Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 22-Απρ-2020 20:17

  Σταϊκούρας: Χρηματοδοτικές ανάγκες τουλάχιστον 1,5 τρισ. στην Ευρώπη μέσα από κοινό δανεισμό

  Σταϊκούρας: Χρηματοδοτικές ανάγκες τουλάχιστον 1,5 τρισ. στην Ευρώπη μέσα από κοινό δανεισμό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21:00

  Της Δήμητρας Καδδά

  Τα επιχειρήματα της Ελλάδος για την ανάγκη άμεσων αποφάσεων της ΕΕ για τη στήριξη της προσπάθειας χρηματοδότησης της ΕΕ με τουλάχιστον 1,5 τρισ. ευρώ ανέδειξε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής. Η συζήτηση επικεντρώθηκε  στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αλλά και στην στρατηγική της Ελλάδας κατά το επόμενο βήμα της κρίσης που ξεκινά τον Μάιο.

  Ο ΥΠΟΙΚ επέμεινε στην ανάγκη κοινής έκδοσης χρέους ως το βασικότερο εργαλείο, το οποίο πρέπει να στηρίξει την εν λόγω προσπάθεια, καθώς όπως εξήγησε, είναι αυτό που έχει τα πιο πολλά πλεονεκτήματα.

  Σε ελληνικό επίπεδο, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ έφτασαν στις 138.000 οι εταιρείες που έδειξαν ενδιαφέρον για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

  Προανήγγειλε στροφή από τη γενική επιδοματική πολιτική στην στήριξη των επιχειρήσεων από τον Μάιο και μετά για να στηρίζουν αυτές την εργασία. Δεν μπορεί συνέχεια το κράτος να χρηματοδοτεί όλον τον ιδιωτικό τομέα, επεσήμανε ο ΥΠΟΙΚ.  Επανέλαβε επίσης τη δέσμευση για μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών μετά την κρίση.

  Η ανάγκη για αποφάσεις ανά την ΕΕ

  Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, η πανδημία απαιτεί συντονισμό τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο γιατί καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν είναι αρκετά ισχυρή και έτοιμη ώστε να αντεπεξέλθει μόνη της στις τεράστιες επιβαρύνσεις που γεννά η πανδημία. Γι' αυτό και "απαιτούνται κοινές ευρωπαϊκές λύσεις", λύσεις τολμηρές, "λύσεις ανάλογες με τη σοβαρότητα της κατάστασης".

  Ανέφερε τα μέτρα που έχουν ήδη εγκριθεί λέγοντας πως "δεν επαρκούν καθώς οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες και ξεπερνούν το 1,5 τρισ. ευρώ σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας".

  Εξήγησε πως "πρέπει να ριχτούν στη μάχη και άλλα όπλα. Αυτή είναι η θέση της χώρας. Πιστεύουμε ότι το συνολικό Ευρωπαϊκό σχέδιο θα πρέπει να είναι πιο φιλόδοξο".

  Μίλησε για ενίσχυση του επόμενου πολυετούς πλαισίου 2021 - 2027 αλλά και για τη χρηματοδότηση ενός recovery fund "κυρίως μέσα από την έκδοση ομολόγων ή και άλλων καινοτόμων εργαλείων".

  Εξήγησε ότι ανάμεσα στους λόγους που καθιστούν πιο σωστή την επιλογή της κοινής έκδοσης χρέους είναι πως διαφορετικά η νομισματική πολιτική θα κληθεί να σηκώσει ακόμα μεγαλύτερο βάρος "αλλά αυτό δεν θα ήταν η βέλτιστη λύση" καθώς η περαιτέρω νομισματική χαλάρωση μπορεί να οδηγήσει σε πληθωριστικές πιέσεις αλλά και σε χρηματοοικονομική αστάθεια".

  Ευχήθηκε να υπάρξει αύριο μία απόφαση για ένα recovery fund του οποίου η χρηματοδότηση να προέρχεται από κοινό δανεισμό κατά κύριο λόγο γιατί έτσι θα είναι πιο αποτελεσματική. Θα εξασφαλίζει χαμηλότερα επιτόκια συμβάλλοντας τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και κατανέμοντας ομοιόμορφα το κόστος προσαρμογής στις σημερινές και τις μελλοντικές γενεές των φορολογουμένων.

  Αναφέρθηκε σε κοινοτικό εργαλείο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια που θα βασίζεται σε κοινή έκδοση χρέους, θα μπορεί να εδράζει την αποπληρωμή του χρέους σε πόρους των επόμενων δημοσιονομικών περιόδων και αφετέρου θα δύναται να χρηματοδοτεί επιχειρήσεις και των οικονομικών.  Εξήγησε πως  τις τελευταίες ημέρες οι σχετικές διαβουλεύσεις  είναι πυκνές ενόψει της αυριανής τηλεδιάσκεψης.

  Μίλησε για την ανάγκη η ανάγκη να μην υπάρξει ατολμία στην Ευρώπη. Μίλησε για μία απόφαση συμβιβασμού με πλεονεκτήματα για την Ελλάδα αναφερόμενος στα 540 δις ευρώ που έχουν ήδη αποφασισθεί. Αλλά "για το μέγεθος, την ένταση και την έκταση της κρίσης πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα πράγματα" είπε.

  Εξήγησε πως δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε μία Ευρώπη πολλών ταχυτήτων. Και τουτο καθώς αν μια ομάδα κρατών μελών αντιμετωπίσει σοβαρή και παρατεταμένη ύφεση αυτό θα συνεπάγεται πολύ σημαντικό κόστος για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη μέσω των εμπορικών και των χρηματοδοτικών καναλιών. 

  Αλλαγή πολιτικής στην Ελλάδα - το σχέδιο του Μαΐου

  Για την ελληνική οικονομία είπε πως πιστεύει ότι δεν θα χαθούν οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς, "αλλά θα στραφούμε σε κοινωνική οικονομία της αγοράς. Άρα το κράτος θα έχει πιο σημαντικό έργο" με τη λογική πως θα έχει παρεμβατικό ρόλο, για παράδειγμα, στο σύστημα υγείας.

  Εξήγησε πως τον προηγούμενο μήνα το "ελληνικό δημόσιο πλήρωσε σχεδόν τους πάντες στην Ελλάδα. Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί". Η επιδοματική πολιτική αυτού του εύρους δεν μπορεί να συνεχιστεί, είπε.

  Εξήγησε πως θα πρέπει να στραφεί η πολιτική στη λογική του burden share. "Να βάζουμε πλάτη όλοι στην κρίση και το ελληνικό δημόσιο και η κοινωνία".

  Μίλησε για την ανάγκη "να χτίσουμε ένα δίχτυ ασφαλείας πάνω από τους Έλληνες εργαζόμενους και επιχειρήσεις πάνω από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις".

  Εξήγησε πως στη δεύτερη φάση της κρίσης, ευελπιστώντας ότι σύντομα θα αρχίσει να αίρεται το lowdown "πρέπει να ενισχύσουμε περισσότερο την επιχειρηματικότητα, ώστε η επιχειρηματικότητα να πάρει πάνω της την απασχόληση.  Γιατί δεν μπορεί το κράτος να κάνει επιδοματική πολιτική".

  Μίλησε για επιστροφή στην κανονικότητα στηριζόμενη και στα ευρωπαϊκά κονδύλια, για παράδειγμα στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στο SURE κλπ.

  Είπε πως χθες το βράδυ ολοκληρώθηκε η καταγραφή των επιχειρήσεων που έδειξαν ενδιαφέρον για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή και φτάνουν τις 138.000 επιχειρήσεις αυτές που δήλωσαν ενδιαφέρον. Πέραν αυτής ανέφερε τα εργαλεία της επιδότησης επιτοκίου και τα δανειοδοτικά εργαλεία που στηρίζονται σε εγγυήσεις για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

  "Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα, μία επιχειρηματικότητα όμως που θα αναλάβει και τις δικές της ευθύνες σε ότι αφορά όχι μόνο στην εταιρική κοινωνική ευθύνη αλλά και σε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι αυτή που είναι οι εργαζόμενοι, η διατήρηση των θέσεων εργασίας".

  Προανήγγειλε και  τις  κλαδικές πολιτικές που αναπτύσσονται  για τον τουρισμό, την ακτοπλοΐα, την ενέργεια, τον πρωτογενή τομέα. Εξήγησε πως "αν μιλάμε για παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στον πρωτογενή τομέα".

  Επίσης επανέλαβε πως λόγω της κρίσης  έχει ανοίξει μία παρένθεση που "θα είναι σύντομη" για  αυξήσεις δαπανών και "μόλις κλείσει αυτή η παρένθεση οφείλουμε να γυρίσουμε στην ορθή δημοσιονομική πολιτική της μείωσης φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, βεβαίως λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που θα έχουμε τότε στην οικονομία".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Κυκλοφορεί ΕΚΤΑΚΤΩΣ

  ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
  29 Απριλίου 2021