Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 24-Απρ-2020 16:00

  "Μεταλλαγμένη" παράταση στην προστασία της α΄ κατοικίας, λύση "πακέτο" με πτωχευτικό την ερχόμενη εβδομάδα

  "Μεταλλαγμένη" παράταση στην προστασία της α΄ κατοικίας, λύση "πακέτο" με πτωχευτικό την ερχόμενη εβδομάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένα Μαλλιάρα

  Χωρίς αποφάσεις, αλλά με συγκεκριμένη κατεύθυνση που θα οριστικοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα το τι μέλλει γενέσθαι με την προστασία της πρώτης κατοικίας, ολοκληρώθηκαν χθες οι πολύωρες διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – Θεσμών. 

  Στην τελική ευθεία πριν την εκπνοή του νόμου 4605/2019 για την προστασία της πρώτης κατοικίας στις 30 Απριλίου, η αιτούμενη από πλευράς κυβέρνησης παράταση του νόμου, μετατρέπεται σε αίτημα για οιονεί υποκατάστασή του,έτσι ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα απόψεων με τους Θεσμούς και να κερδηθεί το ζητούμενο της προστασίας της κύριας κατοικίας για ακόμη μεγαλύτερη περίμετρο δανειοληπτών.

  Στο πλαίσιο αυτό, επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες του Capital.gr για το ότι η συζήτηση γίνεται πλέον σε συνάρτηση με την κρίση του κορονοϊού και η παράταση στην αυτοτελή προστασία της πρώτης κατοικίας συζητείται μόνο για τους δανειολήπτες που αποδεδειγμένα πλήττονται από την κρίση. 

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επιβεβαιώνουν το ρεπορτάζ, οι δύο πλευρές θα κληθούν την ερχόμενη εβδομάδα να συμφωνήσουν επί του σχεδίου που υπέβαλε χθες στους Θεσμούς η κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα πλαίσιο συζήτησης το οποίο προβλέπει την κρατική επιδότηση των δόσεων των στεγαστικών δανείων (και επιχειρηματικών δανείων που έχουν ως εμπράγματη εξασφάλιση την πρώτη κατοικία) των οικονομικά αδύναμων δανειοληπτών που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης. Η πρόταση της κυβέρνησης είναι η πλήρης κάλυψη των δόσεων των δανειοληπτών αυτών από το κράτος για ένα διάστημα 3 – 4 μηνών και μετά την παρέλευση του διαστήματος αυτού, η μερική κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης. Περαιτέρω, η πρόβλεψη αυτή να ισχύσει και για τα δάνεια που βρίσκονται σε ρύθμιση.

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αποκλείοντας κάθε παράταση στο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας για όσους δεν έχουν πληγεί από την κρίση του κορονοϊού, οι Θεσμοί ζήτησαν κοστολόγηση (ποιους και πόσους θα αφορά, πώς θα υλοποιηθεί το σχέδιο) της "μεταλλαγμένης" παράτασης του νόμου 4605/2019 που ζητά η κυβέρνηση για αυτούς που πλήττονται από την πανδημική κρίση. 

  Προφανώς, τα στενά χρονικά περιθώρια μέχρι την εκπνοή του νόμου στις 30 Απριλίου δεν επιτρέπουν την κάλυψη του αιτήματος των Θεσμών και θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η λύση με παρέμβαση σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

  Στην περίμετρο της πρότασης της κυβέρνησης εντάσσονται, υπό την "σκέπη" του κορονοϊού, τόσο οι συνεπείς δανειολήπτες που είναι οικονομικά ευάλωτοι και κινδυνεύουν να χάσουν την κύρια κατοικία τους, όσο και δανειολήπτες που μπορεί να ήταν "κόκκινοι" στο παρελθόν, αλλά έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις των δανείων τους με τις τράπεζες ή τις εταιρείες διαχείρισης. Δημιουργείται, έτσι, και ένα ανάχωμα στη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων για το τραπεζικό σύστημα, καθώς διασφαλίζεται, συνδυαστικά με την προστασία του κοινωνικού αγαθού της κατοικίας, και η αποπληρωμή δόσεων δανείων στις τράπεζες και τους servicers.

  Ανοιχτή προς συζήτηση παραμένει και η προοπτική κρατικής "ομπρέλας" προστασίας με τη μορφή σύστασης κρατικού φορέα, ο οποίος θα αποκτά τα ακίνητα δανειοληπτών που θα πτωχεύουν.

  Ανοιχτός παραμένει και ο νέος πτωχευτικός νόμος

  Οι χθεσινές επαφές κυβέρνησης – Θεσμών δεν κατέληξαν σε συμφωνία ούτε στο θέμα του νέου πτωχευτικού νόμου, ο οποίος παραπέμπεται επίσης στο νέο ραντεβού της επόμενης εβδομάδας. 

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι Θεσμοί εξέφρασαν τις ενστάσεις τους για τον τρόπο με τον οποίο θα συνδυαστεί η πτώχευση επιχειρήσεων με την πτώχευση νοικοκυριών και ζήτησαν να διαμορφωθεί ένας πτωχευτικός νόμος που να κλείνει όλα τα "παράθυρα" για καταστρατήγησή του και επανάληψη των φαινομένων του νόμου Κατσέλη.

  Αυτό είναι και το κύριο ζητούμενο των τραπεζών, οι οποίες έχουν θέσει τις ενστάσεις τους υπόψιν της κυβέρνησης για συγκεκριμένα σημεία του σχεδιαζόμενου νόμου που μπορεί να λειτουργήσουν ως κερκόπορτες για νέους στρατηγικούς κακοπληρωτές. 

  Κατόπιν αυτού, οι Θεσμοί ζητούν στην ουσία ο νέος πτωχευτικός νόμος να διαμορφωθεί από την κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψιν τις επισημάνσεις των τραπεζών. 

  Όπως έχει γράψει το Capital.gr, οι τράπεζες είναι αντίθετες σε οποιαδήποτε οριζόντια απαλλαγή χρέους οφειλετών, καθώς αυτή θα οδηγούσε σε νέα γενιά στρατηγικών κακοπληρωτών. 

  Όπως αναφέρουν, με βάση τον σχεδιασμό του νέου πτωχευτικού, πρακτικά όλοι θα μπορούν να πτωχεύουν αρκεί να ισχυριστούν ότι δεν είναι ικανοί να πληρώσουν το 20% των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς Δημόσιο, ασφαλιστικούς φορείς και τράπεζες για τους τελευταίους 6 μήνες. Για παράδειγμα, ένας οφειλέτης που έχει στεγαστικό δάνειο και οφείλει στην τράπεζα 6 δόσεις, ποσού 5.000 ευρώ, και επιπλέον χρωστάει 2.000 ευρώ στην εφορία και 5.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ για 6 μήνες, δηλαδή έχει ένα ληξιπρόθεσμο συνολικό χρέος 12.000 ευρώ, θα δικαιούται να ζητήσει να κηρυχθεί σε πτώχευση εάν δεν έχει πληρώσει τους τελευταίους 6 μήνες 2.400 ευρώ. Σημειώνεται ότι ο οφειλέτης θα μπορεί να ζητήσει την πτώχευσή του ακόμη και όταν επικαλεστεί επαπειλούμενη αδυναμία πληρωμής των οφειλών του.

  Οι τράπεζες κρίνουν ως απολύτως αναγκαίο, η οικονομική και εισοδηματική κατάσταση του οφειλέτη να μπορεί να διαπιστωθεί κατά το στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας. Για το λόγο αυτό ζητούν να προβλέπεται δυνατότητα αυτόματης άντλησης και ηλεκτρονικής διασταύρωσης πληροφοριών από τις τράπεζες και τη φορολογική διοίκηση και όχι απλή κατάθεση εγγράφων δικαιολογητικών από τον οφειλέτη. 

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σχέδιο του νόμου προβλέπει τη δυνατότητα άσκησης παρεμβάσεων από τον οφειλέτη ή τους πιστωτές, οι οποίες θα πρέπει να εκδικαστούν από το δικαστήριο στο πλαίσιο ακροαματικής διαδικασίας. Οι τράπεζες θεωρούν ως εξαιρετικά πιθανό η δικάσιμος για την εκδίκαση τυχόν παρεμβάσεων να προσδιορίζεται με μεγάλη καθυστέρηση, θεωρώντας δεδομένο ένα χρονικό διάστημα 1 -2 ετών.Επιπλέον, με την υποβολή της αίτησης για πτώχευση και μέχρι την έκδοση της απόφασης, σταματά κάθε διαδικασία ρευστοποίησης, ακόμη και για τα ακίνητα του οφειλέτη που βαρύνονται με προσημείωση.

  Αντίρρηση των τραπεζών υπάρχει και για την ύπαρξη συνδίκου πτώχευσης (δηλ. τρίτο πρόσωπο που θα ορίζει το δικαστήριο στην διαδικασία). Εκτός από σημαντικές καθυστερήσεις και "πάγωμα" της διαδικασίας σε περίπτωση αντικατάστασης του συνδίκου, οι τράπεζες επισημαίνουν και την επιβάρυνση των δικαστηρίων με πολλαπλασιασμό των δικών, αλλά και το μεγάλο διαχειριστικό κόστος που θα προκύψει για τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης προκειμένου να παρακολουθούν τις ενέργειες χιλιάδων συνδίκων. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ