτική - της παράτασης της καταβολής εισφορών - έκπτωση 25% για όσους καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις εισφορές τους, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

  Όλος ο παραπάνω σχεδιασμός βασίζεται στην υπόθεση ότι το όλο πλάνο σταδιακής άρσης των περιορισμών κίνησης των πολιτών και λειτουργίας των επιχειρήσεων θα "τρέξει" με γρηγορότερους ρυθμούς σε σχέση με τους αρχικά υπολογισθέντες και έτσι οι ζημιές στην οικονομία, αλλά και στον κρατικό προϋπολογισμό, θα αρχίσουν να αντισταθμίζονται νωρίτερα.

  Σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα πρέπει να αποκλείεται  να  διατηρηθεί για τις ανοιχτές-πληττόμενες επιχειρήσεις το "καθεστώς" των παρατάσεων και κατά τον επόμενο μήνα (σ.σ. Ιούνιο) και έτσι οι εμπρόθεσμες πληρωμές να ξεκινήσουν τον Ιούλιο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ