Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Μαϊ-2020 01:09

  Σταϊκούρας: Τροχάδην με τράπεζες για να δοθούν μέσα στον Ιούνιο 10 δισ. ευρώ στην αγορά

  Σταϊκούρας: Τροχάδην με τράπεζες για να δοθούν μέσα στον Ιούνιο 10 δισ. ευρώ στην αγορά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Την ανάγκη επιτάχυνσης της ροής των χρηματοδοτήσεων προκειμένου να εισρεύσουν περίπου 10 δισ. ευρώ στις ελληνικές επιχειρήσεις μέσα στον Ιούνιο ανέδειξε  ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του Οpen. Αναφέρθηκε στα δάνεια που "τρέχουν" με στήριξη από τα ταμεία της χώρας και της ΕΕ, αλλά και στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή που θα διατεθεί όπως είπε την προσεχή Δευτέρα - Τρίτη με νέο γύρο 1 δισ. τον Ιούνιο.

  Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε επίσης ανακοινώσεις για τη στήριξη της αγοράς ακινήτων οι οποίες -όπως είπε-  ανάλογα με τα μέτρα που θα επιλεγούν μπορούν να εφαρμοστούν φέτος ή το 2021. Επίσης, είπε πως η ρευστότητα που θα αντληθεί από τις αγορές θα πάει στην πραγματική οικονομία. Και έκανε λόγο για χρήση ποσού 8 δισ. ευρώ από το ΠΔΕ για τα μέτρα στήριξης εντός του 2020.

  Ακίνητα

  Για  το θέμα των ιδιοκτητών ακινήτων και για το αν θα υπάρχει αντισταθμιστικό μέτρο ο ΥΠΟΙΚ επανέλαβε πως "θα υπάρξει συγκεκριμένη πρωτοβουλία για τους ιδιοκτήτες και αυτή η πρωτοβουλία θα αναπτυχθεί και θα εξελιχθεί άμεσα".

  Αναφέρθηκε όμως σε "δύο  διαφορετικές ιδέες και  σκέψεις, κάποιες αφορούν το 2020 κάποιες μπορούν να μεταφερθούν το 2021, προσπαθούμε να βρούμε τη βέλτιστη λύση, σίγουρα θα υπάρχει πρόβλεψη για τους ιδιοκτήτες ακινήτων".

  Για τους εποχικούς υπαλλήλους και για την εγγραφή ή όχι αυτών των υπαλλήλων στο επίδομα ανεργίας ανέφερε ότι μέσω του SURE θα αξιοποιηθεί ένα κονδύλι για την εποχική απασχόληση στο κομμάτι του τουρισμού. "Αυτές οι κλαδικές πολιτικές αυτή την περίοδο δρομολογούνται για να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατό" είπε αναφερόμενος σε συνεχείς συσκέψεις που γίνονται με εκπροσώπους των κλάδων.

  Δεν απέκλεισε για τα εμπορικά κέντρα τύπου Mall να υπάρξει ενδεχομένως επίσπευση ανοίγματος, όπως και για τα εστιατόρια. "Νομίζω πως είναι ένα στοιχείο προς αξιολόγηση" είπε.

  Για το αν υπάρχουν λάθη είπε ότι "θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε με διαφορετικό τρόπο το θέμα των επιστημόνων", αλλά όταν ξεκίνησε η κρίση  έπρεπε και να διαφυλάξουμε τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων.

  Τράπεζες

  Για την τηλεδιάσκεψη που έγινε με τον τραπεζικό κλάδο χθες και σε ερώτηση αν υπάρχει επαρκής ρευστότητα στην αγορά από την πλευρά των τραπεζών, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως όταν ξεκίνησε η  κρίση ζήτησε από τις τράπεζες να προχωρήσουν σε ρύθμιση των ενήμερων δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων για κάποιο διάστημα και "οι τράπεζες το κάνανε". Σήμερα το θέμα ήταν να αξιοποιηθούν οι πόροι που δίνει η ελληνική πολιτεία, από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους "ούτως ώστε να ενισχύσουν το ταχύτερο δυνατόν τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία". "Έχουμε δείγματα ότι αυτό γίνεται" είπε λέγοντας πως στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ οι αιτήσεις ξεπερνούν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ το ύψος του προγράμματος είναι περί το 1,5 δισ. ευρώ.

  "Θέλουμε αυτό να γίνει πιο γρήγορα, το τραπεζικό σύστημα να λειτουργεί με μεγαλύτερη ταχύτητα και λιγότερη γραφειοκρατία" είπε. Προανήγγειλε και το πρόγραμμα το οποίο θα εμπεριέχει και εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου: θα δοθούν 2 δισ. ευρώ τα οποία με μόχλευση θα φτάσουν στα 7 δισ. ευρώ στα μέσα Μαΐου. 

  Επιστρεπτέα

  "Εκτιμώ ότι την επόμενη Δευτέρα – Τρίτη θα εκταμιευθεί και το 1 δισ. ευρώ της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για 90 χιλιάδες περίπου επιχειρήσεις" είπε ο ΥΠΟΙΚ. Εξήγησε πως αθροιστικά θα φτάσει στα 2 δισ. ευρώ αφού "κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει νέος γύρος τον μήνα Ιούνιο".

  Εξήγησε πως σε πλήρη εξέλιξη στην πορεία του χρόνου θα είναι μέτρα αξίας 24 δισ. ευρώ για οριζόντιες πολιτικές, αλλά και για κλαδικές πολιτικές όπως είναι ο χώρος της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού, της ακτοπλοΐας, της αεροπλοΐας κ.λ.π.

  Για το αν φοβάται πως μπορεί να υπάρξει ένα σκηνικό μνημονίου από το φθινόπωρο και μετά, είπε ότι με την πολιτική που ακολουθούμε και με το βασικό σενάριο κρίσης "σας λέω ευθέως ότι δεν ανησυχώ, με την προϋπόθεση δηλαδή ότι η κρίση δεν θα επανέλθει". 

  Είπε πως υπάρχουν απώλειες εσόδων "αλλά κάνουμε πολύ καλή διαχείριση του κρατικού προϋπολογισμού" και  η υστέρηση των εσόδων "δεν είναι δραματική". Εξήγησε επίσης πως "έχουμε βγει στις αγορές με επιτυχία, με ικανοποιητικό επιτόκιο πρόσφατα".

  Αγορές

  Βγαίνουμε στις αγορές και επειδή πρέπει να επικοινωνούμε μαζί τους, είπε ο ΥΠΟΙΚ. Το κάναμε και πρόσφατα, πιθανόν να το κάνουμε και το επόμενο διάστημα μέσα στη χρονιά, πρόσθεσε. Εξήγησε πως η χώρα  πλέον πρέπει να χτίζει ταμειακά διαθέσιμα. "Οι προτεραιότητες όμως κάθε φορά αλλάζουν, θα μπορούσαν τα ταμειακά διαθέσιμα να πάνε για την αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ όπως έγινε στο παρελθόν", αλλά τώρα πρέπει να στηρίξουν την οικονομία. Για τα κονδύλια της ΕΕ είπε πως δεν έχουν εισρεύσει στη χώρα. 

  Σε ερώτημα για νέα έξοδο στις αγορές ανέφερε πως αρχικά  το σχέδιο ήταν χωρίς να υπάρχουν χρηματοδοτικές ανάγκες να αντληθούν  περίπου 8 με 10 δισ. ευρώ. "Ήδη έχουμε βγει δύο φορές στις αγορές, άρα θεωρητικά μπορούμε να βγούμε και άλλες φορές" μέσα στη χρονιά, αλλά "αυτό δεν θα γίνει με πίεση".

  Είπε πόσο κρίσιμο είναι να  εισρεύσουν οι πόροι από την Ευρώπη.  Εξήγησε ότι δεν μπορεί να πει για ακριβές ύψος ποσών από την ΕΕ "γιατί εξαρτάται και από τι θα αποφασίσει να αξιοποιήσει η Ελλάδα". Πρόσθεσε ακόμη πως υπολογίζεται ότι θα αξιοποιηθούν περίπου 8 δισ. ευρώ μέσα από το ΠΔΕ και επίσης θα αξιοποιηθεί πλήρως το πρόγραμμα SURE που αφορά στην επιδότηση της ευέλικτης  απασχόλησης από το οποίο αναμένεται να λάβει η Ελλάδα πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

  "Εκτιμώ ότι θα εκταμιεύσουν τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ" αλλά "το πρόγραμμα δεν έχει θεσμοθετηθεί καν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εκτιμώ ότι από τον Ιούνιο θα είναι έτοιμο να υλοποιηθεί, η εκταμίευση των πόρων μπορεί να καθυστερήσει λίγο αλλά έως τότε ελπίζω να καταφέρουμε με τις δικές μας δυνάμεις το πρόγραμμα αυτό να έρθει να συμπληρώσει το πρόγραμμα της προσωρινής αναστολής συμβάσεων εργασίας των 800 ευρώ"  είπε. Εξήγησε πως θα επεκταθεί  και στην εστίαση και στο τουρισμό.

  Ύφεση

  Για τα σενάρια ύφεσης είπε  πως στο βασικό σενάριο είναι 10% το 2020 και μετά τη λήψη των μέτρων η ύφεση  μειώνεται περίπου στο 5%. Στο δυσμενές σενάριο που έχει μία σειρά από πιθανά ενδεχόμενα για ένα μεγαλύτερο σοκ, επανάληψη του φαινομένου ή μεγαλύτερη απώλεια εσόδων στον τουρισμό αν δεν επιτύχουν τα πρωτόκολλα στο εξωτερικό ανεβαίνει  στο 13,2% και με τη λήψη των μέτρων πάει περίπου στο 8%.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ