Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Απρ-2020 07:55

  Ολονύχτιο θρίλερ στο Eurogroup για μία συμβιβαστική λύση χρηματοδότησης της ΕΕ

  Ολονύχτιο θρίλερ στο Eurogroup για μία συμβιβαστική λύση χρηματοδότησης της ΕΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Δήμητρας Καδδά

  Σε ένα ολονύχτιο θρίλερ μετατράπηκε η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup που ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης. Και τούτο σε μία προσπάθεια των ΥΠΟΙΚ να καλυφθεί το χάσμα που χωρίζει τον γερμανικό άξονα από την ομάδα των "11", στην οποία μετέχει η Ελλάδα.

  Με πολλές  διακοπές,  προκειμένου να υπάρξουν επιμέρους διαπραγματεύσεις και πολιτικές ζυμώσεις, αλλά και ελάχιστες πληροφορίες για το περιεχόμενο των διαβουλεύσεων και των εναλλακτικών προτάσεων που τέθηκαν επί τάπητος, οι υπουργοί επιχειρούσαν να καταλήξουν σε μία κοινά αποδεκτή λύση.

  Σε μία λύση η οποία θα γεφύρωνε το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών, συνιστώντας έναν συμβιβασμό, αλλά και μία επαρκή απάντηση στο έλλειμμα χρηματοδότησης που υπάρχει στα κράτη – και στην Ελλάδα – ούτως ώστε να αντιμετωπίζουν την υγειονομική κρίση που μετατρέπεται πλέον σε οικονομική κρίση, αλλά και σε "στοίχημα" για την συνοχή της ΕΕ.

  Η λύση που αναζητείται θα πρέπει να διαφυλάττει τη συνοχή της Ευρωζώνης σε κοινωνικό, πολιτικό, αλλά και οικονομικό επίπεδο. Και τούτο όταν τις προηγούμενες ημέρες έγινε φανερό πως οι διαφωνίες δεν περιορίζονται μόνο ανάμεσα στις δύο "ομάδες" κρατών, αλλά και εντός των θεσμών και κυβερνήσεων όπως η γερμανική.

  Οι Ιταλοί φέρεται να επιμένουν σε σαφή αναφορά για ομόλογο στη δήλωση αποτελεσμάτων, αλλά και σε δάνειο από τον ESM χωρίς αιρεσιμότητες. Στο τραπέζι τίθεται και ισπανική πρόταση συμβιβαστικής λύσης.

  Η πρωτόγνωρα μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup θύμισε ημέρες… 2015, δηλαδή όσα συνέβησαν στο κορύφωμα της ελληνικής κρίσης.  Χαρακτηριστικό της δυσκολίας ήταν τα μεγάλα διαλείμματα για διμερείς διαπραγματεύσεις αλλά και για ζυμώσεις σε  ανώτερο πολιτικό επίπεδο. 

  Οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν μέσω τηλεδιάσκεψης λίγο μετά τις 5 το απόγευμα της Τρίτης σταμάτησαν στις 9μμ για να ξεκινήσουν ξανά μετά τα μεσάνυχτα. Ακολούθησε νέο "διάλειμμα" τα ξημερώματα της Τετάρτης - από τις 2 έως τις 5.30 το πρωί – αλλά και ενδιάμεσες μικρότερης διάρκειας διακοπές στη συνέχεια…

  Οι θέσεις

  Η θέση των 11 κρατών - συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας - περί έκδοσης ομολόγου αλληλεγγύης μέσω του οποίου θα γίνει πράξη η αμοιβαιοποίηση του χρέους δεν ήταν το μόνο αγκάθι στις θέσεις των δύο πλευρών όπως προσήλθαν στην συνεδρίαση. Ενστάσεις υπήρχαν και στο θέμα των δανείων και των άλλων εργαλείων που μπορεί να αναπτύξει ο ESM μέσα από τα 410 δισ. ευρώ που έχει διαθέσιμα.

  Στο επίκεντρο των αντιπαραθέσεων για το εν λόγω ζήτημα ήταν οι αιρεσιμότητες που ζητούσε ο γερμανικός άξονας για την ενεργοποίηση της βοήθειας. Αιρεσιμότητες στις οποίες ζητούσαν να περιλαμβάνονται από γερμανικής πλευράς μνημονιακού τύπου ρήτρες.

  Το δάνειο του ESM (πάντα με βάση τις προτάσεις που κατατέθηκαν πριν τη συνεδρίαση), αφορά αρχικά σε ένα ποσό ίσο με 240 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 2% του ΑΕΠ της ΕΕ. Για την Ελλάδα το ποσό αυτό ισοδυναμεί με περίπου 4 δισ. ευρώ. Προτάθηκε να είναι διαθέσιμο με τη μέθοδο της προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής (ECCL) μετά από αίτημα κράτους-μέλους.

  Επισήμως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τέθηκαν και τα υπόλοιπα εργαλεία που έχουν ήδη ανακοινωθεί από τα αρμόδια όργανα της EE.  O λόγος για το σχέδιο στήριξης της απασχόλησης που προωθεί η Κομισιόν: μέσα από τα δάνεια που η ίδια θα αντλήσει, αξίας 100 δισ. ευρώ (με εγγύηση 25 δισ ευρώ που θα λάβει από τις 27 χώρες της ΕΕ) θα επιδοτεί μισθούς εργαζομένων, ούτως ώστε να αποφύγει νέο κύμα ανέργων.

  Επίσης στο τραπέζι τέθηκαν οι πρόσθετες εγγυήσεις 25 δισ. ευρώ που προτείνεται να χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ώστε να οδηγήσει σε μόχλευση δανείων 200 δισ. ευρώ (επιπλέον των 40 δισ. ευρώ που έχουν ήδη ανακοινωθεί). Συζητείται παράλληλα και η δημιουργία ενός Ταμείου Έκτακτης Στήριξης το οποίο θα δίνει επιχορηγήσεις για ιατρικές προμήθειες και για υγειονομική περίθαλψη αξίας περίπου 20 δισ. ευρώ.

  Υπάρχουν και ενδιάμεσες προτάσεις όπως αυτή των Μπρετόν - Τζεντιλόνι (παρουσιάσθηκε με άρθρο τους την Κυριακή στο Capital.gr και σε άλλα τέσσερα ευρωπαϊκά ΜΜΕ). Κάνει λόγο για τη δημιουργία ενός fund αλληλεγγύης το οποίο θα έχει στόχο την έκδοση χρέους για λογαριασμό της Ευρωζώνης με σκοπό τη στήριξη των χωρών που θα το χρειασθούν χωρίς όρους και για συγκεκριμένη περίοδο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ