Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Απρ-2020 09:25

  Χ. Σταικούρας: Δεν υπάρχει θέμα Προληπτικής Πιστοληπτικής Γραμμής για την Ελλάδα

  Χ. Σταικούρας: Δεν υπάρχει θέμα Προληπτικής Πιστοληπτικής Γραμμής για την Ελλάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 10:49

  της Δήμητρας Καδδά


  Δεν υπάρχει ζήτημα επιστροφής σε πιστοληπτικές γραμμές και μνημόνια με βάση το βασικό σενάριο για την πορεία της υγειονομικής κρίσης, ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα. Αναφερόμενος στις αποφάσεις του χθεσινού Eurogroup μίλησε για μία θετική απόφαση η οποία όμως θα πρέπει να αποτελέσει το εφαλτήριο για ακόμη πιο φιλόδοξες μελλοντικά πρωτοβουλίες.

  Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως δεν έγινε εφικτή η αναφορά σε ευρωομόλογο γιατί ήταν πολύ δύσκολο να προχωρήσει αφού μία μεγάλη ομάδα κρατών δεν το ήθελε. Και επισήμανε την αναφορά σε καινοτόμα χρηματοδότηση που θα οδεύσει προς έγκριση σε Σύνοδο Κορυφής.

  Παρέπεμψε στη χθεσινή δήλωσή του για το σύνολο των παρεμβάσεων που έχουν ληφθεί. Είπε πως η ΕΕ λειτούργησε πολύ πιο γρήγορα και αποφασιστικά από ό,τι πριν από 10 χρόνια.

  Επισήμανε επίσης πως οι αρχηγοί των κρατών – μελών θα κληθούν να διευκρινίσουν τους όρους λήψης του  δανείου του ESM με τους ειδικούς όρους υγειονομικής κρίσης. Δηλαδή για το αν η χθεσινή συμφωνία και η αναφορά σε κάλυψη υγειονομικών δαπανών έχει να κάνει ή όχι μόνο με το σύστημα υγείας, αλλά και τι καλύπτεται ως έμμεσες δαπάνες (σ.σ. η απόφαση αναφέρει πως το δάνειο του ESM δίδεται για να στηρίξουν την εγχώρια χρηματοδότηση των άμεσων και έμμεσων δαπανών υγειονομικής περίθαλψης, θεραπείας και πρόληψης από την υγειονομική κρίση)..

  Ο ΥΠΟΙΚ επίσης προανήγγειλε την επέκταση για τουλάχιστο το ίδιο χρονικό διάστημα (σ.σ. ισχύουν ήδη για 45 ημέρες) των μέτρων στήριξης, ενώ άφησε ένα "παράθυρο" για διεύρυνση του Δώρου Πάσχα και σε άλλους υπαλλήλους του δημοσίου που είναι στην πρώτη γραμμή.

  Είπε επίσης πως  έως το πρώτο 15ήμερο του Μαϊου θα καταστεί εφικτή η καταβολή της επιστρεπτέας προκαταβολής μετά την παράταση των αιτήσεων. Δήλωσε δε πως έχουν φτάσει οι υποβολές ενδιαφέροντος τις 45.000. Για την επιστρεπτέα προκαταβολή δεν απέκλεισε επίσης τη δυνατότητα να επαναληφθεί η διαδικασία. "Αυτό το σχήμα μπορεί να επαναληφθεί" είπε.

  Προέβη και σε προαναγγελία κλαδικών σχεδίων στήριξης τα οποία στον τουρισμό θα έχουν ειδική πρόβλεψη και για τις επιχειρήσεις που τώρα θα ξεκινούσαν ως εποχικές.

  Οι δηλώσεις

  Λίγες ώρες μετά την συνεδρίαση του Eurogroup ο ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έλαβε συνολικά η ΕΕ μέχρι τώρα αλλά και στο μεγάλο ερώτημα της χρηματοδότησης που απαιτείται και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα είναι της τάξης των 1,5 τρισ. ευρώ για φέτος.

  Εξήγησε πως πέρα από το πακέτο των 500 δισ. ευρώ "για πρώτη φορά στο κείμενο καταγράφεται και η αναγκαιότητα λήψης πρωτοβουλιών άμεσα και μεταγενέστερα για την ανάπτυξη των οικονομιών".

  Σε αυτές εντάσσεται η "δρομολόγηση ενός Ταμείου ανάκαμψης με τη χρηματοδότησή του από καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία, αλλά και η αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων μέσα από την αναδιάταξη του επόμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου".

  Αναφέρθηκε στη διατύπωση για την πιστοληπτική γραμμή του ESM λέγοντας πως παραπέμπει στους αρχηγούς κρατών προς διευκρίνιση. "Η ανάγνωση η οποία γίνεται από πάρα πολλές χώρες για αυτό το μέτρο είναι ότι θα καλύψει οτιδήποτε έχει σχέση με την πρόληψη από τον κορονοϊό και όχι μόνο και αποκλειστικά στο επίπεδο της υγείας", είπε.

  Έκανε σαφές πως "η χθεσινή απόφαση είναι θετική" αλλά θα πρέπει να "αποτελέσει το εφαλτήριο για ακόμα πιο φιλόδοξες μελλοντικά Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες".

  Ανέφερε πως θα "αξιοποιήσουμε την κατάλληλη στιγμή όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχουμε έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα αλλά και συστηματικά με το βλέμμα και στην επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας".

  Προληπτική γραμμή

  Σε ερώτημα για το αν τυχόν η χώρα κινδυνεύει να ξαναέρθει στα δίκτυα και στην αγκαλιά της προληπτικής πιστωτικής γραμμής και των μνημονιακών όρων απάντησε "όχι. Με τα σημερινά δεδομένα που έχουμε και με τις εκτιμήσεις που έχουμε κάνει για το μέλλον με το βασικό σενάριο για το πότε θα τελειώσει η κρίση και μία σειρά από άλλους χρηματοοικονομικούς όρους όχι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα".

  Για τα μέτρα στήριξης ανέφερε πως θα ισχύουν για 45 ημέρες και "στον προγραμματισμό μας έχουμε προβλέψει την επανάληψή τους για τουλάχιστον μία ακόμα φορά" ακολουθώντας την γνώμη των ειδικών. Όσο περισσότερο κρατάει η υγειονομική κρίση τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κόστος για την οικονομία, είπε. 

  Αναφέρθηκε σε ενισχύσεις σε κλάδους όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, οι μεταφορές και ο πρωτογενής τομέας. Προανήγγειλε το προσεχές διάστημα "συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ειδικά για τον τουρισμό" που "έχει μία διάκριση μεταξύ του τουρισμού των 12 μηνών και του εποχικού τουρισμού ο οποίος έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά σε ότι αφορά στους εργαζόμενους" αφού τώρα θα ξεκινούσαν να πιάσουν δουλειά.

  Υπέρ του ευρωομολόγου η Ελλάδα

  Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο ΥΠΟΙΚ μίλησε για μία ικανοποιητική συμφωνία που προέκυψε μέσα από συμβιβασμούς. Για την απουσία της λέξης ευρωομόλογο και για την αντικατάστασή της από τα "καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία" επισήμανε πως υπάρχουν χώρες που το θέλουν και χώρες που δεν το θέλουν.

  Εξήγησε πως χρειάζεται έγκαιρα να δρομολογήσουμε εκείνα τα εργαλεία που θα οδηγήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Για αυτό και έχει σημασία που εισήχθη η εν λόγω αναφορά στην απόφαση. Είπε επίσης πως το δεύτερο εξάμηνο του 2020 πρέπει να γίνει πολλή δουλειά στην Ευρώπη για την αναδιάταξη των πόρων για την περίοδο 21 -27.

  Η κρίση είναι προφανώς πολύ βαθιά, δεν θα τελειώσει σε δυο-τρεις μήνες. "Αυτές οι τέσσερις λέξεις" περί χρηματοδότησης  ήταν "το αντικείμενο διαπραγμάτευσης για πάνω από 5 ώρες" είπε. Για τις εκτιμήσεις περί μέτρων 3 τρισ. ανά την ΕΕ είπε "θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι αυτό δεν το έχω δει ακόμα διατυπωμένο".

  Για τη γραμμή του ESM είπε πως η διατύπωση ίσως αφήνει το περιθώριο για ευρύτερες δαπάνες πέραν του κόστους Υγειονομικής περίθαλψης, θεραπείας και πρόληψης με βάση την τοποθέτηση Ρέγκλινγκ.

  Για την πρώτη κατοικία και την παράταση προστασίας επιφυλάχθηκε να  δώσει "ξεκάθαρες απαντήσεις την κατάλληλη χρονική στιγμή". Εξήγησε πως πάντα προσπαθεί να πείσει τον συνομιλητή του αλλά έχει αποδείξει η κυβέρνηση πως τηρεί τις δεσμεύσεις της έναντι των πολιτών.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ