Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 11-Απρ-2020 08:20

  Μ. Τετάρτη οι αιτήσεις για την επιδότηση τόκων των ΜμΕ

  Μ. Τετάρτη οι αιτήσεις για την επιδότηση τόκων των ΜμΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση

  "Ανοίγει”, τη Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου, ο δρόμος για την υποβολή, από τις εταιρείες που πλήττονται από τα μέτρα που έχουν αναληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας, των αιτήσεων ένταξής τους στο μέτρο της επιδότησης των τόκων των δανείων τους για περίοδο 3 μηνών (βλπ. σχετικό έγγραφο).

  Η δράση, προϋπολογισμού 750 εκατ. ευρώ, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, καλύπτει την πληρωμή των τόκων για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, ενώ δεν αποκλείεται να επεκταθεί για δύο μήνες επιπλέον εφόσον κριθεί αναγκαίο, όπως είχε ανακοινωθεί από το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης. Το συνολικό ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης που μπορεί να λάβει η κάθε επιχείρηση δεν μπορεί να ξεπερνά τις 800.000 ευρώ, όπως αναφέρεται στην πρόκληση η οποία δημοσιεύθηκε μαζί με την υπουργική απόφαση στο ΦΕΚ ξημέρωμα του Σαββάτου.

  Ποιες εταιρείες όμως μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να λάβουν τη συγκεκριμένη παροχή, ποιες οι προϋποθέσεις, οι ρήτρες και ποιες οι δεσμεύσεις;

  Ποιες εταιρείες μπορούν να αιτηθούν την επιδότηση

  1.     Λήπτες της ενίσχυσης, δηλαδή εταιρείες που μπορούν να τύχουν δημόσιας χρηματοδότησης στο πλαίσιο της δράσης, είναι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, οι οποίες στις 19 Μαρτίου δραστηριοποιούνταν στους επιλέξιμους τομείς δραστηριότητας (ΚΑΔ). Πρόκειται για εταιρείες που απασχολούν έως 250 εργαζόμενους και έχουν τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ.

  2.     Εφόσον δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση και την εμπορία γεωργικών προϊόντων, πρέπει να δεσμευτούν για τη μη μετακύλιση της ενίσχυσης εν μέρει ή εξ ολοκλήρου σε πρωτογενείς παραγωγούς.

  3.     Να μην εκκρεμεί σε βάρος τους εντολή ανάκτησης παράνομης και ασύμβατης κρατικής ενίσχυσης

  4.     Να δεσμευτούν ότι θα απασχολούν την 31η Δεκεμβρίου του 2020 τουλάχιστον τον ίδιο αριθμό εργαζομένων με τον αριθμό εργαζομένων που απασχολούσαν την 19η Μαρτίου.

  5.     Το συνολικό ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης που μπορεί να λάβει η κάθε επιχείρηση δεν μπορεί να ξεπερνά τις 800.000 ευρώ.

  6.     Επιχειρήσεις στις οποίες έχει χορηγηθεί δυνατότητα αναστολής καταβολής κεφαλαίου δανείου, για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, μπορούν να λάβουν και τη συγκεκριμένη ενίσχυση.

  7.     Δεν είναι επιλέξιμες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων και στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας.

  Τι καλύπτεται

  1.     Η δημόσια χρηματοδότηση καλύπτει τους συμβατικούς τόκους καθώς και την αναλογούσα εισφορά του ν.128/75 των δανείων των επιλέξιμων επιχειρήσεων και δη επιχειρηματικών δανείων τακτικής λήξης, ομολογιακών δανείων και συμβάσεων πίστωσης, περιλαμβανομένων:

  -       τιτλοποιημένων δανείων και πιστώσεων,

  -       δανείων και πιστώσεων που έχουν μεταβιβαστεί λόγω πώλησης

  2.     Τα δάνεια πρέπει να ήταν ενήμερα στις 31 Δεκεμβρίου του 2019, δηλαδή να μην υπερβαίνουν τις 90 ημέρες με σημείο αναφοράς την 31η Δεκεμβρίου του 2019.

  3.     Δεν καλύπτονται τόκοι υπερημερίας ενώ δεν είναι επιλέξιμα κοινοπρακτικά δάνεια.

  4.     Οι σχετικές δανειακές συμβάσεις πρέπει να έχουν συναφθεί και οι αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις πρέπει να έχουν χορηγηθεί πριν από την 1η Απριλίου του 2020.

  5.     Για το διάστημα από 1η Απριλίου έως 30 Ιουνίου, η δημόσια χρηματοδότηση καλύπτει τους συμβατικούς τόκους 3 μηνών.

  6.     Ο συνολικός προϋπολογισμός Δημόσιας Δαπάνης είναι 750 εκατ. ευρώ. Εφόσον όμως ο διαθέσιμος προϋπολογισμός δεν επαρκεί για να καλύψει το σύνολο των απαιτήσεων των εγκεκριμένων αιτήσεων, αυξάνεται μέχρι την πλήρη κάλυψή τους.

  Πότε ξεκινά η υποβολή των αιτήσεων

  Η πρόσκληση θα "ανοίξει” στις 15 Απριλίου και θα παραμείνει ανοικτή έως την 30η Ιουνίου του 2020. Η υποβολή θα γίνεται σταδιακά με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ του δυνητικού λήπτη (ένα ψηφίο ανά ημέρα), ενώ από την 11η ημέρα και μέχρι τις 30 Ιουνίου μπορούν να υποβάλλει αίτηση το σύνολο των ληπτών, ανεξαρτήτως ΑΦΜ.

  Με βάση τη σχετική ρύθμιση προβλέπεται πως καταβολές που πραγματοποιήθηκαν μετά την 1η Απριλίου και αφορούν δόσεις καταβλητέες εντός του Απριλίου και πριν την έγκριση της αίτησης καλύπτονται από την Υπουργική Απόφαση. Στην περίπτωση αυτή η καταβολή της ενίσχυσης θεωρείται ότι καλύπτει το εν λόγω διάστημα και τα ήδη καταβεβλημένα ποσά συμψηφίζονται με λοιπές οφειλές του λήπτη στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, με ευθύνη του ιδρύματος.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ