Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 31-Μαρ-2020 12:13

  Επαγγελματίες: Δυνατότητα έκπτωσης εισφορών 25% σε όλους, αλλά επιλογή παράτασης μόνο στους κλειστούς και πληττόμενους

  Επαγγελματίες: Δυνατότητα έκπτωσης εισφορών 25% σε όλους, αλλά επιλογή παράτασης μόνο στους κλειστούς και πληττόμενους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δ. Κατσαγάνη

  Ξεκαθαρίζει το τοπίο σε σχέση με το ποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες δικαιούνται την έκπτωση του 25% στις εισφορές Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2020 υπέρ της αυτασφάλισης και ποιοι την παράταση  καταβολής τους έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Σε διατάξεις του Υπ. Εργασίας που περιλαμβάνονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία δημοσιεύτηκε στις 30/3/2020 στο ΦΕΚ προκύπτει ότι την έκπτωση του 25% στις εισφορές του Φεβρουαρίου –Μαρτίου 2020 τις δικαιούνται όλοι οι επαγγελματίες, είτε έχουν κλείσει με κρατική εντολή τις επιχειρήσεις τους, είτε πλήττονται, είτε όχι. Βασικός όρος είναι η εμπρόθεσμη καταβολή τους. Πχ οι εισφορές Φεβρουαρίου θα πρέπει να πληρωθούν έως 10/4. Να σημειωθεί, όμως, πως όποιος επιλέξει να πληρώσει τις μειωμένες εισφορές, αυτό θα έχει αντίστοιχο αντίκτυπο στις μελλοντικές συντάξιμες αποδοχές του, καθώς η έκπτωση αυτή δεν θα καλυφθεί από το δημόσιο.

  Όσον αφορά την παράταση πληρωμών των εισφορών  του Φεβρουαρίου –Μαρτίου 2020 αφορά (εφόσον το επιλέξουν) αφορά αποκλειστικά και μόνο (εφόσον οι ίδιοι το επιλέξουν) τους επαγγελματίες των οποίων οι επιχειρηματικές δραστηριότητες αναστάλησαν με κρατική εντολή ή ανήκουν στη λίστα των πληττόμενων κλάδων.

  Αναλυτικά η ΠΝΠ προβλέπει τα ακόλουθα:

  Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%)

  "Για τους αυτοτελώς απασχολουμένους και ελεύθερους επαγγελματίες εφόσον καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές περιόδου απασχόλησης μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου του έτους 2020, παρέχεται δυνατότητα καταβολής μειωμένων εισφορών κατά ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) επί του ποσού που αντιστοιχεί στην ασφαλιστική κατηγορία επιλογής ή κατάταξής τους. Στην περίπτωση αυτή, ως συντάξιμες αποδοχές για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης ορίζεται το ποσό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς που έχει πράγματι καταβληθεί δια του συντελεστή 0,20.

  Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών δεν εφαρμόζεται σε περίπτωση επιλογής υπαγωγής στο μέτρο παράτασης καταβολής ασφαλιστικών εισφορών"

  Μέτρα στήριξης ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοτελώς απασχολούμενων και ιδιοκτητών ατομικών επιχειρήσεων

   "Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, ο τρόπος και το χρονικό διάστημα εξόφλησης των απαιτήσεων, των οποίων παρατείνεται η προθεσμία καταβολής. Η διάταξη εφαρμόζεται μόνο σε επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων που έχουν ενεργό, κύριο κωδικό αριθμό δραστηριότητας (ΚΑΔ) στις 20 Μαρτίου 2020, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στους ΚΑΔ, όπως κάθε φορά ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, ως κλάδοι που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού COVID-19 και σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που τελούν υπό προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας, σύμφωνα με το άρθρο 1 της από 25.2.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 42)"

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡXEIA

  ΠΝΠ (186 KB)

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ