Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Μαϊ-2020 08:00

  Ταμεία: Πτώση 50% στα έσοδα από ρυθμίσεις

  Ταμεία: Πτώση 50% στα έσοδα από ρυθμίσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δ. Κατσαγάνη

  Ελεύθερη πτώση σημειώνουν  τα έσοδα από ρυθμίσεις οφειλών στα ταμεία λόγω της κορονο-κρίσης.

  Ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, η μείωση τους φτάνει πλέον το 50%.

  Μάλιστα, ο ρυθμός πτώσης τους είναι μεγαλύτερος σε σχέση με το ρυθμό πτώσης των  εσόδων από το σύνολο των εισφορών, όπου το στίγμα δίνουν οι τρέχουσες (-30%).

   Η μείωση αυτή δεν οφείλεται μόνο στο "πάγωμα" των πληρωμών των δόσεων από τους πληττόμενους επιχειρηματίες λόγω της 3μηνης παράτασης την οποία θέσπισε η κυβέρνηση, αλλά και λόγω του "παγώματος" της λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης μέσω κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών οι οποίοι δεν ρύθμισαν τα χρέη τους παρά τις προειδοποιήσεις του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.  

  Το "πάγωμα" των αναστολής των κατασχέσεων το οποίο ισχύει εδώ και περίπου ενάμιση μήνα και διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου αφορούσε μεν μόνο τους πληττόμενους επιχειρηματίες, επεκτάθηκε –όμως- εμμέσως και στους μη πληττόμενους, καθώς έως τα τέλη του περασμένου μήνα, τα δικαστήρια ήταν κλειστά και έτσι γι’ αυτό το ΚΕΑΟ δεν προχώρησε σε κανένα μέτρο είσπραξης ούτε για τους μη πληττόμενους μη "ρυθμισμένους" οφειλέτες, δεδομένου ότι αυτοί δεν θα μπορούσαν να προσφύγουν δικαστικά κατά των μέτρων αυτών.

  Το άνοιγμα, όμως, των δικαστηρίων θα "ξεπαγώσει" σταδιακά τις διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης μη ρυθμισμένων οφειλών των μη πληττομένων επιχειρηματιών.

  Σε καμία περίπτωση, όμως, κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να φέρει αύξηση των εσόδων από ληξιπρόθεσμα χρέη, καθώς –σύμφωνα με κύκλους των ταμείων –  "οι δύσκολες μέρες για τα έσοδα γενικότερα από εισφορές είναι ακόμα μπροστά", καθώς προβλέπεται σαφέστατα δραματική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας το φετινό καλοκαίρι (λόγω καθίζησης του τουρισμού ) σε σχέση με πέρσι.

  Ωστόσο (αν δεν δοθεί νέα παράταση πχ επιπλέον 3 μηνών όπως ήδη εξετάζεται), ο ερχόμενος Ιούνιος είναι ο μήνας κατά τον οποίο όσοι επιχειρηματίες έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους, θα πρέπει να καταβάλλουν τη δόση του Μαρτίου στην οποία είχε δοθεί 3μηνη παράταση. 

  Επίσης, τον ερχόμενο Ιούλιο, πρέπει να καταβάλλουν τη δόση του Απριλίου, τον ερχόμενο Αύγουστο τη δόση του Μαΐου κλπ.

  Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, "ξεπαγώνει" και ρύθμιση –εξπρές την οποία θέσπισε η κυβέρνηση για τις τρέχουσες εισφορές των πληττόμενων επιχειρηματιών για το διάστημα Φεβρουαρίου –Μαρτίου –Απριλίου. 

  Συγκεκριμένα, έως τα τέλη Σεπτεμβρίου πρέπει να γίνει  η πληρωμή των εργοδοτικών εισφορών του Φεβρουαρίου, στην οποία είχε δοθεί επτάμηνη παράταση, σε ό,τι αφορά τους πληττόμενους επιχειρηματίες.

  Εξάλλου, τον Οκτώβριο πρέπει να καταβληθούν από τους πληττόμενους οι εργοδοτικές εισφορές του Μαρτίου, ενώ τον Νοέμβριο οι εισφορές του Μαΐου.  

  Το Σεπτέμβριο, επίσης, "ξεπαγώνει" η 2η ρύθμιση-εξπρές για τους πληττόμενους επιχειρηματίες σε ό,τι αφορά τις τρέχουσες εισφορές της δικής τους ασφάλισης (προς τον τέως ΟΑΕΕ και το τέως ΕΤΑΑ).

  Συγκεκριμένα, σε τέσσερις μήνες από σήμερα, πρέπει να πληρώσουν  την 1η από τις συνολικά 4 ισόποσες μηνιαίες δόσεις εξόφλησης των εισφορών του Φεβρουαρίου - Μαρτίου.

  Τον ερχόμενο Οκτώβριο, επίσης, πρέπει να πληρώσουν την 1η από τις 4 δόσεις εξόφλησης των εισφορών Απριλίου. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ