Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Απρ-2020 15:39

  Πάνος Παλαιολόγος (HotelBrain): Μεγάλος ο κίνδυνος τα ξενοδοχεία να αλλάξουν χέρια

  Πάνος Παλαιολόγος (HotelBrain): Μεγάλος ο κίνδυνος τα ξενοδοχεία να αλλάξουν χέρια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Η ελληνική οικονομία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό, και άμεσα και έμμεσα, στον Τουρισμό. Η κρίση αυτή ήταν ακόμη μια ευκαιρία να το συνειδητοποιήσουμε. Είναι ένας κλάδος με τρομερές δυνατότητες ανάπτυξης και θα είναι και αυτός που θα οδηγήσει το τρένο της πραγματικής ανάπτυξης" ανέφερε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της HotelBrain Πάνος Παλαιολόγος στο webinar του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, με θέμα τα κόκκινα δάνεια.

  Όπως ανέφερε όμως, αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αφελληνισμού του κλάδου. "Δεν είμαι κατά των πωλήσεων, αλλά να μην γίνονται υπό καθεστώς πίεσης και εκβιασμού" υπογράμμισε.

  Το στοίχημα που έχει ο τουριστικός κλάδος, όπως είπε είναι να βελτιωθεί το τουριστικό προϊόν και να μείνει στη χώρα μεγάλο μέρος του εισοδήματος.  

  "Κυβέρνηση και τραπεζικό σύστημα θα βοηθήσουν τον κλάδο"

  Κατά την προηγούμενη κρίση ο Τουρισμός έπαιξε ένα τεράστιο ρόλο και κράτησε ψηλά τη σημαία της ελληνικής οικονομίας, είπε ο κ. Παλαιολόγος. 

  "Παρά όμως τα συνεχόμενα ρεκόρ, ο κλάδος μας είχε σοβαρά προβλήματα. Οι τράπεζες, σε μεγάλο βαθμό στην προηγούμενη κρίση, έσωσαν την παρτίδα, δηλαδή αντιλήφθηκαν γρήγορα τη στρατηγική σημασία του κλάδου μας. Έδωσαν πίστωση χρόνου και αυτό τους δικαίωσε αφού τα μεγέθη των τουριστικών εταιρειών ήταν ανοδικά. Προσδοκώ το ίδιο και πάλι. Πιστεύω πως τόσο η Κυβέρνηση, όσο και το τραπεζικό σύστημα θα βοηθήσουν τον κλάδο. Θεωρώ πως η διάσωση του τουριστικού κλάδου είναι εθνικό έργο" είπε.

  Αναφορικά με τις υποχρεώσεις των μονάδων, ο διευθύνων σύμβουλος της HotelBrain είπε: "Τα ξενοδοχεία και γενικότερα οι τουριστικές υποδομές είναι επιχειρήσεις εντάσεως παγίων και μακροπρόθεσμης εκμετάλλευσης. Μια χρονιά χαμένη δεν θα έπρεπε κανονικά να επηρεάζει ούτε να αποτελεί τεράστιο πλήγμα. Επειδή όμως ο κλάδος μας είναι κατακερματισμένος, δεν έχει καμία διαπραγματευτική δύναμη, οπότε το πρόβλημα μετακυλείται από αυτούς που πραγματικά το έχουν, δηλαδή τους tour operators ή τα online κανάλια πωλήσεων, που για λόγους ανωτέρας βίας ακύρωσαν συμβόλαια και στερούν από τον ξενοδόχο πολύτιμο κεφάλαιο κίνησης" σημείωσε ο κ. Παλαιολόγος.

  Όπως υπογράμμισε, επειδή η πλειοψηφία των ξενοδοχείων είναι εποχιακά, το κεφάλαιο κίνησης που λείπει θα αναπληρωθεί μετά από ένα έτος, ενώ το ξενοδοχείο θα έχει και τα επιπλέον κόστη αδράνειας. "Αν είχαμε ένα μαγικό ραβδί και πηγαίναμε στο 2021 δεν υπήρχε κάποια επίπτωση. Τώρα όμως θα πρέπει να διαχειριστούμε το χαμένο κεφάλαιο κίνησης και τα κόστη αδράνειας που  κανονικά θα έπρεπε να βαρύνουν τους πράκτορες" εξήγησε.

  Βίκυ Κουρλιμπίνη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ