Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Απρ-2020 17:24

  Scope Ratings: Στο 7% η ύφεση στην Ελλάδα φέτος, σημαντικά εκτεθειμένη η οικονομία στο σοκ της πανδημίας

  Scope Ratings: Στο 7% η ύφεση στην Ελλάδα φέτος, σημαντικά εκτεθειμένη η οικονομία στο σοκ της πανδημίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Σε σημαντική αναθεώρηση των προβλέψεών της για την ύφεση που θα χτυπήσει την ελληνική οικονομία το 2020, λόγω της πανδημίας το κορονοϊού, προχωρά ο ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης Scope Ratings. 

  Πριν περίπου 10 ημέρες ο οίκος είχε εκτιμήσει ότι η ύφεση στη χώρα μας φέτος θα κινηθεί στο 1%, ωστόσο σε νέο report του σημειώνει πως αναθεωρεί την εκτίμήσή του και την τοποθετεί πλέον στο 7%.

  Όπως υπογραμμίζει η Scope, η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη σε ένα οικονομικό σοκ λόγω της πανδημίας του Covid 19, λόγω της υψηλής εξάρτησής  της στον τουρισμό -ο οποίος και θα δεχτεί ισχυρό πλήγμα- καθώς και λόγω του υψηλού ποσοστού των αυτοαπασχολούμενων στην οικονομία. 

  Όσον αφορά τις τράπεζες, η Scope αναφέρει πως η αδύναμη κερδοφορία και το ακόμη υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων περιορίζουν την ικανότητά τους να στηρίξουν την πραγματική οικονομία.

  Έτσι, όπως εξηγεί, αναθεωρεί την εκτίμησή της για την πραγματική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο -7% για το 2020.

  Ωστόσο, η Scope εκτιμά ότι η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους προστατεύεται σε κάποιον βαθμό από την ισχυρή μεταβλητότητα που σημειώνεται στις αγορές αυτό το διάστημα, χάρη στο γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος του χρέους κατέχουν οι επίσημοι πιστωτές, στην πολύ μεγάλη μέση διάρκεια του χρέους μετά τα μέτρα ελάφρυνσης, στο μεγάλο cash buffer και στην πρόσφατη ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο έκτακτο QE της ΕΚΤ.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ