Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 24-Απρ-2020 11:33

  Τι οδήγησε την Fitch στην αιφνίδια υποβάθμιση της Ελλάδας, το "σήμα" σε S&P και DBRS

  Τι οδήγησε την Fitch στην αιφνίδια υποβάθμιση της Ελλάδας, το "σήμα" σε S&P και DBRS
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Παρά το γεγονός ότι η χθεσινή κίνηση της Fitch η οποία υποβάθμισε τις προοπτικές της Ελλάδας σε σταθερές (διατηρώντας ωστόσο το rating στο ΒΒ) να ήταν αιφνίδια, δεν θα έπρεπε ωστόσο να προκαλεί έκπληξη. Σήμερα είναι προγραμματισμένες οι αξιολογήσεις από S&P και DBRS, και οι κινήσεις τους αναμένεται να είναι (τουλάχιστον) ανάλογες. Η υποβάθμιση αυτή δεν πρέπει να θεωρηθεί αρνητικό "σήμα" αλλά μία αναγκαία κίνηση… απόδοσης της νέας πραγματικότητας που έχει διαμορφώσει η κρίση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

  Η Fitch ήταν ο οίκος ο οποίος έδινε την υψηλότερη βαθμολογία στην Ελλάδα, δύο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα και με θετικό οutlook, το οποίο σημαίνει ότι υπήρχε ισχυρή πιθανότητα αναβάθμισης μέσα στους επόμενους 12 περίπου μήνες. Όταν αξιολόγησε την Ελλάδα τον Ιανουάριο, η οικονομία βρισκόταν στον δρόμο της επιστροφής στην κανονικότητα μετά από πολλά χρόνια πιέσεων και κρίσης, και αναμενόταν ευρέως να αποτελέσει το μεγαλύτερο story ανάπτυξη φέτος, καθώς όλες οι προβλέψεις μιλούσαν για την υψηλότερη ανάπτυξη στην περιοχή το 2020 έστω και σε σχετικά χαμηλό επίπεδο (της τάξης του 2% με 2,5%).

  Από τον Ιανουάριο η εικόνα έχει αλλάξει δραματικά, όχι με… υπαίτιο την ίδια την Ελλάδα αλλά λόγω του σοκ που έχει προκαλέσει η πανδημία διεθνώς οδηγώντας όλες τις οικονομίες σε ύφεση.

  Με δεδομένη λοιπόν τη στροφή 180 μοιρών στις προοπτικές (και) της Ελλάδας λόγω του διεθνούς σκηνικού, η Fitch δεν ήταν δυνατόν να περιμένει μέχρι την επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγησή της τον Ιούλιο και να αφήσει το outlook σε "θετικό" που σημαίνει ότι οδεύει προς αναβάθμιση του rating της. H "δουλειά" των οίκων είναι να αξιολογούν τη θέση των χωρών ανά πάσα στιγμή, για αυτό υπάρχουν και οι έκτακτες αξιολογήσεις, καθώς οι βαθμολογίες τους αποτελούν δείκτη για τους επενδυτές και όχι μόνο.

  Με δεδομένο ότι σήμερα αναμένεται ευρέως - και στο... "καλό" σενάριο (καθώς δεν μπορεί να μπει ποτέ κανείς στο "μυαλό" των οίκων) - τόσο η S&P όσο και η DBRS να προχωρήσουν σε υποβάθμιση του θετικού οutlook που δίνουν για την Ελλάδα, η Fitch δεν μπορούσε να μείνει… πίσω σε αξιολόγηση η οποία απεικόνιζε την κατάσταση μιας οικονομίας πριν τρεις μήνες και προ-πανδημίας, τη στιγμή μάλιστα που η αξιολόγησή της είναι έτσι και αλλιώς υψηλότερη,. Σημειώνεται ότι η S&P και η DBRS βαθμολογούν την Ελλάδα τρία σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, στο "ΒΒ-" και στο "ΒΒ(low) αντίστοιχα.

  Επίσης, πριν λίγες ημέρες και η Moody’s σε έκτακτο report της προχώρησε σε επιβεβαίωση της αξιολόγησής της για την Ελλάδα στο "Β1" με σταθερές προοπτικές. Η Moody’s να επισημάνουμε, δίνει τη χαμηλότερη βαθμολογία στην Ελλάδα από τους τέσσερις οίκους, δηλαδή τέσσερα σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

  Η επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγηση της Moody’s είναι στις 8 Μαΐου, ωστόσο το μήνυμα που δίνει είναι πως δεν θα… βιαστεί να προχωρήσει σε αλλαγή της αξιολόγησης που δίνει για την Ελλάδα.

  Όπως μάλιστα ανέφερε, μπορεί να προχωρήσει σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας εάν ο αρνητικός αντίκτυπος της πανδημίας στην οικονομία είναι παροδικός, με ταχύτατη ανάκαμψη της οικονομίας στη συνέχεια, και εάν οι προσπάθειες εντατικοποίησης των μεταρρυθμίσεων και βελτίωσης του τραπεζικού κλάδου επανέλθουν, κάτι που σημαίνει ότι πιθανώς θα περιμένει να δει πώς θα εξελιχθεί ο αντίκτυπος της πανδημίας. Σημειώνεται πως η Moody’s προβλέπει ύφεση 5% φέτος (και ανάκαμψη 4% το 2021), με την προϋπόθεση ότι η άρση των περιοριστικών μέτρων θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ