Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 15-Απρ-2020 11:58

  Πηγές ΥΠΟΙΚ: Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα χρησιμοποιήσουμε 12-14 δισ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα των 20 δισ.

  Πηγές ΥΠΟΙΚ: Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα χρησιμοποιήσουμε 12-14 δισ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα των 20 δισ.
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχουμε ανάγκη περί τα 12-14 δισ. ευρώ επί συνόλου 20 δισ. ευρώ ταμειακών αποθεμάτων που προκύπτουν από τις καταθέσεις του κράτους και φορέων, αναφέρουν πηγές του ΥΠΟΙΚ. Εξηγούν πως η χρήση τους αρχίζει σιγά - σιγά από αυτόν τον μήνα και θα είναι μαζική από τον Μάιο.  Οι ίδιες πηγές σημείωσαν επίσης πως χωρίς να πειραχθεί το ξεχωριστό επιπλέον "μαξιλάρι" διαθεσίμων των 15,7 δισ. ευρώ (που δημιούργησαν κυρίως οι δόσεις από τον ESM), οι αντοχές φθάνουν έως και τον Ιούλιο.

  Η ανάγκη για χρήση μέρους του ποσού των ταμειακών αποθεμάτων της χώρας συνδέεται με την καθίζηση των εσόδων αλλά και με τα μέτρα στήριξης. Μάλιστα οι ανάγκες τελικά ήταν μικρότερες από τις αρχικά προβλεπόμενες λόγω της καλύτερης από την αναμενόμενη πορείας των εσόδων τον Μάρτιο.

  Η πορεία του Προϋπολογισμού που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης δείχνει πως τον Μάρτιο περιορίσθηκε μόνο σε 200 εκατ. ευρώ η καθαρή απώλεια φορολογικών εσόδων. Συνολικά τα έσοδα (μαζί με το ΠΔΕ και τα κέρδη ομολόγων) ξεπέρασαν κατά 400 εκατ. ευρώ τον στόχο, ενώ σε επίπεδο 3μήνου το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 595 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 426 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 1.443 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2019.

  Τα διαθέσιμα

  Αναλυτικά, πηγές του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν πως από τον Απρίλιο αρχίζει η χρήση των ταμειακών διαθεσίμων των 20 δισ. ευρώ. Από τον Μάιο αρχίζει η μεγάλη χρήση του εν λόγω ποσού. Πρόκειται για τα ταμειακά διαθέσιμα που περιλαμβάνουν και όλα τα αποθεματικά όλων των φορέων.

  Δυνητικά αξιοποιήσιμο είναι στο σύνολό του. "Αλλά πάντα θέλεις να αφήσεις ένα απόθεμα" επισήμαιναν αφού υπάρχουν οι έκτακτες ανάγκες,  η χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ (1-2 δισ. ευρώ) αλλά και χρήματα που πρέπει να οδεύσουν σε άλλες χρήσεις.

  Μέχρι το τέλος Ιουνίου εκτιμάται πως θα έχουμε ανάγκη περί τα 12-14 δισ. ευρώ του εν λόγω αποθέματος των 20 δις.  ευρώ  Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται τα μέτρα στήριξης που θα ακολουθήσουν αλλά και οι απώλειες εσόδων κάθε μήνα. Αφαιρείται και η χρηματοδότηση από την ΕΕ που μπορεί να έχει χρονική απόκλιση (πχ 2 μηνών).

  Στα 12-14 δισ. των χρηματοδοτικών αναγκών υπολογίζονται και τα μέτρα που θα ληφθούν το επόμενο διάστημα. Και οι κλαδικές παρεμβάσεις.

  Σημειώνεται από πηγές του ΥΠΟΙΚ πως υπάρχει έγκριση από το Eurogroup για τη χρήση του. Δεν υπάρχει δημοσιονομικός περιορισμός, λόγω της ρήτρας διαφυγής. Επίσης  υπάρχουν οι λεγόμενες "προσαρμογές" και η κυκλική προσαρμογή στον υπολογισμό των πλεονασμάτων (διαφυγόντα έσοδα, προβλέψεις για επιδόματα  ανεργίας κλπ). Με αυτές τις προσαρμογές "μπορεί και να πετύχουμε το στόχο  του 3,5% του ΑΕΠ" πλεονάσματος φέτος επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

  Εξηγούν επίσης πως αυτό που κυρίως θα χτυπήσει στο χρέος το οποίο θα αυξηθεί πολύ είναι η μείωση του ΑΕΠ. Η άνοδος δεν θα προέλθει από τον πρόσθετο δανεισμό που θα είναι περιορισμένος. 

  "Μέχρι και τον Ιούλιο τα βγάζουμε κανονικά πέρα" ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Εξήγησαν πως το τι θα γίνει από εκεί και πέρα είναι συνάρτηση του πότε θα ανοίξει η αγορά. "Κάθε ημέρα έχει τεράστια δημοσιονομική σημασία". Αλλάζει την ύφεση μαζί με την πορεία του Τουρισμού.

  Το "μαξιλάρι"

  Για το "μαξιλάρι" των διαθεσίμων των 15.7 δισ. ευρώ που δεν υπάρχει θέμα να πειραχθεί, ανέφεραν οι ίδιες πηγές πως δεν έχει γίνει καν συζήτηση. Η χρήση του  είναι για τέτοιες περιπτώσεις μεγάλων κρίσεων, αλλά το πώς θα χρησιμοποιηθεί είναι στην ευθύνη του ESM, εξήγησαν.

  Επίσης έγινε σαφές πως τα επόμενα χρόνια μέρος όσων έχουν δοθεί για ρευστότητα (όπως πχ η προκαταβολή) θα επιστρέφεται στο "μαξιλάρι" και θα αρχίσει να μεγαλώνει  ξανά.

  Για τις προβλέψεις του ΔΝΤ αναφέρθηκε πως η διαφορά των 10 δισ. (5%- 10% ύφεση) έχει επίπτωση  4 δις ευρώ στα έσοδα.

  Η Ελληνική πλευρά εκτιμά πως η ύφεση θα είναι κάτω από το μισό από αυτό που προβλέπει το ΔΝΤ. Μιλά για  μία πολύ άδηλη κατάσταση υγειονομικά και επηρεάζει την εικόνα. 

  Τα νέα εργαλεία

  Για την πιστοληπτική γραμμή του ESM η ίδια πηγή ανέφερε πως είναι νωρίς να συζητήσουμε. "Πρέπει να περιμένουμε την 23η Απριλίου για την αντίδραση της ΕΕ και το πόσο θα υπερβεί τον εαυτό της".

  Για το SURE εξήγησε πως είναι λεφτά που πάνε στο χρέος,  όπως και τα δάνεια της ΕΤΕπ που θα δοθούν σε φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης. Αντιθέτως, το corona fund δεν πάει στο χρέος και είναι κυρίως λεφτά ΕΣΠΑ.

  Στοχευμένα μέτρα και επιστρεπτέα

  Για την επόμενη φάση των μέτρων ανέφερε πως  θα επιδοτούμε την εργασία και όχι την ανεργία. Η επόμενη φάση είναι συνάρτηση και του πως θα αντιδράσουν οι πολίτες. Δεν θα είναι οριζόντια μέτρα αλλά στοχευμένα, το ίδιο και το θέμα της μείωσης ενοικίου. 

  Η επιστρεπτέα προκαταβολή αναφέρθηκε πως θα αποκαθιστά αδικίες που έγιναν με τους ΚΑΔ γιατί ήταν ένα ατελές μέτρο. Πολλοί είχαν λάθος ΚΑΔ, άλλοι υπέκρυπταν και άλλες δραστηριότητες, άλλες δράσεις.   Θα μοιράζεται με βάση το  περιθώριο κέρδους, το τζίρο και άλλα στοιχεία.  Θα δοθεί τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου σε 1 δόση.

  Το επιτόκιο θα είναι χαμηλό. Προς το παρόν γίνονται οι αιτήσεις έως την Τρίτη του Θωμά. Δεν συνιστά δέσμευση η αίτηση. Άρα η αποδοχή της Επιστρεπτέας θα γίνει εκ των υστέρων.

  Η πορεία του προϋπολογισμού

  Ο προϋπολογισμός το 1ο τρίμηνο είχε ομαλή πορεία. Ακόμη και η προηγούμενη υστέρηση στο ΠΔΕ διορθώθηκε. Αν δεν υπήρχαν οι απώλειες του Μαρτίου, "θα κοιμόμουν ήσυχος" ανέφερε αρμόδια πηγή του ΥΠΟΙΚ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Κυκλοφορεί ΕΚΤΑΚΤΩΣ

  ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
  29 Απριλίου 2021