Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 09-Μαϊ-2020 08:39

  Τι έδειχνε η "ακτινογραφία" των τραπεζών στην έναρξη της κρίσης του Covid-19

  Τι έδειχνε η "ακτινογραφία" των τραπεζών στην έναρξη της κρίσης του Covid-19
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Με καθαρά κέρδη 119 εκατ. ευρώ, ίδια κεφάλαια περίπου 27 δισ. ευρώ, καταθέσεις και χορηγήσεις περί τα 179 και 147 δισ. ευρώ αντίστοιχα σε επίπεδο ομίλων και προβλέψεις για επισφάλειες 2,85 δισ. ευρώ, βρήκε τις τράπεζες η κρίση του κορονοϊού.

  Ο "τυφώνας" της πανδημικής κρίσης έφτασε στην Ελλάδα μόλις οι τράπεζες είχαν ανακοινώσει τα αποτελέσματα της χρήσης 2019 και ετοιμάζονταν για ένα καλύτερο 2020, όπως προδιέγραφε η πορεία του πρώτου τριμήνου. Παράλληλα δρομολογούσαν τα σχέδια για τη δραστική μείωση των "κόκκινων" δανείων τους και τη δυναμική επιστροφή τους στον ρόλο του διαμεσολαβητή στην Οικονομία, με σημαντική αύξηση των χορηγήσεων.

  Πλέον, ο στόχος που προέχει για τα "κόκκινα" δάνεια είναι να περιοριστεί η αύξησή τους και να συντομεύσει το διάστημα που ο κορονοϊός θα κρατήσει σε αναμονή τα σχέδια για τις αγορές των τιτλοποιήσεων NPLs από διεθνείς επενδυτές. Όσο για τα σχέδια της πιστωτικής επέκτασης, γίνονται πια υπό συνθήκες επείγουσας ανάγκης και με το "στοίχημα" να σώσουν την πραγματική Οικονομία, χωρίς να αρρωστήσει και το τραπεζικό σύστημα.

  Το τελικό αποτέλεσμα θα κρίνει το "τσεκ-απ" των τραπεζών στα επόμενα τρίμηνα, με σαφή αρνητικό αντίκτυπο του Covid-19 στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, εξαιρετικά κρίσιμα τα δείγματα του καλοκαιριού από τον τουρισμό για τη συνέχεια, και καταλύτη τις εξελίξεις στο μέτωπο της θεραπείας για τον ιό. Αυτές θα αποφασίσουν τελικά το πού θα μπει φρένο στην ύφεση, πότε θα ξεκινήσει και ποια θα είναι η δυναμική της ανάκαμψης.

  Αντίστοιχα, θα βγαίνουν και οι "ακτινογραφίες" των τραπεζών, οι οποίες δεν θα αποτυπώνουν μόνο τις επιπτώσεις στα τριμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα, αλλά και την πορεία του μετασχηματισμού του λειτουργικού μοντέλου των τραπεζών που, με τον κορονοϊό, ήρθε για να μείνει.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών την 1η Μαΐου, η "ακτινογραφία" (στοιχεία ισολογισμού και αποτελεσμάτων έτους 2019) με την οποία βρήκε τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και την Attica Bank η κρίση του κορονοϊού, δείχνει τα εξής:

  -Κέρδη προ φόρων 352 εκατ. ευρώ και σε επίπεδο ομίλων 940 εκατ. ευρώ.

  -Καθαρά κέρδη μετά τους φόρους 119 εκατ. ευρώ και σε επίπεδο ομίλων 268 εκατ. ευρώ.

  -Σύνολο ιδίων κεφαλαίων 26,939 δισ. ευρώ και σε επίπεδο ομίλων 28,669 δισ. ευρώ.

  -Ενεργητικό 236,723 δισ. ευρώ και σε επίπεδο ομίλων 257,226 δισ. ευρώ.

  -Καταθέσεις 161,081 δισ. ευρώ και σε επίπεδο ομίλων 178,812 δισ. ευρώ.

  -Χορηγήσεις 133,812 δισ. ευρώ και σε επίπεδο ομίλων 146,521 δισ. ευρώ.

  -Προβλέψεις κάλυψης πιστωτικού κινδύνου 2,850 δισ. ευρώ και σε επίπεδο ομίλων 2,758 δισ. ευρώ.

  -Απασχολούμενο προσωπικό 35.032 εργαζόμενους και 46.176 σε επίπεδο ομίλων, και

  -Αμοιβές και έξοδα προσωπικού 1,790 δισ. ευρώ και σε επίπεδο ομίλων 2,081 δισ. ευρώ.

   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ