Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 30-Μαρ-2020 10:39

  Γ. Βρούτσης: Αποζημίωση 800 ευρώ στους επιστήμονες τον Μάιο, αν συνεχισθεί η κρίση

  Γ. Βρούτσης: Αποζημίωση 800 ευρώ στους επιστήμονες τον Μάιο, αν συνεχισθεί η κρίση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12.10

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Στην περαιτέρω εξειδίκευση των μέτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση προχώρησε σήμερα ο Υπ. Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης στο πλαίσιο κοινής υπουργικής συνέντευξης. 

  Από 6/4 οι επαγγελματίες και οι εργοδότες με έως 5 άτομα που είναι δικαιούχοι των 800 ευρώ μπορούν να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση σε ειδική πλατφόρμα, ενώ νωρίτερα θα υπάρξει και η σχετική Υπουργική Απόφαση. Προϋπόθεση είναι οι παραπάνω δικαιούχοι επαγγελματίες να είναι οικονομικά ενεργοί και να έχουν κάνει δήλωση ΦΠΑ τους τελευταίους 6 μήνες, όπως τόνισε ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Θ. Σκυλακάκης.

  Θα υπάρξει, τόνισε ο  κ. Βρούτσης, ενίσχυση  600 ευρώ  μέσω των  "επιταγών κατάρτισης" για επιστήμονες για τον μήνα Απρίλιο, με την καταβολή να πραγματοποιείται έως τέλος Απριλίου σε 2 δόσεις. Οι επιστήμονες θα ενταχθούν στο υφιστάμενο "προστατευτικό" πλαίσιο που ισχύει για τους μισθωτούς και τους επαγγελματίες και έτσι θα  λάβουν αποζημίωση 800 ευρώ τον Μάιο, εφόσον συνεχιστεί η τρέχουσα κρίση, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Βρούτσης.

  Ο κ. Βρούτσης επισήμανε πως θα υπάρχει μείωση 25% στις εισφορές των επαγγελματιών για  Φεβρουάριο-Μάρτιο εφόσον γίνει  εμπρόθεσμη καταβολή.

  Η καταβολή του Δώρου Πάσχα από τις πληττόμενες επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβληθεί έως 30/6, τόνισε ο Υπ. Εργασίας. Αυτό, όμως, θα είναι μειωμένο κατά ποσοστό που αντιστοιχεί στην περίοδο αναστολής της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό θα καλυφθεί από το κράτος, σύμφωνα με τον ίδιο.

  Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που δεν καλύπτονται από τις παρεμβάσεις της πολιτείας οφείλουν να καταβάλλουν το Δώρο Πάσχα στην προβλεπόμενη προθεσμία, επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας.

  Ο κ. Βρούτσης επισήμανε πως έχουν έως τώρα κατατεθεί αιτήματα πάνω από 246.000 επιχειρήσεις που αφορούν 410.00 εργαζομένους.

  Την 1η  Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους εργαζομένους για μείωση ενοικίου κύριας κατοικίας και  την είσπραξη αποζημίωσης ύψους 800 ευρώ.  

  Σύμφωνα με τον Υπ.Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, η ενίσχυση  των 800 ευρώ αφορά  1, 7 εκατ. ή το  81 % των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.  Επίσης από τα μέτρα του Υπ. Εργασίας "καλύπτονται" 700.000 επιχειρήσεις ή το  75% του συνόλου, τόνισε.  

  Όσον αφορά το κόστος των μέτρων του Υπ. Εργασίας για δύο μήνες, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως  η αναστολή ασφαλιστικών υποχρεώσεων θα στοιχίσει 1,6 δισ. ευρώ, ενώ η έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1,4 δισ. ευρώ.

  Αναλυτικά τα μέτρα κατανέμονται σε 7 πεδία και  η δήλωση του κ. Βρούτση, αναφορικά με τα εξειδικευμένα μέτρα του χαρτοφυλακίου του, έχει ως εξής:

  1. Ειδικές Ηλεκτρονικές Πλατφόρμες-στοιχεία αιτήσεων

  "Την προηγούμενη εβδομάδα άνοιξε η ειδική πλατφόρμα στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη, στην οποία οι εργοδότες συμπλήρωσαν τα ειδικά ηλεκτρονικά έντυπα και αιτήθηκαν:

  α) μείωση 40% του επαγγελματικού μισθώματος και

  β) αναστολή της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων τους προκειμένου οι εργαζόμενοι με την σειρά τους να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ.

  Η ειδική πλατφόρμα για τους εργοδότες επιχειρήσεων που έκλεισαν με διοικητική εντολή θα είναι ανοικτή μέχρι 31/3.Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν κάνει αιτήματα 295.246 επιχειρήσεις που αφορούν σε 410.705 εργαζόμενους.

  Στην ίδια πλατφόρμα θα συνεχίσουν να υποβάλουν το ηλεκτρονικό έντυπο και οι εργοδότες επιχειρήσεων που έχουν πληγεί (βάσει ΚΑΔ) και θα ενταχθούν και οι επιχειρήσεις που οι ΚΑΔ τους ανακοινώθηκαν σήμερα από το Υπουργείο Οικονομικών.

  Από εκεί και πέρα, την 1η Απριλίου 2020 θα ανοίξει και η ειδική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr για τους εργαζόμενους που θα βρίσκεται στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του Υπουργείου ώστε και οι εργαζόμενοι να συμπληρώσουν τα ειδικά ηλεκτρονικά έντυπα τόσο για την μείωση 40% του μισθώματος της α’ κατοικίας τους (για εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή ) όσο και για να λάβουν την αποζημίωση του ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ.

  Από σήμερα 30.3.2020 υπάρχει στο ΕΡΓΑΝΗ νέα φόρμα υποβολής, η οποία είναι εμπλουτισμένη με τους ΚΑΔ δευτερογενούς δραστηριότητας που παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα για το 2018, ώστε και αυτές οι επιχειρήσεις, ανάλογα με το αν ανήκουν στην κατηγορία που έκλεισαν με κρατική εντολή ή ως πληττόμενες, καθώς και οι εργαζόμενοί τους να απολαύσουν των αντίστοιχων για κάθε κατηγορία ευεργετημάτων των μέτρων στήριξης .

  Επίσης από σήμερα το Εντυπο Εργοδοτών στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ έχει εμπλουτιστεί με τις ειδικές κατηγορίες ΚΑΔ που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες "shop – ina – shop” και  "επιχειρήσεων έκδοσης πρωτογενούς (branded) ψηφιακού περιεχομένου, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες Μητρώο Online Media”.

  Από βήματος, όπως είπε ο κ. Βρούτσης, κάλεσε επιχειρήσεις – εργοδότες που έχουν ήδη υποβάλλει δήλωση με βάση τον κύριο ΚΑΔ της επιχείρησης, αλλά και με βάση τον ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας βάσει ακαθάριστων εσόδων του 2018 εντάσσονται στις επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, να υποβάλλουν συμπληρωματικά νέο έντυπο Δήλωσης Αναστολής Συμβάσεων Εργασίας, χωρίς να συμπληρώσουν εκ νέου τον πίνακα εργαζόμενων, ώστε να απολαύσουν αυτοί και οι εργαζόμενοί τους το μέτρο μείωσης του ενοικίου τους.

  2. Αποζημίωση για ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες και αυτοαπασχολούμενους

  Από 6.4.2020 οι ελεύθεροι επαγγελματίες/ επιτηδευματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι εργοδότες μέχρι 5 εργαζόμενους, οι οποίοι είναι δικαιούχοι των 800 ευρώ θα μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο μέτρο στήριξης, σε σχετικό Έντυπο που θα βρίσκουν στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, μετά την εντός εβδομάδος έκδοσης της σχετικής ΚΥΑ μεταξύ των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας.

  Και για αυτούς ισχύει η ρήτρα μη απόλυσης και διατήρησης προσωπικού σε περίπτωση που απασχολούν εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας.

  3. Οικονομική ενίσχυση των 6 βασικών επιστημονικών κλάδων της χώρας μέσω του ειδικού προγράμματος τηλεκατάρτισης

  Η κυβέρνηση εκτιμάει απεριόριστα την εθνική συμβολή του επιστημονικού κόσμου της χώρας γι’ αυτό και στην περίοδο κρίσης που διανύουμε θα στηρίξει με κάθε μέσο που διατίθεται τους 6 επιστημονικούς κλάδους (οικονομολόγους/λογιστές, μηχανικούς, δικηγόρους ανεξάρτητους επαγγελματίες ή με έμμισθη εντολή, ιατρούς, εκπαιδευτικούς και ερευνητές).

  Μέσα από πόρους του ΕΣΠΑ θα καταβληθεί σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους εκπαιδευτικό επίδομα-αποζημίωση ύψους 600 ευρώ για το μήνα Απρίλιο, δια υλοποίησης ειδικού ανοιχτού προγράμματος τηλεκατάρτισης

  Το ποσό των 600 ευρώ, που αφορά αποκλειστικά τους επιστήμονες,  θα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο, και φυσικά απολύτως καθαρό,χωρίς παρακρατήσεις ή επιβαρύνσεις και η πρώτη δόση των 400 ευρώ θα ξεκινήσει να καταβάλλεται εντός Απριλίου (από 15.4) ενώ τα υπόλοιπα 200 ευρώ θα καταβληθούν μέχρι 30.4.

  Το πρόγραμμα θα συντελεστεί με την πετυχημένη διαδικασία των voucher με απόλυτη διαφάνεια.

  4. Αποζημίωση Μαΐου για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους

  Στην περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, τότε από τον Μάιο και για το επόμενο διάστημα, οι ειδικές κατηγορίες των 6 επιστημονικών κλάδων (οικονομολόγοι/λογιστές, μηχανικοί, δικηγόροι, ιατροί, εκπαιδευτικοί και ερευνητές) θα ενταχθούν στο προστατευτικό καθεστώς που έχουν ενταχθεί και οι μισθωτοί εργαζόμενοι αλλά και οι λοιποί ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, δηλαδή θα λάβουν από τον μήνα Μάιο και για το επόμενο διάστημα την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ.

  5. Ασφαλιστικές εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών –αυταπασχολουμένων

  Παράλληλα, στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα βγει σήμερα θα υπάρχει διάταξη που θα παρέχει μείωση 25% στις ασφαλιστικές εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων περιόδου απασχόλησης μηνός Φεβρουαρίου-Μαρτίου σε όσους από τους παραπάνω θελήσουν να τις καταβάλλουν στην προβλεπόμενη από το νόμο ημερομηνία τους. Ειδάλλως, θα μπορούν να τις καταβάλλουν κανονικά από την 1η Σεπτεμβρίου 2020.

  Ταυτόχρονα, το Διοικητικό Συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ με απόφαση που θα λάβει σήμερα, θα μετατοπίζει χρονικά την ημερομηνία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών, απαιτητών μέχρι 31/3,  στις 10 Απριλίου 2020 και έτσι θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να καταβάλλουν τις ασφ. εισφορές 10 μέρες μετά. 

  6. Δώρο Πάσχα

  Η καταβολή του Δώρου Πάσχα προς όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα είναι διασφαλισμένη. Ωστόσο, όπως έχουμε ήδη πει, στις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει την λειτουργία τους με διοικητική εντολή ή ανήκουν στις πληττόμενες από την κρίση επιχειρήσεις (βάσει ΚΑΔ), θα δοθεί η δυνατότητα καταβολής του Δώρου Πάσχα μέχρι το καλοκαίρι. Υπογραμμίζουμε ότι το Δώρο Πάσχα που πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 30/6, από τις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει την λειτουργία τους με διοικητική εντολή ή ανήκουν στις πληττόμενες (βάσει ΚΑΔ), θα είναι μειωμένο κατά το μέρος που αυτό δεν είναι δεδουλευμένο, όπως θα αναφέρεται και στην σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

  Ωστόσο, με απόφαση του Πρωθυπουργού το τμήμα του Δώρου Πάσχα που δεν θα καταβληθεί στους εργαζόμενους από τους εργοδότες θα καταβληθεί στο ακέραιο από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Σε όλες τις άλλες επιχειρήσεις ισχύει η υποχρέωση καταβολής του στις προθεσμίες του ισχύοντα νόμου.

  7. Στήριξη ανέργων και ηλεκτρονική έκδοση Δελτίου Ανεργίας και αίτηση επιδότηση

  Άμεσα και συγκεκριμένα εντός Απριλίου ενεργοποιείται το πρόγραμμα ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ για 36.500 άνεργους ηλικίας 18-67 σε ΟΤΑ και ΝΠΔΔ όπως επίσης και όλα τα προγράμματα στήριξης των ανέργων του Υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ και συγκεκριμένα από τον μήνα Μάϊο θα ξεκινήσουν σταδιακά προγράμματα που θα αφορούν περίπου 100.000 ανέργους .

  Επίσης από σήμερα, στο πλαίσιο της ψηφιακής μετάβασης του ΟΑΕΔ για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και την ταυτόχρονη μείωση του συγχρωτισμού, ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ οι άνεργοι θα μπορούν ηλεκτρονικά να εγγράφονται στο μητρώο, να αποκτούν δελτίο ανεργίας και να υποβάλλουν αίτηση για την τακτική επιδότηση ανεργίας χωρίς φυσική παρουσία.

  Οι εγγραφές στο μητρώο για έκδοση δελτίου ανεργίας και οι αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας αποτελούν περίπου τα 2/3 του συνολικού αριθμού επισκέψεων στα 118 Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) και είναι οι μόνες υπηρεσίες για τις οποίες οι πολίτες μπορούν να κλείσουν ραντεβού από τις 16 Μαρτίου και μετά. Δενυπάρχει πλέον κανένας λόγος προσέλευσης στα ΚΠΑ2 με ραντεβού, καθώς όλες οι υπηρεσίες του Οργανισμού παρέχονται ηλεκτρονικά".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ