Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 03-Απρ-2020 19:27

  Χρ. Σταϊκούρας: Έρχεται νέα ρύθμιση οφειλών μετά το τέλος της κρίσης του κορονοϊού

  Χρ. Σταϊκούρας: Έρχεται νέα ρύθμιση οφειλών μετά το τέλος της κρίσης του κορονοϊού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19.59

  Της Δήμητρας Καδδά

  Νέα ρύθμιση οφειλών μετά το τέλος της κρίσης υγείας προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha. Επίσης είπε πως θα υπάρξει επανάληψη των μέτρων στήριξης και τον Μάιο χωρίς τη χρήση του μαξιλαριού ασφαλείας.

  Αναφέρθηκε σε σενάριο για ύφεση 3% με 4%, με βάση τις καινούργιες εκτιμήσεις, αλλά και σε υπέρβαση εσόδων τον  Μάρτιο. Επίσης εξέφρασε την αισιοδοξία του για αποφάσεις στο Eurogroup της Τρίτης που θα συνιστούν έναν θετικό συνδυασμό μέτρων στήριξης. 

  Ρυθμίσεις οφειλών

  "Θα δούμε πρώτα απ' όλα πόσο θα κρατήσει η υγειονομική κρίση" και μετά τη λήξη της παράτασης οφειλών που τώρα ισχύει "θα υπάρχει δυνατότητα ρυθμίσεων οφειλών. Δεν θα καλέσουμε ξαφνικά τον πολίτη να πληρώσει τα πάντα. Θα μπούμε σε μία διαδικασία ρύθμισης οφειλών. Θα δούμε ποια θα είναι αυτή. Εξαρτάται από το πότε θα ολοκληρωθεί η υγειονομική κρίση", ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ.

  Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στην ευελιξία που δόθηκε σε 4,5 - 6,5 δισ. ευρώ από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Είπε επιπλέον ότι υπάρχει και "η βάσιμη προσδοκία που έχουμε στο Eurogroup της Τρίτης ότι θα προκύψουν καινούργιοι πρόσθετοι χρηματοδοτικοί πόροι από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, από κονδύλια που θα έχουν κάποια χαρακτηριστικά ομογενοποίησης χρέους, καθώς και από τη χρηματοδότηση από τον ESM, αλλά όχι με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ξέραμε στο παρελθόν".

  Πρόσθεσε ότι τα εν λόγω εργαλεία "δίνουν αρκετά όπλα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στην Ελλάδα, η οποία μέχρι πρότινος ήταν εξαίρεση και δεν συμμετείχε σε όλα αυτά τα σχήματα".

  Για το Eurogroup εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει ένα "μήνυμα αποφασιστικότητας και αλληλεγγύης” με τη χρήση των κονδυλίων της ECCL, "όχι όμως με τους όρους και τις προϋποθέσεις των προληπτικών γραμμών που ξέραμε μέχρι σήμερα". Δεν απέκλεισε τον όρο "μνημόνιο", αλλά "όχι με τους όρους που γνωρίζαμε". Είπε ότι είναι "ρεαλιστικά αισιόδοξος" ότι την επόμενη Τρίτη θα προκύψει ένας θετικός συνδυασμός μέτρων.

  Σε ερώτηση περί παράτασης των μέτρων ελάφρυνσης, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι "δώσαμε τη δυνατότητα να ανασταλούν για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα οι πληρωμές οφειλών", αλλά και "την εναλλακτική σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εργαζόμενους και εργοδότες που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν κάποιες από τις οφειλές του παρελθόντος με έκπτωση 25%" να το πράξουν. Είπε μάλιστα ότι "πράγματι, ένα σημαντικό κομμάτι επιχειρηματιών και νοικοκυριών εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του στο τέλος Μαρτίου" αναφερόμενος σε υπέρβαση προσδοκιών στα έσοδα.

  Διατηρούνται οι στόχοι για φοροελαφρύνσεις

  Για το τι θα γίνει με τις φοροαπαλλαγές που σχεδιάζονταν την προ κρίσης εποχή, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι "ισχύει η στρατηγική μας για μείωση άμεσων και άμεσων φόρων. Όταν η κατάσταση ομαλοποιηθεί, θα διατηρηθεί αυτή η πολιτική". Πρόσθεσε ότι στο μεσοδιάστημα μέσα από την τροπολογία που πέρασε χθες στη Βουλή αυξήθηκε ο προϋπολογισμός του υπουργείου κατά 5 δισ. ευρώ, ώστε γι΄ αυτό το χρονικό διάστημα της κρίσης "να αυξήσουμε δαπάνες και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας, απλώνοντας ένα δίχτυ ασφαλείας".

  Και τον Μάιο μέτρα στήριξης

  Σε ερώτημα για το ποιες είναι οι αντοχές του ελληνικού Δημοσίου, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι "δεν υπάρχει κανένα θέμα με το βασικό σενάριο το οποίο τρέχουμε για οποιαδήποτε περικοπή στο δημόσιο". Επίσης είπε ότι "δεν υπάρχει κανένα θέμα να βάλουμε χέρι στο μαξιλαράκι ασφαλείας, αυτά τα 15,7 δισ. ευρώ στο βασικό σενάριο που έχει να κάνει με το επόμενο χρονικό διάστημα". Μάλιστα είπε ότι τα μέτρα που έχουμε πάρει έχουμε στόχο να τα επαναλάβουμε χωρίς να κάνουμε χρήση του μαξιλαριού ασφαλείας και τον Μάιο".

  Εξήγησε όμως ότι, όσο κρατάει περισσότερο η υγειονομική κρίση, "τόσο μεγαλύτερα θα είναι και τα προβλήματα στην οικονομία. Άρα θα πρέπει να ρίχνουμε πολλά όπλα, αλλά να κρατάμε και καύσιμα".

  Αναφέρθηκε ακόμη στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή, για την οποία ξεκίνησε σήμερα η υποβολή αιτημάτων. Εξήγησε ότι η αξιολόγησή τους θα γίνει μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής και η ρευστότητα θα εκταμιευθεί μέσα στον Απρίλιο.

  Για τον ρυθμό ανάπτυξης ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι η πρόβλεψη ξεκίνησε από ρυθμό ανάπτυξης 2,8% φέτος. Μίλησε για ύφεση 3% με 4% ύφεση, με βάση τις καινούργιες εκτιμήσεις.

  Με τα τωρινά δεδομένα η χώρα φαίνεται να μπορεί να ανακάμψει σημαντικά το β' εξάμηνο. Να καλύψει ένα κομμάτι της ύφεσης, είπε. Εξήγησε ότι η πρόβλεψη για 3%-4% είναι χωρίς τη λήψη μέτρων, "γι΄ αυτό και υποστηρίζω ότι όσο πιο σωστά είναι δομημένα τα μέτρα, όσο πιο σωστά κατανεμημένα είναι μέσα στην επόμενη περίοδο και κυρίως όσο λαμβάνουν υπόψη και τη μετά κορονοϊό εποχή, τόσο πιο γρήγορα θα βγούμε από την κρίση και θα οδηγηθούμε σε μία υψηλή και βιώσιμη ανάπτυξη".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ