Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 30-Μαρ-2020 11:33

  Ποιες εταιρείες δικαιούνται την επιστρεπτέα προκαταβολή - Νέοι ΚΑΔ με 3 πλαίσια στήριξης

  Ποιες εταιρείες δικαιούνται την επιστρεπτέα προκαταβολή - Νέοι ΚΑΔ με 3 πλαίσια στήριξης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:37

  Της Δήμητρας Καδδά 

  Τους όρους καταβολής της "επιστρεπτέας προκαταβολής" αλλά και αναλυτικά  τις 3 κατηγορίες με τους επιλέξιμους ΚΑΔ παρουσίασε ο υφυπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης. Στο πεδίο της "επιστρεπτέας προκαταβολής" του 1 δισ. ευρώ οι αιτήσεις θα γίνονται 2 με 10 Απριλίου σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του Taxisnet. Δικαιούχοι είναι επιχειρήσεις που απασχολούν από 1 έως 500 εργαζόμενους.

  Ο υφυπουργός απεύθυνε έκκληση "να κρατήσουμε τις συναλλακτικές μας συνήθειες όσο περισσότερο μπορούμε σε αυτή την κρίση, γιατί αν υποστεί ανεπανόρθωτο πλήγμα η οικονομία μας θα βρεθεί σε πολύ δυσκολότερη θέση" ζητώντας να πληρώσουν φόρους και υποχρεώσεις όσοι μπορούν.

  Εξήγησε πως οι επιλέξιμοι ΚΑΔ καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας αλλά και οι υπόλοιποι καλύπτονται από το μέτρο της "επιστρεπτέας προκαταβολής" στην οποία θα μπορούν να μπαίνουν και να κάνουν αίτηση όλα τα νομικά πρόσωπα. Είπε πως ξεκινούν επίσης και οι παρεμβάσεις σε ειδικούς κλάδους: πέρα από τον πρωτογενή τομέα προχωρούν και στην ενέργεια, αλλά και στη δευτεροβάθμια υγειονομική περίθαλψη.

  Οι ΚΑΔ

  Μιλώντας για τους κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας (ΚΑΔ)  ο Υφυπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης είπε πως καλύπτουν το 76% των επιχειρήσεων. Ανακοίνωσε 3 κατηγορίες ΚΑΔ που θα φανούν αναλυτικά στην σχετική απόφαση η οποία αναμένεται εντός της ημέρας. 

  Αναλυτικά, για τον Απρίλιο, εξήγησε πως οι ΚΑΔ εκτείνονται σε 3 πλαίσια προστασίας:

  Πλαίσιο 1

  Στο πρώτο πλαίσιο, που αφορά τις πληττόμενες δραστικά επιχειρήσεις, το οποίο είναι ήδη γνωστό, έχει αναστολές φορολογικές και ασφαλιστικές και αποζημίωση ειδικού σκοπού και όσα είπαν οι Υπουργοί για τους αυτοαπασχολούμενους και τους επιστήμονες, προστίθενται από τον Απρίλιο οι ακόλουθοι κλάδοι:
  - Μεσιτικά γραφεία, διαχείριση ακίνητης περιουσίας
  - Κατασκευή κτιρίων, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ξυλουργοί, χρωματισμοί, επενδύσεις δαπέδων κ.λπ.
  - Κατασκευή ιστοσελίδων, διαδικτυακών πυλών, υπηρεσίες προγραμματισμού κ.λπ.
  - Καθαρισμός κτιρίων
  - Καθαριστήρια ρούχων
  - Λιανικό εμπόριο αρτοσκευασμάτων
  - Κτηνίατροι
  - Κοινωφελή ιδρύματα, φιλανθρωπικά σωματεία
  - Επισκευή και συντήρηση εξοπλισμού, ενοικίαση μηχανημάτων
  - Λιανικό εμπόριο σε υπαίθριους πάγκους και αγορές (λαϊκές και δημοτικές αγορές)
  - Δραστηριότητες τηλεφωνικών κέντρων και
  - Φύλαξη.
  Σε όλες τις επιχειρήσεις που εντάχθηκαν τον Μάρτιο και σε όσες προστίθενται τον Απρίλιο δίνεται επιπλέον η δυνατότητα, αν καταβάλουν εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ που έχουν να πληρώσουν τον Απρίλιο, να λάβουν έκπτωση φόρου ύψους 25% των χρημάτων τα οποία καταβάλουν τον Απρίλιο, που θα συμψηφιστεί με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις στη συνέχεια. Προϋπόθεση γι’ αυτές που μπαίνουν τώρα τον Απρίλιο είναι να έχουν καταβάλει κανονικά τις υποχρεώσεις του Μαρτίου.

  Πλαίσιο 2

  Το δεύτερο πλαίσιο έχει λίγο διαφορετικά χαρακτηριστικά. Στο δεύτερο πλαίσιο μπαίνουν από τον Απρίλιο η βιομηχανία, το χονδρεμπόριο, η ασφάλιση και κάποιες άλλες εταιρίες υπηρεσιών.  Οι κλάδοι που εντάσσονται είναι συγκεκριμένα:
  - Εξορυκτική δραστηριότητα
  - Δασοκομία, Υλοτομία
  - Παραγωγή χρωστικών υλών, σαπουνιών, ελαστικού, χημικών προϊόντων, λιπασμάτων, πλαστικού, σιδήρου, γυαλιού, κεραμικών, τσιμέντου, ασβέστη, αλουμινίου, χαλκού και χάλυβα
  - Κατασκευή πλαστικών προϊόντων, ειδών γυαλιού, χάρτινων ειδών, ξύλινων ειδών, μεταλλικών ειδών,  εργαλείων, κεραμικών ειδών
  - Χονδρικό εμπόριο μηχανημάτων, μετάλλων, χημικών, ξυλείας, οικοδομικών υλικών
  - Κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, ρολογιών, μαγνητικών μέσων, μηχανημάτων, ηλεκτρικών ειδών, μοτοσυκλετών
  - Παραγωγή αναψυκτικών, νερών και χυμών
  - Παραγωγή αλεύρων, αμύλων, μακαρονιών, ζάχαρης, αρτυμάτων, ελαίων, λιπών
  - Παραγωγή γάλακτος, τυριών, γιαουρτιού
  - Επεξεργασία και συντήρηση κρέατος, ψαριών, φρούτων και λαχανικών
  - Χονδρικό εμπόριο και εμπορικοί αντιπρόσωποι τροφίμων, κρέατος, ψαριών, γαλακτοκομικών, φρούτων και λαχανικών
  - Αποθήκευση
  - Ναυπήγηση πλοίων και σκαφών
  - Ασφαλιστικές εταιρίες
  - Ελεγκτικές εταιρίες
  - Χρηματιστηριακές και εταιρίες χαρτοφυλακίου.

  Οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στο Πλαίσιο 2 λαμβάνουν τα ακόλουθα οφέλη:
  - Αναστολή ΦΠΑ και δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία για 4 μήνες. Οι δόσεις έχουν τη δυνατότητα έκπτωσης 25%, αν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Επιπλέον δυνατότητα, αν καταβάλουν εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ του Απριλίου, της έκπτωσης του φόρου 25%, που αναφέρθηκε ήδη για το Πλαίσιο 1. Η έκπτωση χορηγείται με την προϋπόθεση ότι έχουν εκπληρώσει τις φορολογικές υποχρεώσεις τους, που είναι πληρωτέες τον μήνα Μάρτιο.
  - Αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ για 45 μέρες για τους εργαζομένους που τίθενται σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας. Οι εργαζόμενοι αυτοί λαμβάνουν αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών και δόσεων προς την εφορία για 4 μήνες, με δυνατότητα έκπτωσης 25% αν καταβάλουν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους.
  - Αποζημίωση ύψους 800 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων κάθε νομικής μορφής, που απασχολούν έως 5 άτομα. Προϋπόθεση, η επιχείρηση ή ο αυτοαπασχολούμενος να είναι ενεργός και να μην έχει κάνει μηδενική περιοδική δήλωση ΦΠΑ τους προηγούμενους έξι μήνες.

  Πλαίσιο 3

  Τέλος, υπάρχει και ένα τρίτο πλαίσιο, το οποίο θα εφαρμόζεται από τον Απρίλιο και μετά, και μπαίνουν οι ακόλουθοι κλάδοι:
  - Εμπορία και διανομή ηλεκτρικού ρεύματος
  - Εμπορία και διανομή αερίων καυσίμων μέσω αγωγών
  - Πρατήρια καυσίμων
  - Κατασκευή δρόμων, γεφυρών και σηράγγων, κοινωφελών έργων, λιμανιών κ.λπ.
  - Διαχείριση απορριμμάτων
  Για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους αυτούς προβλέπεται αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ για 45 μέρες, για τους εργαζόμενους που τίθενται σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας. Οι εργαζόμενοι αυτοί λαμβάνουν την αναστολή πληρωμής οφειλών προς την Εφορία για 4 μήνες. Επιπροσθέτως, για τον κλάδο εμπορίας και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος θα προβλεφθούν ειδικές ρυθμίσεις διευκόλυνσης ρευστότητας, που θα εξειδικευθούν σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο.

  Η "επιστρεπτέα προκαταβολή"

  Η "επιστρεπτέα προκαταβολή" αφορά 1 δισ. ευρώ και χορηγείται εντός του Απριλίου. Θα χορηγηθεί απευθείας από το κράτος μέσω του Τaxisnet. Ανάλογα με τη βιωσιμότητα της επιχείρησης θα επιστραφεί μερικώς ή πλήρως τα επόμενα χρόνια στο κράτος. Είναι πενταετής και το πρώτο έτος είναι περίοδος χαρίτος. Το επιτόκιο θα είναι χαμηλό.

  Θα έχει τυποποιημένο ταυτοποιημένο μηχανισμό που δημιουργεί το Γενικό Λογιστήριο με την ΑΑΔΕ για τον τρόπο με τον οποίο θα προσδιορίζεται το ύψος της ενίσχυσης. Θα είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και μη συμψηφιστέα. Το αίτημα θα υποβάλλεται από 2 έως 10 Απριλίου στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και προϋπόθεση είναι να διατηρούνται οι θέσεις απασχόλησης.

  Αναλυτικά η "επιστρεπτέα προκαταβολή":

  •    Αφορά, όπως είπε ο Υπουργός Οικονομικών, 1 δισ. ευρώ και χορηγείται εντός του Απριλίου, με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
  •    Αφορά κατά κύριο λόγο μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με προσωπικό από 1 έως 500 εργαζόμενους.
  •    Ανταποκρίνεται στα ειδικά ζητήματα προσβασιμότητας σε χρηματοδότηση και πιστωτικού προφίλ που έχουν πολλές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα οποία προφανώς επιδεινώνονται σε αυτή τη φάση.
  •    Θα χορηγηθεί απευθείας από το κράτος, μέσω του Taxis.
  •    Χαρακτηρίζεται ως επιστρεπτέα γιατί είτε εις ολόκληρον είτε μερικώς -εξαρτάται από τη βιωσιμότητα της επιχείρησης-  θα επιστραφεί στο κράτος μέσα στα επόμενα χρόνια, με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο.
  •    Είναι πενταετής, εντός της οποίας το πρώτο έτος αποτελεί περίοδο χάριτος και δεν υπάρχει υποχρέωση αποπληρωμής δόσης ενίσχυσης, ενώ τα υπόλοιπα 4 έτη είναι η περίοδος αποπληρωμής σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
  •    Η επιλεξιμότητα εδράζεται στην αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης, σε σύγκριση με την προγενέστερη. Αυτό θα γίνει μέσα από ένα τυποποιημένο, αυτοματοποιημένο μηχανισμό που δημιουργεί το Υπουργείο Οικονομικών, το Γενικό Λογιστήριο με την ΑΑΔΕ, με βάση φορολογικά δεδομένα και άλλους οικονομικούς δείκτες. Το ύψος της ενίσχυσης θα προσδιορίζεται επίσης τυποποιημένα και η ενίσχυση θα είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και μη συμψηφιστέα.
  •    Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν αυτό το σχήμα θα πρέπει να εγγραφούν στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (myBysinessSypport) από 2 έως 10 Απριλίου και προϋπόθεση, όπως είπε ο Υπουργός Οικονομικών, είναι να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ