Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 13-Απρ-2020 09:32

  "Κλειδώνουν" οι αποζημιώσεις των εργαζομένων κλειστών επιχειρήσεων - Όλες οι επόμενες κρίσιμες προθεσμίες

  "Κλειδώνουν" οι αποζημιώσεις των εργαζομένων κλειστών επιχειρήσεων - Όλες οι επόμενες κρίσιμες προθεσμίες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δ. Κατσαγάνη

  Εβδομάδα κρίσιμων προθεσμιών για τις οικονομικές ενισχύσεις προς κλειστές και πληττόμενες –λόγω κορονοϊού– επιχειρήσεις αλλά και για τους εργαζομένους ξεκινά από σήμερα.

  Και αυτό γιατί "κλειδώνουν", αλλά και θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις των 800 ευρώ στους υπαλλήλους των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή.

  Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι δηλώσεις εργοδοτών και υπό αναστολή εργαζομένων πληττομένων επιχειρήσεων, προκειμένου να γίνει η καταβολή αποζημιώσεων προς το τέλος του τρέχοντος μηνός.

  Επίσης, θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις δηλώσεις των επαγγελματιών με έως 5 άτομα προσωπικό προκειμένου να εξασφαλίζουν και αυτοί την αποζημίωση των 800 ευρώ. Τέλος, συνεχίζονται οι δηλώσεις των επιστημόνων για την επιταγή κατάρτισης των 600 ευρώ.  

  Συγκεκριμένα:

  - Έως σήμερα θα είναι δεκτές οι διορθώσεις, συμπληρώσεις ή ανακλήσεις υπεύθυνων δηλώσεων στο πληροφοριακό σύστημα "Εργάνη" από πλευράς εργοδοτών  των οποίων οι επιχειρήσεις έκλεισαν με κρατική εντολή.

  Η ίδια προθεσμία (σ.σ. έως σήμερα) αφορά και τους εργαζομένους των επιχειρήσεων αυτών, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή και έπρεπε να γίνει σχετική δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.gov.gr. Η παραπάνω διαδικασία μπορεί να "τρέξει" εφόσον είχαν υποβληθεί οι δηλώσεις εργοδοτών και εργαζομένων κλειστών επιχειρήσεων έως τη περασμένη Παρασκευή 10 Απριλίου.  Αν όλες οι κινήσεις έγιναν εμπρόθεσμα και σωστά, για τους εργαζομένους κλειστών επιχειρήσεων, θα γίνει η καταβολή της κρατικής αποζημίωσης των 800 ευρώ μεταξύ 15 έως και 17 Απριλίου.

  - Σχετικά με τους εργοδότες πληττόμενων –πλην όχι κλειστών με κρατική εντολή - επιχειρήσεων υπάρχει και αυτήν την εβδομάδα –για την ακρίβεια έως τη Δευτέρα του Πάσχα 20 Απριλίου – η δυνατότητα υπεύθυνων δηλώσεων στο σύστημα "Εργάνη" για την αναστολή των συμβάσεων εργασίας μέρους ή όλου του προσωπικού τους. Όσον αφορά, όμως, το ίδιο το υπό αναστολή προσωπικό, θα πρέπει να υποβάλλει δήλωση στην πλατφόρμα του supportemployees.gov.gr, επίσης έως 20 Απριλίου, προκειμένου να λάβει την αποζημίωση μεταξύ 27 -30 Απριλίου. Προηγούμενα, στο διάστημα 21 έως 23 Απριλίου, μπορούν αμφότεροι, εργοδότες και εργαζόμενοι πληττομένων επιχειρήσεων, να υποβάλλουν διορθώσεις, συμπληρώσεις ή ανακλήσεις δηλώσεων. Εναλλακτικά, οι εργαζόμενοι πληττομένων επιχειρήσεων μπορούν  να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στην πλατφόρμα του supportemployees.gov.gr, μεταξύ 21 -30 Απριλίου, προκειμένου να λάβουν την αποζημίωση των 800 ευρώ στις 5 έως10 Μαΐου.

  - Όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες που είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης των 800 ευρώ (εφόσον απασχολούν έως 5 άτομα προσωπικό και δεν έχουν  υποβάλλει μηδενική δήλωση ΦΠΑ το τελευταίο 6μηνο), η σχετική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ-  myBusinessSupport) αναμένεται να ανοίξει αύριο.

  - Τέλος, έως τη Δευτέρα του Πάσχα 20 Απριλίου, θα είναι η ειδική πλατφόρμα του Υπ. Εργασίας (elearning.yeka.gr), στην οποία θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για την επιταγή κατάρτισης –ύψους 600 ευρώ- οι αυτοπασχολούμενους επιστήμονες. Για όσους έχουν ολοκληρώσεις τις απαιτούμενες διαδικασίες έγκαιρα (σ.σ. η σχετική πλατφόρμα έχει ανοίξει από την περασμένη Πέμπτη 9 Απριλίου) θα λάβουν την 1η δόση της επιταγής (ύψους 400 ευρώ) έως τις 17 Απριλίου. Εφόσον, έπειτα, ολοκληρωθεί η κατάρτιση, θα γίνει η καταβολή της 2ης δόσης έως τέλους Απριλίου. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ