Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Απρ-2020 09:36

  Σταϊκούρας: Σχέδιο εξόδου στις αγορές το επόμενο δίμηνο

  Σταϊκούρας: Σχέδιο εξόδου στις αγορές το επόμενο δίμηνο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 09:57

  Της Δήμητρας Καδδά

  Για την πρόθεση εξόδου στις αγορές το επόμενο δίμηνο η οποία στηρίζεται και από την απόφαση της EKT για είσοδο της χώρας στο QE έκανε λόγο ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του Open. Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών, αναφορικά με την Προληπτική Πιστοληπτική Γραμμή του ESM και τους όρους που θα διέπουν τα δάνειά του, ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ μιλώντας για το σημερινό Eurogroup.

  Προανήγγειλε το σχέδιο για την απασχόληση, αλλά και κλαδικά σχέδια για την ακτοπλοϊα, την ενέργεια, τις μεταφορές και τον τουρισμό. Δεν απέκλεισε παράταση αναστολών πληρωμής φόρων και εισφορών (πέραν των 4-3 μηνών) και διαβεβαίωσε πως μετά θα υπάρξει ρύθμιση οφειλών.

  Σκέψεις για παράταση αιτήσεων Επιστρεπτέας Προκαταβολής

  Ο ΥΠΟΙΚ έκανε λόγο για πιθανή παράταση αιτήσεων για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή του 1 δισ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις. Εξήγησε ότι οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από επιχειρήσεις φτάνουν στις 15.500. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί το περιθώριο υποβολής αιτήσεων και για μετά τις 10 Απριλίου. Επισήμανε πως το εν λόγω ζήτημα θα αξιολογηθεί τις επόμενες μέρες, μετά από αιτήματα που υπάρχουν από τον επιχειρηματικό κόσμο για απουσία επαρκούς χρόνου προετοιμασίας του αιτήματος.

  Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για επαναλαμβανόμενα μέτρα στήριξης αναφερόμενος στις παρεμβάσεις που έχουν ήδη ληφθεί και στο σχέδιο χρονικής παράτασής τους.

  Έξοδος στις αγορές

  Για τα ταμειακά διαθέσιμα ανέφερε πως φτάνουν έως τον Ιούνιο χωρίς να γίνει χρήση από το μαξιλάρι των 15,7 δισ. Και τούτο χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε επίπεδο ΕΕ, αλλά και η έξοδος στις αγορές το επόμενο δίμηνο, την οποία δεν απέκλεισε ως μία διέξοδο την οποία χρησιμοποίησαν και άλλες χώρες.

  Ο υπουργός Οικονομικών απαρίθμησε τα εργαλεία τα οποία συζητούνται σήμερα στη συνεδρίαση του Eurogroup περιλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που θα διανείμει χρηματοδοτήσεις, του ειδικού Ταμείου για την απασχόληση, αλλά και μιας προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής. Στο εν λόγω πεδίο έκανε σαφές ότι ακόμα δεν υπάρχει συμφωνία για τους όρους που θα τη διέπουν.

  Μάλιστα επανέλαβε την πιθανότητα να βγει η χώρα στις αγορές το επόμενο διάστημα. Εξήγησε πως η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο QE συνδράμει στο ενδεχόμενο νέας εξόδου στις αγορές, δεδομένου ότι επιφέρει μείωση του κόστους δανεισμού σε ανεκτά επίπεδα.

  Αναστολές και ενοίκια

  Για τις αναστολές φόρων επανέλαβε την ευχή να μη χρειαστεί να επεκταθούν πέραν της περιόδου των 4-3 μηνών. Εξήγησε ότι μετά από αυτή την περίοδο θα ακολουθήσει η ρύθμιση οφειλών για το εν λόγω χρονικό διάστημα των αναστολών.

  Επανέλαβε την έλλειψη εσόδων στα κρατικά ταμεία που προκαλείται λόγω των αναστολών πληρωμών φόρων και εισφορών και την ανάγκη κάλυψης από τα ταμειακά διαθέσιμα της πληρωμής μισθών και συντάξεων.

  Επίσης, επανέλαβε όπως και χθες την πρόθεση της κυβέρνησης να επεκτείνει τη μείωση των ενοικίων κατά 40% και στις πληττόμενες επιχειρήσεις αλλά και στους εργαζόμενους σε αυτές. Μάλιστα χθες ο υπουργός μιλώντας στο Blue Sky είχε κάνει λόγο για τροπολογία που αναμένεται να έρθει σήμερα στη Bουλή. Εξήγησε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν πρωτοβουλίες και για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών.

  Προανήγγειλε και νέο κύκλο πρωτοβουλιών το επόμενο διάστημα σε κλάδους όπως είναι η ακτοπλοΐα, η ενέργεια, οι μεταφορές και ο τουρισμός, αλλά και για τους ανέργους. Ειδικά στο θέμα του τουρισμού είπε πώς θα υπάρχει ιδιαίτερη πρόβλεψη για τον εποχικό τουρισμό.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ