Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Απρ-2020 15:06

  Α. Πατέλης προς Ντάισελμπλουμ: Η Ολλανδία κινδυνεύει να γίνει το "μαύρο πρόβατο της Ευρώπης"

  Α. Πατέλης προς Ντάισελμπλουμ: Η Ολλανδία κινδυνεύει να γίνει το "μαύρο πρόβατο της Ευρώπης"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Από τη στιγμή που όλοι παραδέχονται πως έχουμε να κάνουμε με μία πρωτοφανή κρίση η οποία πλήττει τους πάντες, η αντίδραση της Ε.Ε σε αυτήν θα πρέπει να είναι ανάλογη, σημείωσε ο οικονομικός σύμβουλός του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης στη xθεσινή διαδικτυακή συζήτηση με τον πρώην Πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον οικονομολόγο Ζαν Πιζανί-Φερύ, κάτοχο της έδρας Padoa-Schioppa στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας (EUI).

  Για να πετύχουμε κάτι τέτοιο, συνέχισε ο κ. Πατέλης, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που διαθέτουμε και να συζητήσουμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές, συμπεριλαμβανομένου και του κορωνοομολόγου, και αυτό στο ανώτατο επίπεδο, αυτό των αρχηγών κρατών. Άλλωστε 11 χώρες της ευρωζώνης που αντιπροσωπεύουν το 57% του ΑΕΠ έθεσαν επί τάπητος αυτό το ζήτημα.

  Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Πατέλης ανέφερε ότι ενώ συχνά στην Ευρώπη γίνεται λόγος για αλληλεγγύη, ο όρος αυτός είναι παραπλανητικός διότι κάποιοι εκλαμβάνουν την αλληλεγγύη ως ελεημοσύνη ορισμένων κρατών προς άλλα. Στην πραγματικότητα οι στενοί οικονομικοί δεσμοί όλων των χωρών μεταξύ τους καθιστούν προς το συμφέρον όλων των κρατών να υπάρξει μία κοινή αποτελεσματική ευρωπαϊκή λύση.

  "Το ΑΕΠ της Ιταλικής οικονομίας αντιστοιχεί στο μισό της γερμανικής. [...] Η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν συσσωρεύσει μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα και η οικονομία τους έχει μεγάλη έκθεση σε εξαγωγές προς την υπόλοιπη ευρωζώνη. Και αν δει κανείς τους χρηματωπιστωτικούς δεσμούς, είναι εξίσου ισχυροί: π.χ. μεγάλο μέρος των ιταλικών ομολόγων διακρατείται από γαλλικές τράπεζες", είπε.

  Η ελληνική κυβέρνηση εκλέχθηκε πάνω σε ένα τολμηρό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που εφαρμόζει με προσήλωση. Σήμερα έχει έρθει αντιμέτωπη με δύο κρίσεις, το μεταναστευτικό και την πανδημία του κορωνοϊού και αντιδρά σε αυτές έγκαιρα και με αποφασιστικότητα. "Θέλουμε να δείξουμε στους επενδυτές ότι ξέρουμε πως να διαχειριζόμαστε κρίσεις, ενισχύοντας την αξιοπιστία της χώρας".

  Απαντώντας στην παρατήρηση του Γερούν Ντάισεμπλουμ ότι δεν μπορούμε να συζητήσουμε για ευρωομόλογα χωρίς τη διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής, ο Αλέξης Πατέλης σημείωσε πως είναι η Ολλανδία ανάμεσα στις χώρες που δεν επιδιώκει να κάνει ακριβώς αυτόν τον διάλογο, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να γίνει η χώρα αυτή το ‘μαύρο πρόβατο της Ευρώπης’ στο βαθμό που βάζει συνεχώς βέτο σε διαφορετικά θέματα.

  Ο Οικονομικός Σύμβουλος παρατήρησε πως υπάρχουν και πολλές άλλες ενδιαφέρουσες προτάσεις που έχουν μπει στο τραπέζι από διακριτούς οικονομολόγους, συμπεριλαμβανομένου και του κ Daniel Gross που πρότεινε μεταφορά πόρων μέσω του κοινοτικού προϋπολογισμού.

  Κλείνοντας, ο κ. Πατέλης επανέλαβε την πρόταση που έχει καταθέσει ο Πρωθυπουργός προς τους Ευρωπαίους Εταίρους να αγοράσουν από κοινού τα κράτη-μέλη τις άδειες ευρεσιτεχνίας για τα εμβόλια και τα νέα τεστ για τον κορωνοϊό και να γίνει μαζική παραγωγή. Έτσι θα επιδείξουμε στον τομέα της υγείας την Ευρωπαική αλληλεγγύη που χρειάζεται.

  Σημειώνεται ότι η συζήτηση έγινε την Πέμπτη, στις 16.00, στο πλαίσιο του νέου κύκλου διαδικτυακών συναντήσεων που οργανώνει το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Τη συζήτηση συντόνισε η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του think tank Bruegel Μαρία Δεμερτζή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ