Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Απρ-2020 13:33

  Κρίσιμα 24ωρα για την προστασία της πρώτης κατοικίας

  Κρίσιμα 24ωρα για την προστασία της πρώτης κατοικίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Μέχρι την τελευταία στιγμή φαίνεται ότι θα παιχτεί το "θρίλερ" με την παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας. 

  Τρεις ημέρες πριν από την εκπνοή του νόμου 4605/2019, στις 30 Απριλίου, δεν υπάρχει "αχτίδα φωτός" για εξεύρεση λύσης μέσω της διαπραγματευτικής οδού. Και αυτό επιβεβαιώνει ότι η παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία αποκτά ιδιαίτερη σημασία εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού, θα απαιτήσει λύση σε πολιτικό επίπεδο και παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη. 

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, χθες επιχειρήθηκε μία ακόμη προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα στα ζητούμενα Θεσμών και κυβέρνησης, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενώ το θέμα θα συζητηθεί ξανά αύριο Τετάρτη, σε επίπεδο επικεφαλής. Οι Θεσμοί παραμένουν αμετακίνητοι στην άρνησή τους να δώσουν νέα παράταση στον νόμο 4605/2019 και η κυβέρνηση επιχειρεί να κάμψει τις ενστάσεις, προσαρμόζοντας το αίτημα για παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας στις συνθήκες που δημιουργεί η κρίση του κορονοϊού.

  Στο πλαίσιο αυτό, οι Θεσμοί ζήτησαν χθες να τους δοθούν στοιχεία από τις τράπεζες για τον αριθμό των κορονοϊόπληκτων, καθώς και στοιχεία για τις οφειλές τους στις τράπεζες. Η χορήγηση των στοιχείων αυτών είναι, ωστόσο, προφανές ότι δεν μπορεί να γίνει στο ασφυκτικό χρονικό διάστημα των τριών εικοσιτετραώρων που απομένουν μέχρι την εκπνοή του νόμου 4605/2019. Φυσικά τα στοιχεία που ζητούνται θα δοθούν από τις τράπεζες, αλλά θα είναι προς χρήση από τους Θεσμούς όταν πια θα ψηφίζεται ο νέος πτωχευτικός νόμος, όπως αναμένεται τον Ιούνιο. 

  Επομένως, το ζητούμενο των στοιχείων από τους Θεσμούς δεν συνδέεται με την τελική λύση που πρέπει να δοθεί μέχρι την Πέμπτη για την προστασία της πρώτης κατοικίας. 

  Μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας περιέγραψε τα τέσσερα χαρακτηριστικά που θα έχει το νέο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.

  Όπως είπε, μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα υπάρξουν ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, προσθέτοντας πως το πλαίσιο που θα ανακοινωθεί θα έχει χαρακτηριστικά κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και διατήρησης της κουλτούρας πληρωμών στη χώρα. Ο υπουργός Οικονομικών απηύθυνε έκκληση στους πολίτες, όπως δείχνουν υπευθυνότητα στην καθημερινότητά τους, στην καταβολή των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων, να διατηρήσουν και την κουλτούρα πληρωμών.

  Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας θα έχει τέσσερα χαρακτηριστικά:

  * θα αφορά στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα
  * θα βγαίνουν στη σέντρα στρατηγικοί κακοπληρωτές, "αυτοί που μπορούν να πληρώσουν και δεν πληρώνουν".
  * θα δείξει μεγάλη προστασία και σεβασμό στους πολίτες που ήταν συνεπείς, αλλά λόγω της κρίσης δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και
  * θα διατηρεί την κουλτούρα πληρωμών.

  Όπως έχει γράψει το Capital.gr, το πλαίσιο της συζήτησης της κυβέρνησης με τους Θεσμούς προβλέπει την κρατική επιδότηση των δόσεων των στεγαστικών δανείων (και επιχειρηματικών δανείων που έχουν ως εμπράγματη εξασφάλιση την πρώτη κατοικία) των οικονομικά αδύναμων δανειοληπτών που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης. Η πρόταση της κυβέρνησης είναι η πλήρης κάλυψη των δόσεων των δανειοληπτών αυτών από το κράτος για ένα διάστημα 3 – 4 μηνών και μετά την παρέλευση του διαστήματος αυτού, η μερική κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης. Περαιτέρω, η πρόβλεψη αυτή αφορά και τα δάνεια που βρίσκονται σε ρύθμιση.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Κυκλοφορεί ΕΚΤΑΚΤΩΣ

  ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
  29 Απριλίου 2021