Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 30-Απρ-2020 07:51

  Ολονύχτιο θρίλερ με την προστασία της α΄ κατοικίας – πολιτική λύση ανακοινώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

  Ολονύχτιο θρίλερ με την προστασία της α΄ κατοικίας – πολιτική λύση ανακοινώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης προκειμένου να βοηθήσει όσους πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το πρωί από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης. Οι ανακοινώσεις που συμπίπτουν με την εκπνοή της τετράμηνης παράτασης που είχε εξασφαλίσει η κυβέρνηση στον νόμο 4605/2019 για την προστασία της πρώτης κατοικίας,  θα γίνουν στο πλαίσιο της προγραμματισμένης συζήτησης για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης του Covid-19 στην Ελλάδα.

  Οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς για την προστασία της πρώτης κατοικίας ήταν σκληρές και συνεχείς μέχρι αργά χθες το βράδυ, προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός μεταξύ της κάθετης άρνησης των Θεσμών να δοθεί παράταση στο καθεστώς του ν. 4605/2019 και του ζητούμενου της κυβέρνησης να διατηρηθεί "ομπρέλα" προστασίας για όσους την χρειάζονται, ειδικά εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού. 

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, ούτε ο χθεσινός… ολονύχτιος διαπραγματευτικός μαραθώνιος κατέληξε σε κάποιου είδους συμφωνία και όσα αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός θα αποτελούν αποτέλεσμα πολιτικής συμφωνίας. 

  Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η χρυσή τομή αναζητήθηκε σε μικρή παράταση του νόμου 4605/2019 και σε πρόνοια για προστασία της πρώτης κατοικίας, αποσυνδεδεμένης από τον πτωχευτικό νόμο και με εστίαση, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, σε δανειολήπτες που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού.

  Οι διαθέσιμες πληροφορίες κάνουν λόγο για παράταση της προστασίας του νόμου 4605/2019 μέχρι το τέλος Ιουνίου ή το τέλος Ιουλίου 2020, διάστημα μέσα στο οποίο θα έχει ψηφιστεί ο νέος πτωχευτικός νόμος. Με την ψήφιση του νέου πτωχευτικού, θα καταργηθούν όλες οι υφιστάμενες επιμέρους διατάξεις για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, μεταξύ των οποίων ο νόμος Κατσέλη, ο νόμος για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και ο νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας (4605/2019).

  Ούσα αποσυνδεδεμένη από τις διατάξεις του νέου πτωχευτικού νόμου (τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι αρχικός στόχος της κυβέρνησης ήταν ο νέος πτωχευτικός να περιλαμβάνει και διατάξεις για την προστασία της κύριας κατοικίας), η κυβέρνηση θέλει να συνεχίσει να παρέχει προστασία στην πρώτη κατοικία, τόσο για τους οικονομικά αδύναμους δανειολήπτες, όσο και για όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν πλέον, λόγω κρίσης κορονοϊού, στην ομαλή εξυπηρέτηση των δανείων τους. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση σκοπεύει να επιδοτεί τις δόσεις δανείων (στεγαστικών και επιχειρηματικών που έχουν προσημείωση στην πρώτη κατοικία) δανειοληπτών που ήταν ενήμεροι και πλέον δεν μπορούν ή είχαν τα δάνειά τους σε ρύθμιση και αυτά κινδυνεύουν να ξανακοκκινίσουν.

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, στόχος είναι η κρατική επιδότηση να διαρκεί τρία τρίμηνα, δηλ. μέχρι και το α΄ τρίμηνο του 2021, βαίνοντας φθίνουσα στην πορεία (για το πρώτο τρίμηνο 80% - 100% της μηνιαίας δόσης, για το δεύτερο 50% - 70% και για το τρίτο 30% - 50%).

  Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης στοχεύει να καλύψει ένα ευρύτερο φάσμα δανειοληπτών, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα η προστασία στην πρώτη κατοικία δινόταν μόνο σε όσους είχαν ήδη μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Τώρα, θα προστατεύονται και όσοι ήταν ενήμεροι μέχρι πριν το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού ή κινδυνεύουν να καταστούν υπερήμεροι εξαιτίας αυτής. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της κυβέρνησης πρόκειται για περίπου 400.000 οφειλέτες, μοιρασμένους εξίσου στις δύο κατηγορίες ή γύρω στους 300.000, όπως τους υπολογίζουν οι τράπεζες.  

  Σημειώνεται ότι στις χθεσινές διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς δεν συζητήθηκε καθόλου η προοπτική της δημιουργίας κρατικού φορέα που θα αποκτά τα ακίνητα αδύναμων δανειοληπτών, εξασφαλίζοντάς τους τη στέγαση και τη δυνατότητα επαναγοράς του ακινήτου ύστερα από κάποιο χρονικό διάστημα.

  Το τέλος στο θρίλερ της προστασίας της πρώτης κατοικίας αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες ώρες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ