Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Μαϊ-2020 12:13

  Διπλό ραντεβού των ΥΠΟΙΚ για κονδύλια κάλυψης εργοδοτικού κόστους 1,5 δισ. και για τα νέα δάνεια 3-4 δισ. προς εταιρείες

  Διπλό ραντεβού των ΥΠΟΙΚ για κονδύλια κάλυψης εργοδοτικού κόστους 1,5 δισ. και για τα νέα δάνεια 3-4 δισ. προς εταιρείες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Μέσα στην προσεχή εβδομάδα έχουν ορισθεί 2 σύνοδοι των ΥΠΟΙΚ με διαφορετική σύνθεση, σε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση στις - πολλές - ασάφειες που παραμένουν όχι μόνο αναφορικά με το πακέτο των 540 δισ. ευρώ της 9ης Απριλίου από το οποίο η Ελλάδα μπορεί να λάβει τουλάχιστον  6-9 δισ. ευρώ τα οποία δεν έχουν οριστικοποιηθεί, αλλά και με το υπό συζήτηση ταμείο ανάκαμψης. Τα σχέδια των θεσμών επηρεάζουν τις αποφάσεις που πρέπει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες για το πακέτο μέτρων στήριξης του Ιουνίου, αφού καθορίζουν τους όρους με τους οποίους θα καλύψει τους επόμενους μήνες από κονδύλια μέρος των εν λόγω μέτρων.

  Το Ecofin

  Στη σύνοδο των υπουργών οικονομικών (Ecofin) της 19ης Μαϊου επιχειρείται να υπάρξει η συμφωνία για το νέο πρόγραμμα SURE στο οποίο "ποντάρει” πολλά η κυβέρνηση καθώς θα καλύψει το κόστος της δεύτερης φάσης μέτρων στήριξης του εργοδοτικού κόστους πληττόμενων λόγω της πανδημίας εταιρειών. Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, καθώς πρόκειται για ένα εργαλείο το οποίο θα εφαρμοστεί σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν σε επίπεδο ECOFIN και αυτό που επιχειρείται μέχρι τη Σύνοδο της προσεχούς εβδομάδας είναι να μπορέσει η Κομισιόν να οριστικοποιήσει και να κοινοποιήσει την πρότασή της.

  Με βάση τους πρώτους υπολογισμούς της ελληνικής κυβέρνησης, το ποσό που διεκδικείται είναι τουλάχιστον 1,4 δισ. ευρώ με το οποίο θα αναλάβει το κράτος μέρος του κόστους για ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Δηλαδή για  την "ενίσχυση του διαθεσίμου εισοδήματος των εργαζομένων για αυτό το κομμάτι που δεν μπορούν να καλύψουν οι εργοδότες" σε  "κλάδους που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση", όπως είναι η εστίαση, ο τουρισμός αλλά και περιοχές εργασίας που υπάρχουν π.χ.  στη βιομηχανία και σε κάποιους άλλους χώρους και μπορεί να διαρκέσει έως το τέλος του έτους όπως ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας. Μάλιστα, δεν αποκλείεται τελικά το ποσό το οποίο θα δικαιούνται η Ελλάδα να είναι πολύ μεγαλύτερο ειδικά στο σενάριο που κάποια κράτη δεν θα θελήσουν να μετάσχουν στο πρόγραμμα.

  Το Eurogroup της Παρασκευής και η ΕΤΕπ

  Ο πρώτος σταθμός των διαπραγματεύσεων σε κοινοτικό επίπεδο λαμβάνει χώρα νωρίτερα. Την Παρασκευή στη νέα σύνοδο του Eurogroup θα συζητηθεί εκ νέου όλο το πακέτο των μέτρων στήριξης στον απόηχο των αποφάσεων της προηγούμενης Παρασκευής που αφορούσαν στα δάνεια του ESM. Σύμφωνα με πληροφορίες ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα είναι ώριμο για να συζητηθεί με πιο πιθανό να θεωρείται το τρίτο σκέλος βοήθειας της Ε.Ε. από το πακέτο των 540 δισ.: το σκέλος των δανείων που θα παράσχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προς επιχειρήσεις ανά την Ευρώπη.

  Από τα δάνεια αυτά της ΕΤΕπ η Ελλάδα θεωρητικά διεκδικεί 2 - 4 δισ. ευρώ. Ωστόσο, επί της ουσίας, η κατανομή θα γίνει με βάση τους κανόνες της αγοράς. Δηλαδή με βάση το πόσο ανταγωνιστικές προτάσεις θα υποβάλουν οι εταιρείες (μέσα από τις τράπεζες και τους άλλους ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς) σε κάθε κράτος-μέλος. Πάντως, θεωρείται θετικό στοιχείο το γεγονός ότι μέχρι στιγμής οι επιδόσεις της Ελλάδος στη διεκδίκηση δανείων από την ΕΤΕπ είναι καλές και ότι υπάρχει μεγάλη εμπειρία λόγω του προηγούμενου των μνημονίων.

  Οι μεγάλες ασάφειες

  Η πιο μεγάλη εκκρεμότητα στις διαπραγματεύσεις είναι το υπό συζήτηση νέο ταμείο ανάκαμψης (recovery fund ή recovery instrument).  Αναμένεται η ανακοίνωση των προτάσεων της Επιτροπής. Το αρχικό χρονοδιάγραμμα όριζε ανακοίνωση την 6η Μαΐου, κάτι το οποίο ωστόσο δεν συνέβη και πλέον μένει να φανεί αν ισχύει η δέσμευση της Κομισιόν  για ανακοινώσεις το δεύτερο ή το τρίτο δεκαήμερο του μήνα..

  Όπως  έχει κάνει πολλές φορές σαφές ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας επιθυμεί πρώτα απ όλα να ξεκαθαρίσει το τοπίο στα υφιστάμενα χρηματοδοτικά σχήματα (SURE, ETEπ και ESM συνολικής αξίας 540 δισεκατομμυρίων ευρώ ανά την ΕΕ ή 7-9 δισ. ευρώ για την Ελλάδα) και να ενεργοποιηθούν την 1η Ιουνίου. Και τούτο διότι αφενός η κυβέρνηση θέλει να έχει μπροστά της ένα καθαρό ορίζοντα των όρων των εν λόγω παρεμβάσεων (ειδικά του SURE), αλλά και για να έχει ελπίδες ούτως ώστε να αρχίσει να ρέει το χρήμα της Ε.Ε. προς τα κρατικά ταμεία από τον Ιούλιο και μετά….

  Ασάφειες στον ESM

  Η αλήθεια είναι όμως  - όπως  φαίνεται και από τα κείμενα που έχουν ανακοινώσει τα κοινοτικά όργανα  - ότι οι ασαφείς παραμένουν. O ΕΣΜ είχε δεσμευτεί να ανακοινώσει πακέτο επεξηγηματικό με το ποιες είναι  οι έμμεσες δαπάνες υγείας οι οποίες καλύπτονται από τα δάνεια τα οποία εξήγγειλε και τα οποία θα επικυρωθούν θεωρητικά και αυτά στο Eurogroup της Παρασκευής.

  Ωστόσο στα κείμενα αυτά προς το παρόν δεν υπάρχει καμιά διευκρίνιση για το τι εντάσσεται στην κατηγορία "3" των δαπανών υγείας που θεωρητικά αφήνει ένα "παράθυρο" ευελιξίας. Απλά αναφέρεται σε δαπάνες για "έμμεσα κόστη συνδεδεμένα με την υγειονομική περίθαλψη, ίαση και πρόβλεψη λόγω της κρίσης Covid 19”.

  Με άλλα λόγια, όπως αναφέρεται από διπλωματικές πήγες, αν δεν υπάρξει άλλη διευκρίνιση το επόμενο διάστημα, τότε το κράτος που θα προσφύγει πρώτο στον ESM θα είναι αυτό που θα κάνει τη διαπραγμάτευση για τους όρους που θα ισχύουν για όλα τα υπόλοιπα κράτη αν χρειαστεί να προσφύγουν σε αυτό το σχήμα.

  Το σχήμα θα είναι ανοιχτό έως το τέλος του 2022. Η Ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει ότι  με βάση το βασικό σενάριο υγειονομικής κρίσης δεν σκοπεύει να προσφύγει στα δάνεια του ESM.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ