Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Απρ-2020 20:14

  Γ. Ρέτσος: Μεγάλο μέρος των τουριστικών επιχειρήσεων δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει φέτος

  Γ. Ρέτσος: Μεγάλο μέρος των τουριστικών επιχειρήσεων δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει φέτος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Θα είναι μια δύσκολη και κρίσιμη χρονιά. Έχω αισιοδοξία για το 2021 για τον Τουρισμό, αλλά πρέπει να δούμε πόσες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι θα φτάσουμε μέχρι εκεί. Δεν θα είναι εύκολη η επαναφορά, θα είναι μια δύσκολη χρονιά και δεν ξέρουμε αν θα τα καταφέρουμε όλοι". Αυτά ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και CEO του ξενοδοχειακού ομίλου Electra Hotels & Resorts Γιάννης Ρέτσος στην τοποθέτησή του κατά τη διαδικτυακή δημόσια συζήτηση του Κύκλου Ιδεών "Η πανδημία και οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας- Η επόμενη ημέρα".

  "Θέλω να ξεκινήσω με αισιόδοξη ματιά. Η χώρα μας από το 2010 και μετά χρησιμοποιήθηκε ως αρνητικό παράδειγμα για τα δημοσιονομικά και την ανάπτυξη. Αλλά σε αυτή την κακή συγκυρία κάτι έχει αλλάξει. Με τους πετυχημένους χειρισμούς από την Κυβέρνηση και τη βοήθεια του κόσμου, η χώρα έγινε διεθνές παράδειγμα καλής πρακτικής. Από ενισχύει το όνομα της χώρας διεθνώς και θα είναι σημαντική η κεφαλαιοποίηση του brand την επόμενη ημέρα" σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ ξεκινώντας την τοποθέτησή του.

  Σκιαγραφώντας το μέγεθος των απωλειών για την ελληνική οικονομία από το πάγωμα της τουριστικής δραστηριότητας, ο κ. Ρέτσος εξήγησε πως από τα 195 δισ. που ήταν το ΑΕΠ το 2019, τα 25 δισ. ήταν η άμεση συνεισφορά του Τουρισμού, ποσοστό 13%. Με τους πολλαπλασιαστές του ΚΕΠΕ και του ΙΟΒΕ (2,2 έως 2,65), η συνεισφορά του Τουρισμού φτάνει το 30% συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας.

  Μεγάλες περιοχές της χώρας εξαρτώνται από τον τουρισμό, είπε ο κ. Ρέτσος. Το 97% του ΑΕΠ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έρχεται από τον Τουρισμό, το 71% στα νησιά του Ιονίου και το 50% στο ΑΕΠ της Κρήτης. 

  Την ίδια ώρα, απασχολούνται 700 χιλιάδες εργαζόμενοι στον Τουρισμό κατά το τρίτο τρίμηνο. "Έχουμε μπροστά μας ένα τεράστιο ζήτημα. Οι δύο πρώτοι μήνες έφεραν έσοδα μισό δισ. και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διανυθεί μία τεράστια απόσταση μέχρι τα 25 δισ. που έφερε συνολικά ο τουριστικός κλάδος πέρσι, δηλαδή εισερχόμενος, εσωτερικός, κρουαζιέρα, μεταφορές" τόνισε.

  "Αργά ή γρήγορα θα μπει στη ζυγαριά το υγειονομικό με το οικονομικό κόστος και αυτό είναι μια σκληρή πραγματικότητα". 

  "Το σίγουρο είναι ότι όταν έρθει η επόμενη ημέρα, κάποια στιγμή μέσα στον Ιούνιο, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια σκληρή πραγματικότητα: οι πέντε βασικές αγορές (Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, ΗΠΑ) για τον ελληνικό Τουρισμό έχουν το μεγαλύτερο υγειονομικό πρόβλημα και δεν θα μπορούμε να περιμένουμε τίποτα" είπε.

  Υπάρχουν δύο προκλήσεις είπε ο κ. Ρέτσος, αυτή της βιωσιμότητας και η πρόκληση της ανταγωνιστικότητας την επόμενη ημέρα. Όπως είπε, η Ε.Ε. δεν έθεσε σωστά τα μέτρα των απαγορεύσεων, ελπίζει όμως στο κομμάτι της επανεκκίνησης να υπάρξει μια πιο συντονισμένη προσπάθεια. "Όλοι έχουμε πειστεί πως η οικονομία δεν θα ξεκινήσει από εκεί που σταμάτησε" εξήγησε.

  "Θα χρειαστεί ρευστότητα για να μπορέσει να επανεκκινήσει η τουριστική βιομηχανία, περίπου 1,5-2 δισ., και μετά να δούμε τα εργαλεία που πρέπει να δούμε, όπως το θέμα της φορολόγησης και της προβολής. Μεγάλο κομμάτι των εποχικών επιχειρήσεων όμως δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν φέτος" τόνισε.

  Β. Κουρλιμπίνη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ