Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Απρ-2020 08:00

  Ανάσα ρευστότητας 15 δισ. ευρώ και "πιστοποίηση" επενδυτικής βαθμίδας για τις ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ

  Ανάσα ρευστότητας 15 δισ. ευρώ και "πιστοποίηση" επενδυτικής βαθμίδας για τις ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:36

  της Νένας Μαλλιάρα

  Σε πλήρη θωράκιση των ελληνικών τραπεζών, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη χρηματοδότησή τους και αίροντας κάθε κίνδυνο να βρεθούν σε έλλειψη ρευστότητας λόγω της κρίσης του κορονοϊού, προχώρησε χθες η ΕΚΤ, ανακοινώνοντας πακέτο χαλάρωσης των αποδεκτών για παροχή ρευστότητας ενεχύρων. 

  Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, με τις χθεσινές της αποφάσεις, η ΕΚΤ δίνει στις ελληνικές τράπεζες "ανάσα" ρευστότητας 15 δισ. ευρώ και "αέρα" να χρηματοδοτήσουν με άνεση την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από την τρέχουσα πανδημική κρίση. Η "ανάσα" αυτή δίνεται με την αποδοχή ως επιλέξιμων συνολικά έως 15 δισ. ευρώ κρατικών ομολόγων (8 δισ. ευρώ ομόλογα του δημοσίου είναι αυτή τη στιγμή ελεύθερα για χρήση collateral και άλλα 7 δισ. ευρώ χρησιμοποιούνται στη διατραπεζική αγορά). 

  Ανάσα ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες έρχεται καθώς, μετά τη χορήγηση του waiver με την οποία η ΕΚΤ έκανε αποδεκτά ως ενέχυρα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, πλέον με χθεσινές παρεμβάσεις της ΕΚΤ διευρύνεται και η περίμετρος άλλων ομολόγων που διακατέχουν οι τράπεζες τα οποία θα μπορούν να καταθέτουν στην ΕΚΤ για χορήγηση ρευστότητας. 

  Καλύπτεται, έτσι, ένα μεγάλο ζητούμενο των ελληνικών τραπεζών και πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα την κατάκτηση του waiver για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, η οποία πιστώνεται ως προσωπική επιτυχία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με παρέμβασή του στην επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.  

  Η αποδοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων για την παροχή φθηνής χρηματοδότησης από την ΕΚΤ, επί ίσοις όροις με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης αν και η Ελλάδα δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα, ήταν η πρώτη και τεράστια στήριξη προς τις ελληνικές τράπεζες. Για τις τελευταίες, είχε προηγηθεί και η άρση του πλαφόν για αγορές κρατικών ομολόγων. Με τις κινήσεις αυτές, οι ελληνικές τράπεζες μπορούσαν να απορροφούν από το Ελληνικό Δημόσιο περισσότερους κρατικούς τίτλους (με όφελος και για το ίδιο το Δημόσιο) και να τους διαθέτουν στην ΕΚΤ ως ενέχυρα για την άντληση φθηνής ρευστότητας.

  Σημειώνεται ότι από χθες η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα μειώσει και το haircut με το οποίο κάνει αποδεκτούς τους κρατικούς τίτλους. Το "κούρεμα" στα ελληνικά ομόλογα που έκανε η ΕΚΤ πριν την άρση του waiver (όταν η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια) έφτανε μέχρι και το 57%. 

  Με βάση τη χθεσινή της απόφαση η ΕΚΤ περιλαμβάνει στην περίμετρο των αποδεκτών ενεχύρων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες και τίτλους που μπορεί να αφορούν δάνεια με εγγυήσεις του δημοσίου ή προς εταιρείες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και νοικοκυριά. Ωστόσο, οι εγχώριες τράπεζες αναμένουν επ αυτού σχετικές διευκρινίσεις από τον ΤτΕ. 

  Η διεύρυνση των τίτλων που θα κάνει αποδεκτούς η ΕΚΤ πέραν των κρατικών ομολόγων δίνει στις τράπεζες μεγαλύτερο εύρος collateral που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για δανεισμό και στη διατραπεζική αγορά. Ενισχύονται έτσι οι γραμμές χρηματοδότησης των τραπεζών και αυτές είναι πλήρως προφυλαγμένες από τον κίνδυνο έλλειψης ρευστότητας σε μια κρίση όπως αυτή του κορονοϊού. 

  Σημειώνεται ότι με τις αποφάσεις της ΕΚΤ, - από το waiver για τη συμμετοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πανδημικό QE των 750 δισ. ευρώ μέχρι την αποδοχή και άλλων τίτλων ως ενεχύρων -, οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν ακέραιες και πλήρεις τις δυνατότητες χρηματοδότησής τους από τον ιδιωτικό τομέα. Πράγμα που σημαίνει ότι και το Ελληνικό Δημόσιο απαλλάσσεται από μια πιθανή, λόγω κρίσης, ανάγκη να ενεργοποιήσει "ρεζέρβες" ρευστότητας για το τραπεζικό σύστημα. 

  Συμπερασματικά, στην πρωτοφανή κρίση του κορονοϊού, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται πολύ καλύτερα οχυρωμένες σε σχέση με την κρίση του 2015 (οπότε είχαν ξεμείνει από ρευστότητα και εξαρτιόνταν αποκλειστικά από τον δανεισμό των ξένων τραπεζών) και αποδεικνύεται ότι λειτουργούν ως έχουσες ήδη επενδυτική βαθμίδα, όπως έχει γράψει το Capital.gr.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ