Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Απρ-2020 08:57

  Restart επιδιώκει η κυβέρνηση για τα μεγάλα έργα

  Restart επιδιώκει η κυβέρνηση για τα μεγάλα έργα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κατάθεση μίας ενιαίας πρότασης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στον κατασκευαστικό κλάδο και την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ζητήθηκε, χθες, από τους μεγαλύτερους τεχνικούς ομίλους της χώρας κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, όπου το "παρών" έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Βασικό αντικείμενο της σύσκεψης υπήρξε η υιοθέτηση πρωτοβουλιών προκειμένου ο κατασκευαστικός κλάδος να επιστρέψει στην κανονικότητα και να συμβάλει ευρύτερα στην επιστροφή στην ανάκαμψη της οικονομίας. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, επί τάπητος τέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, δηλαδή συνεχείς καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των διαγωνισμών, οι ασυνήθιστα υψηλές εκπτώσεις και ο εξορθολογισμός του συστήματος των μελετών και των προϋπολογισμών των έργων.

  Αλλαγή θεσμικού πλαισίου

  Ο υπουργός Κώστας Αχ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην επικείμενη αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου. Όπως, εξάλλου, έχει αναφέρει ο ίδιος σε συνέντευξή του, "για το σχέδιο ρευστότητας στην οικονομία την επόμενη ημέρα της κρίσης μέσω των έργων υποδομής, το βασικό, που συζητείται και σε κεντρικό επίπεδο, υπό τις οδηγίες του ίδιου του Πρωθυπουργού, είναι η αναθεώρηση του νόμου 4412 για τις δημόσιες συμβάσεις". Στόχος είναι να ενισχυθεί η ρευστότητα στα μεγάλα έργα υποδομής, όπου ο πολλαπλασιαστής για την οικονομία είναι πολύ μεγάλος.  
  Στο πλαίσιο αυτό, όπως έγινε γνωστό κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να πειστεί αφενός για να ξεπεραστούν χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες και αφετέρου για την παράταση της διάρκειας των υφιστάμενων συμβάσεων παραχώρησης έναντι ενίσχυσης του αντικειμένου τους, μέσω της ανάληψης από τους παραχωρησιούχους κατασκευής νέων έργων.

  Άμεσα το υπουργείο Υποδομών δρομολογεί την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, προϋπολογισμού της τάξης των 500 εκατ. ευρώ.

  Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ελλάκτωρ Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Άβαξ Κωσταντίνος Μιτζάλης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μυτιληναίος Ευάγγελος Μυτιληναίος και ο διευθύνων σύμβουλος της Intrakat Πέτρος Σουρέτης. 

  Από την πλευρά της πολιτείας, το "παρών" στην τηλεδιάσκεψη έδωσε εκτός από τον υπουργό Υποδομών Κ. Καραμανλή, ο γενικός γραμματέας Δημ. Εργων. Γιώργος Καραγιάννης και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ