Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Απρ-2020 07:59

  Την επίσημη απόφαση για παράταση της σεζόν του πετρελαίου θέρμανσης αναμένει η αγορά

  Την επίσημη απόφαση για παράταση της σεζόν του πετρελαίου θέρμανσης αναμένει η αγορά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Την επισημοποίηση της παράτασης για την σεζόν διανομής του πετρελαίου θέρμανσης αναμένει η αγορά πετρελαίου, προκειμένου να ικανοποιηθεί η μεγάλη ζήτηση που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες. Με επιστολή του προς τον υπουργό οικονομικών, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ) ζητεί να δοθεί ολιγοήμερη παράταση, καθώς καταγράφονται αυξημένα αιτήματα για προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, τόσο στη Βόρειο Ελλάδα, όσο και στα νησιά. Τα αιτήματα αυτά δεν μπορούν να ικανοποιηθούν μέχρι την Πέμπτη 30 Απριλίου, τελευταία ημέρα της σεζόν διανομής του πετρελαίου θέρμανσης. Ωστόσο για να έχει νόημα η παράταση και να μπορέσουν να προετοιμαστούν οι εταιρείες, θα πρέπει, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, να επισημοποιηθεί η απόφαση για παράταση σήμερα Δευτέρα. Το επικρατέστερο σενάριο είναι η παράταση να είναι ολιγοήμερη, έως 15 ημέρες, δηλαδή οι καταναλωτές να μπορούν να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης μέχρι τις 15 Μαΐου το αργότερο. 

  Ως προς τις τιμές, οι οποίες άλλωστε δίνουν και το μεγαλύτερο κίνητρο στους καταναλωτές να αγοράσουν αυτήν την περίοδο πετρέλαιο θέρμανσης, αυτές αναμένεται να κινηθούν σύμφωνα με πηγές του κλάδου της εμπορίας κατά μέσο όρο στα 780 ευρώ το χιλιόλιτρο. Σε σύγκριση με τη μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης φέτος που ήταν στα 1150 με 1200 ευρώ το χιλιόλιτρο, προκύπτει σημαντικό όφελος της τάξης των 370 έως 420 ευρώ στα χίλια λίτρα ή αλλιώς σε ποσοστό 35% φθηνότερα. 

  Σημειώνεται ότι οι εταιρείες εμπορίας, μετά το τέλος της σεζόν διανομής του πετρελαίου θέρμανσης προγραμματίζουν συντηρήσεις στις δεξαμενές τους, οι οποίες στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για να αποθηκευτεί πετρέλαιο κίνησης, μέχρι τον Οκτώβριο όταν ξεκινά εκ νέου η σεζόν για το θέρμανσης. Επιπλέον προκειμένου να τροφοδοτηθούν τα νησιά αλλά και οι απομακρυσμένες περιοχές θα πρέπει να επισημοποιηθούν έγκαιρα οι όποιες αποφάσεις από την κυβέρνηση. 

  Για τις εταιρείες πάντως η παράταση της διανομής του πετρελαίου θέρμανσης, έχει ουδέτερη επίπτωση, καθώς εκείνο που θα συμβεί είναι ότι απλώς θα μετακινηθούν χρονικά οι πωλήσεις που θα γίνονταν το φθινόπωρο. 

  Αντίθετα το όφελος για τους καταναλωτές είναι αξιοσημείωτο, γεγονός που εξηγεί και το υψηλό για την εποχή ενδιαφέρον. Ιδιαίτερα μάλιστα, όταν μέχρι τον Οκτώβριο που θα ξεκινήσει η νέα σεζόν, ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι κατάσταση στην διεθνή αγορά του πετρελαίου, η οποία βιώνει πρωτοφανείς καταστάσεις που έχουν ωθήσει τις τιμές σε ιστορικά χαμηλά. Το πιθανότερο σενάριο ωστόσο, είναι ότι σιγά, σιγά η αγορά θα ξεκινήσει να εξομαλύνεται και πιθανόν να έχει βρεθεί σημείο ισορροπίας μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης, που σημαίνει ότι δύσκολα θα συνεχίσουν να βρίσκονται οι διεθνείς τιμές τόσο χαμηλά. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ