Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Απρ-2020 18:07

  Capital Economics: Υφεση 15% στην Ελλάδα φέτος, επιστρέφουν οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους

  Capital Economics: Υφεση 15% στην Ελλάδα φέτος, επιστρέφουν οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Εκεί που η Ελλάδα είχε αρχίσει να βλέπει το φως στην άκρη του τούνελ της κρίσης, ο κορονοϊός τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια της, σημειώνει χαρακτηριστικά η Capital Economics σε νέα έκθεσή της για την Ελλάδα όπου εκτιμά πως η ύφεση φέτος θα φτάσει το 15% ενώ το 2021 θα αποτελέσει ένα έτος ισχυρού ριμπάουντ με ανάπτυξη της τάξης του 10%.

  Όπως σημειώνει, τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης θα περιορίσουν το "χτύπημα" στην ελληνική οικονομία βραχυπρόθεσμα, ωστόσο εγείρουν επίσης αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και πάλι, μόλις τελειώσει αυτή η κρίση.

  Αν και η Ελλάδα ανταποκρίθηκε ταχύτερα στην κρίση από ό, τι οι περισσότερες χώρες, η οικονομία είναι βέβαιο ότι θα συρρικνωθεί απότομα φέτος. Πολλοί εξαγωγείς αγωνίζονται και ο τουριστικός τομέας, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 20% του ΑΕΠ, έχει "παγώσει", ενώ η δομή της οικονομίας καθιστά την κατανάλωση των νοικοκυριών πιο ευάλωτη από ό,τι σε άλλες χώρες. 

  Επιπλέον, συνεχίζει η Capital Economics, παρά το σχέδιο στήριξης της κυβέρνησης, χάνονται θέσεις εργασίας. Οι εκτιμήσεις της για το ελληνικό ΑΕΠ υποδηλώνουν ότι η ανεργία στην Ελλάδα θα διπλασιαστεί στο 32% έως τον Ιούνιο (στο 22,5% στο σύνολο του 2020), όμως το σχέδιο της κυβέρνησης σημαίνει ότι θα αυξηθεί ελαφρώς λιγότερο, με την κορύφωση να τοποθετείται περίπου στο 25%.

  Εν τω μεταξύ, οι εγγυήσεις δανείων θα βοηθήσουν τις ελληνικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν τα defaults βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, το lockdown θα οδηγήσει σε αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL), με τις εκτιμήσεις της Capital Economics να τοποθετούν τον δείκτη NPL φέτος στο 50% περίπου των συνολικών δανείων.

  Ενώ η δημοσιονομική στήριξη της κυβέρνησης (ύψους 7,5% του ΑΕΠ) θα περιορίσει το πλήγμα στην οικονομία, θα προκαλέσει επίσης την εκτίναξη του δείκτη χρέους πάνω από το 200% του ΑΕΠ φέτος και στο 225% ενώ το 2021-2022 θα κινηθεί στο 210%. Ως αποτέλεσμα, οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα εμφανιστούν ξανά, όπως προειδοποιεί. Μια… παρηγοριά ωστόσο είναι ότι η ένταξη της Ελλάδας στο νέο QE της ΕΚΤ που θα περιορίσει την αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους. 

  Όπως καταλήγει η Capital Economics, η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί στο 40% περίπου του μεγέθους που είχε το 2007, φέτος. Και παρά την πιθανή απότομη ανάκαμψη το 2021, θα χρειαστεί πάνω από μια δεκαετία πριν η Ελλάδα επιστρέψει σε αυτά τα επίπεδα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ