Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 01-Απρ-2020 16:00

  Μερίσματα μετόχων και αμοιβές διοικήσεων τραπεζών στη "μάχη" κατά του κορονοϊού

  Μερίσματα μετόχων και αμοιβές διοικήσεων τραπεζών στη "μάχη" κατά του κορονοϊού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Τα μερίσματα των μετόχων, αλλά και τις αμοιβές των διοικήσεων των τραπεζών, θα περιλαμβάνει η "εκστρατεία" για την εξόντωση του κορονοϊού στο "σώμα" της Οικονομίας.

  Τα άνευ προηγουμένου δημοσιονομικά, νομισματικά και εποπτικά μέτρα που στοχεύουν στη διάσωση της Οικονομίας και, κυρίως, στην επανεκκίνησή της μετά το πέρας της πανδημικής κρίσης, περιλαμβάνουν κάθε δυνατή ελάφρυνση στις τράπεζες, ώστε αυτές να διοχετεύσουν απρόσκοπτα ρευστότητα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που πλήττονται. Στις τράπεζες παρέχεται "γη και ύδωρ", όχι χωρίς αυστηρές προϋποθέσεις και "ανταλλάγματα", ωστόσο. Μέτοχοι, αλλά και διοικήσεις των τραπεζών θα είναι συμμέτοχοι στον αγώνα των κυβερνήσεων και των ευρωπαϊκών Αρχών κατά του κορονοϊού, ενώ θα υπάρξουν αυστηροί κανόνες για να διασφαλίσουν ότι τα κρατικά κεφάλαια που θα κατευθυνθούν στις τράπεζες, θα χρησιμοποιηθούν για την παροχή του αναγκαίου οξυγόνου στην Οικονομία.

  Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι στο τραπέζι έχει μπει το θέμα της πολιτικής αμοιβών και μπόνους των τραπεζικών διοικήσεων, και εξετάζονται προσαρμογές στις συνθήκες της κρίσης του κορονοϊού. Το θέμα συζητείται κεντρικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (European Securities and Markets Authority, ESMA) ετοιμάζονται κανόνες που θα ισχύουν ενιαία στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

  Οι μέτοχοι των τραπεζών

  Η ανάγκη αυξημένης ρευστότητας στις τράπεζες για τη χρηματοδότηση της Οικονομίας, δεν θα αφήσει εκτός ούτε τους μετόχους των τραπεζών. Προχθές, η ΕΚΤ προέβη σε σύσταση προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες να μην προχωρήσουν σε διανομή μερίσματος κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού Covid–19. 

  Όπως διεμήνυσε η ΕΚΤ στις τράπεζες, αυτές δεν πρέπει να διανείμουν μέρισμα στους μετόχους τους για τις οικονομικές χρήσεις 2019 και 2020, τουλάχιστον μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2020. Επίσης θα πρέπει να συγκρατήσουν τις επαναγορές μετοχών με στόχο την ανταμοιβή των μετόχων τους. 

  Η σύσταση της ΕΚΤ δεν ακυρώνει αναδρομικά τα μερίσματα που έχουν ήδη πληρωθεί από ορισμένες τράπεζες για το έτος 2019. Ωστόσο, οι τράπεζες που έχουν ζητήσει από τους μετόχους τους να ψηφίσουν τη διανομή μερίσματος κατά τις επερχόμενες Γενικές Συνελεύσεις, καλούνται να ακυρώσουν τις προτάσεις αυτές, ευθυγραμμιζόμενες με τη σύσταση της ΕΚΤ.

  Μετά τα μέτρα προσωρινής ελάφρυνσης των τραπεζών, ώστε αυτές να μπορέσουν να υποστηρίξουν την Οικονομία, η ΕΚΤ τονίζει ότι περιμένει και από τους μετόχους των τραπεζών να συμβάλλουν στη συλλογική προσπάθεια κατά της κρίσης του κορονοϊού. Σε αυτή την προσπάθεια, η διαφύλαξη κεφαλαίου με το να αποτραπεί η διανομή μερίσματος και οι επαναγορές μετοχών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υποστηριχθούν τα νοικοκυριά, οι μικρές και οι μεγάλες επιχειρήσεις και επίσης να απορροφηθούν οι ζημίες από τα υφιστάμενα ανοίγματα αυτών, επισημαίνει η ΕΚΤ.

  Και νέες διευκολύνσεις

  Στο πλαίσιο της παροχής διευκολύνσεων στιςτράπεζες ώστε αυτές να μπορούν να κινηθούν με μεγαλύτερη άνεση για τη χρηματοδότηση της Οικονομίας, αποφασίστηκε και η αναβολή των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ. 

  To επιβλέπον σώμα της Επιτροπής της Βασιλείας, η ομάδα των διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών και οι επικεφαλής της Εποπτείας αποφάσισαν να αναβάλουν κατά ένα έτος, για την 1η Ιανουαρίου 2023 από την 1/1/2022 την εφαρμογή κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ για τον υπολογισμό του buffer των τραπεζών και την προσέγγιση των κανονισμών για τον πιστωτικό κίνδυνο και την επάρκεια κεφαλαίων. 

  Εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθέτησε δύο νομοθετικές πράξεις για την ταχεία αποδέσμευση χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση του κορονοϊού. Η πρώτη τροποποιεί τους κανόνες των διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων και η δεύτερη διευρύνει το πεδίο εφαρμογής του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ. Με τις δύο νομοθετικές πράξεις που θα ισχύσουν από σήμερα, δίνεται πρόσβαση στα κράτη – μέλη σε 37 δισ. ευρώ από τα κονδύλια του Ταμείου Συνοχής προκειμένου να ενισχυθούν τα συστήματα υγείας και να υποστηριχθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τα βραχυπρόθεσμα εργασιακά σχήματα και οι υπηρεσίες σε επίπεδο κοινοτήτων.  

  Από το ανωτέρω ποσό, περίπου 8 δισ. ευρώ θα προέλθουν από  προχρηματοδοτήσεις του 2019 από τα διαρθρωτικά ταμεία, οι οποίες δεν έχουν δαπανηθεί. Τα υπόλοιπα 29 δισ. ευρώ θα προέλθουν από εκταμιεύσεις που θα κατανεμηθούν νωρίτερα από την προβλεπόμενη εντός του έτους κατανομή τους. 

  Οι δαπάνες θα είναι διαθέσιμες με ημερομηνία από 1η Φεβρουαρίου, καλύπτοντας τα κόστη που έχουν ήδη προκύψει στις προσπάθειες διάσωσης ανθρωπίνων ζωών και προστασίας των πολιτών.

  Η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καταλήγει ότι τα κράτη – μέλη θα έχουν επίσης μεγαλύτερη ευελιξία να κάνουν μεταβιβάσεις μεταξύ των προγραμμάτων συνοχής προκειμένου να ανακατευθύνουν τους πόρους στους τομείς που χρειάζονται περισσότερο.


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ