Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Μαϊ-2020 10:56

  Barclays: Ύφεση, εκτόξευση χρέους αλλά το κόστος δανεισμού της Ελλάδας θα παραμείνει χαμηλό

  Barclays: Ύφεση, εκτόξευση χρέους αλλά το κόστος δανεισμού της Ελλάδας θα παραμείνει χαμηλό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Αν και η δημοσιονομική "απάντηση" που έχουν δώσει οι κυβερνήσεις στην ευρωζώνη για την αντιμετώπιση του σοκ της πανδημίας ήταν απαραίτητη για τον περιορισμό της μόνιμης ζημιάς στην οικονομία, ωστόσο θα θέσει ορισμένα κράτη μέλη σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, όπως επισημαίνει η Barclays σε νέα έκθεσή της. Οι χώρες των οποίων τα δημόσια οικονομικά βρίσκονταν ακόμη σε ευάλωτη θέση πριν από την κρίση έχουν επίσης πληγεί περισσότερο από την πανδημία. Σε αυτές τις τρεις χώρες, τα ελλείμματα φέτος θα αυξηθούν πολύ πάνω από το 10% του ΑΕΠ και το χρέος προς το ΑΕΠ θα εκτοξευθεί, όπως προειδοποιεί.

  Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Barclays, o δείκτης χρέους είναι πιθανό να τελειώσει το έτος πάνω από το 200% του ΑΕΠ, παρά την πολύ καλύτερη δημοσιονομική θέση πριν από την κρίση. Η Ελλάδα παρουσίασε τέσσερα συνεχή έτη δημοσιονομικού πλεονάσματος, με πρωτογενές ισοζύγιο άνω του 3,5% του ΑΕΠ. Παρόλο που η βρετανική τράπεζα αναμένει ότι αυτή η επιδείνωση θα είναι προσωρινή (δεν δίνει συγκεκριμένες προβλέψεις), επειδή το ονομαστικό ΑΕΠ της Ελλάδας αναμένεται να αυξηθεί ξανά μετά την κρίση (+8,9% για την ευρωζώνη συνολικά), ενώ τα ελλείμματα θα μειωθούν, το επίπεδο του ελληνικού χρέους θα παραμείνει πολύ υψηλότερο από ό,τι στην κορυφή που βρέθηκε κατά την προηγούμενη κρίση χρέους στην Ελλάδα.

  Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα εξαρτηθεί από την πορεία που θα ακολουθήσει η ανάπτυξη στο επόμενο διάστημα, η οποία εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά αβέβαιη σε αυτό το στάδιο όπως επισημαίνει. Βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα, η Barclays δεν εκτιμά ότι η εκτόξευση του ελληνικού χρέους θα αποτελέσει σημαντικό ζήτημα, δεδομένου ότι η ΕΚΤ πιθανότατα θα απορροφήσει μεγάλο μέρος των πρόσθετων εκδόσεων χρέους συνολικά στην ευρωζώνη, υπό το νέο QE πανδημίας. 

  Επιπλέον, το νέο χρέος θα εκδοθεί με πολύ χαμηλό κόστος για την Ισπανία, ακόμη και αρνητικό για τη Γαλλία. Μπορεί η Ιταλία και η Ελλάδα να χρειαστεί να βγουν στις αγορές "πληρώνοντας" ένα σημαντικό premium, ωστόσο το κόστος δανεισμού των δύο χωρών πιθανότατα θα είναι κάτω από τη μέση απόδοση του χρέους που ωριμάζει. 

  Γενικότερα, η Barclays αναμένει πως η ανάκαμψη στην ευρωζώνη θα είναι χαμηλή και άνιση. Σύμφωνα με τις νέες της προβλέψεις, το ΑΕΠ στην περιοχή θα συρρικνωθεί κατά 10,1% φέτος, σχεδόν διπλάσιο ποσοστό από το 5,5% που προέβλεπε πριν. Στο β’ τρίμηνο του 2020 εκτιμά πως η πτώση του ΑΕΠ στην ευρωζώνη θα φτάσει το 18,7%, φέρνοντας έτσι το συνολικό χτύπημα στο ΑΕΠ του α’ εξάμηνου στο 22%.

  Παράλληλα, εκτιμά πως η ανεργία θα εκτοξευθεί στο 11% στην ευρωζώνη το β’ τρίμηνο και θα διατηρηθεί άνω του 10% το 2021, κάτι που υποδηλώνει ότι η πλευρά της προσφοράς της οικονομίας υπέστη πιθανώς κάποια μόνιμη ζημία, αν και αυτή η επιδείνωση θα ήταν πολύ πιο σοβαρή χωρίς την υποστήριξη των κυβερνήσεων.

  Για το επόμενο διάστημα οι κίνδυνοι είναι σημαντικοί και ενδέχεται να απαιτηθούν περισσότερα άνευ προηγουμένου μέτρα τόνωσης από την ΕΚΤ καθώς και από τις κυβερνήσεις οι οποίες έχουν επικεντρωθεί κυρίως σε μέτρα έκτακτης ανάγκης προς το παρόν.

  Η Barclays αναμένει ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το μέγεθος του νέου QE (PEPP) κατά τουλάχιστον 500 δισ. ευρώ τον Ιούνιο και προβλέπει ότι τα ελλείμματα του προϋπολογισμού στην ευρωζώνη θα αυξηθούν σχεδόν στο 10% φέτος. Εν τω μεταξύ, εκτιμά ότι οι αρχές της ΕΕ θα ανταποκριθούν με αυξημένη αλληλεγγύη μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης (Recovery Fund).

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ