Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Απρ-2020 08:00

  Ταμεία: Αναστέλλονται για πέντε μήνες τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για τους πληττόμενους εργοδότες

  Ταμεία: Αναστέλλονται για πέντε μήνες τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για τους πληττόμενους εργοδότες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δ. Κατσαγάνη

  Μετά τους πληττόμενους ελεύθερους επαγγελματίες και οι πληττόμενοι εργοδότες τίθενται σε 5μηνη προστασία από μέτρα ρευστοποίησης της περιουσίας τους, προκειμένου να εξοφληθούν τα μη ρυθμισμένα χρέη τους προς τα ταμεία.

  Αυτό προβλέπει υπουργική απόφαση του Γιάννη Βρούτση, σύμφωνα με την οποία αναστέλλονται έως τις 31 Αυγούστου 2020 τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης και για χρέη από εισφορές μισθωτών.

  Η δε απόφαση αυτή έχει αναδρομική ισχύ από την 26η Μαρτίου 2020. Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από αυτήν, το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) δεν θα πρέπει να προβεί σε καμία κίνηση αναγκαστικής είσπραξης των ασφαλιστικών οφειλών εργοδοτών, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στους πληττόμενους, λόγω κορονοϊού, κλάδους της οικονομίας. 

  Συνεπώς δεν κινδυνεύουν με κατάσχεση περιουσιακά στοιχεία όσων εργοδοτών έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές για εισφορές του προσωπικού τους, τις οποίες δεν έχουν εντάξει σε κάποια ρύθμιση (πχ 120 δόσεων, 12 δόσεων).

  Ωστόσο, παραμένουν, όπως διευκρινίζει η ίδια υπουργική απόφαση, όλες οι κατασχέσεις και οι υποθήκες οι οποίες έχουν ήδη γίνει.

  Το μέτρο της αναστολής της λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης για μη ρυθμισμένα χρέη εργοδοτών προς τα ταμεία, έρχεται να προστεθεί κοντά σε όλα τα άλλα τα οποία έχει λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να στηρίξει τον ιδιωτικό τομέα από τις ζημιές που υπόκειται λόγω κορονοϊού.

  Επικεντρώνοντας στο ασφαλιστικό πεδίο τα μέτρα αυτά ειδικά για τις υποχρεώσεις των εργοδοτών είναι:

  · Παράταση της καταβολής των εισφορών του Φεβρουαρίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και των εισφορών του Μαρτίου έως τα τέλη Οκτωβρίου.

  · Παράταση της καταβολής των δόσεων ενεργών ρυθμίσεων για το μήνα Μάρτιο έως τα τέλη του Ιουνίου

  · Κάλυψη (από τον κρατικό προϋπολογισμό) των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, οι συμβάσεις των οποίων τέθηκαν σε αναστολή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ