Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Μαϊ-2020 20:15

  Αποζημιώσεις Μαΐου: Σε 2 γύρους η καταβολή για τους υπό αναστολή εργαζομένους

  Αποζημιώσεις Μαΐου: Σε 2 γύρους η καταβολή για τους υπό αναστολή εργαζομένους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη 

  Σε δύο γύρους θα πραγματοποιηθεί η καταβολή των ειδικών αποζημιώσεων προς τους εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις παραμένουν για ολόκληρο ή μέρος του τρέχοντος μηνός σε αναστολή.

  Ο πρώτος γύρος θα "τρέξει" μεταξύ 5ης και 10ης Ιουνίου και θα αφορά τους υπό αναστολή εργαζομένους των επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου. 

  Ο δεύτερος γύρος θα "τρέξει" μεταξύ της 10ης και 12ης Ιουνίου και θα αφορά τους υπό αναστολή εργαζομένους των επιχειρήσεων οι οποίες άνοιξαν ή θα ανοίξουν εντός του τρέχοντος μηνός, αλλά και τις επιχειρήσεις οι οποίες δεν έκλεισαν με κρατική εντολή αλλά ανήκουν σε κλάδο που πλήττεται σημαντικά από την κορονοκρίση.

  Αυτό ξεκαθαρίζει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου την οποία εξέδωσε προχθές η κυβέρνηση. Μάλιστα, στην ίδια ΠΝΠ προβλέπονται προθεσμίες για την υποβολή σχετικών δηλώσεων για κάθε μία από τις 2 παραπάνω μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων οι οποίοι θα παραμείνουν σε αναστολή και, έτσι,  θα δικαιούνται τη σχετική αποζημίωση.

  Συγκεκριμένα, σε ο,τι αφορά τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές καθ΄ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος μηνός (σ.σ. και οι εργαζομένοι τους θα αποζημιωθούν μεταξύ 5ης και 10ης Ιουνίου), οι σχετικές δηλώσεις  μπορούν να υποβάλλονται από την 18η  έως και την 31η Μαΐου  και να αφορούν το διάστημα από 1η 2020 έως και την 31η Μαΐου.

  Οι δε εργαζόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τροποποιήσεις Υπευθύνων Δηλώσεών τους από τη 19η  Μαΐου  έως και 1η Ιουνίου 2020.

  Υπενθυμίζεται πως οι δηλώσεις των εργοδοτών θα γίνονται στο πληροφοριακό σύστημα "Εργάνη", ενώ οι δηλώσεις των εργαζομένων στην εφαρμογή supportemployess.service.gov.gr.

  Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις οι οποίες επαναλειτουργούν από αυτόν τον μήνα (πχ βιβλιοπωλεία από την 4η Μαΐου, ευρύτερο λιανικό εμπόριο από την 1η Μαΐου) ή δεν έκλεισαν αλλά είναι πληττόμενες (και έτσι μπορούν να κρατήσουν σε αναστολή έως και το 60% του προσωπικού τους και να πάρουν οι εργαζόμενοι αποζημίωση), μπορούν οι ιδιοκτήτες τους να υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις στο πληροφοριακό σύστημα "Εργάνη" μεταξύ της 1ης και 7ης Ιουνίου. 

  Σημειώνεται πως οι αποζημιώσεις του Μαΐου για τους εργαζομένους υπολογίζονται ως εξής:

  - Για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές, με κρατική εντολή για υγειονομικούς λόγους, όλο τον Μάιο, οι αποζημιώσεις θα  ανέλθουν σε 532 ευρώ (30/45 Χ800 ευρώ).

  - Για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που θα παραμείνουν μέχρι κάποια ημερομηνία κλειστές με κρατική εντολή για υγειονομικούς λόγους (πχ έως την 4η ή την 11η Μαΐου κλπ), οι αποζημιώσεις θα υπολογισθούν ως εξής: Για παράδειγμα για τις κλειστές έως τις 4 Μαΐου επιχειρήσεις, η αποζημίωση θα ανέλθει στα 71 ευρώ (4/45 Χ 800 ευρώ). Για τις επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές έως τις 11 Μαΐου θα ανέλθει στα 195 ευρώ.  

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ