Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 30-Μαρ-2020 08:46

  Διευρυμένο πακέτο στήριξης έρχεται τον Απρίλιο - Σήμερα οι ανακοινώσεις

  Διευρυμένο πακέτο στήριξης έρχεται τον Απρίλιο - Σήμερα οι ανακοινώσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Το κράτος για τον επόμενο μήνα θα επιδοτεί την πραγματική οικονομία. Δηλαδή πάνω από 4 εκατομμύρια μισθωτών, επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

  Το συνολικό πακέτο στήριξης του Απριλίου που ανακοινώνεται σήμερα περιλαμβάνει μαζική διεύρυνση των κωδικών δραστηριότητας (ΚΑΔ) που θα τυγχάνουν των μέτρων στήριξης. Ουσιαστικά πλέον θα εξαιρούνται λίγες δραστηριότητες οι οποίες συνεχίζουν να βρίσκονται σε λειτουργία, όπως για παράδειγμα τα σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με πληροφορίες το σύνολο των δημοσιονομικών μέτρων μπορεί πλέον να φτάνει το 3% του ΑΕΠ, έναντι μέτρων αξίας ίσαμε το 2,5% του ΑΕΠ που ανακοινώθηκαν μέσα από τα 3 πακέτα του Μαρτίου.

  Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται - όπως προανήγγειλε χθες ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας - να έρθει και η επιστρεπτέα προκαταβολή του 1 δισ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις. Δηλαδή η κρατική εγγύησή τους μετά από εγγραφή σε ειδική πλατφόρμα που ολοκληρώνεται. Θα πάρουν άμεση επιδότηση την οποία θα επιστρέψουν μετά από χρόνια και υπό όρους ούτως ώστε να τροφοδοτηθούν με ρευστότητα.

  Παράλληλα, αναμένεται λύση στο θέμα των μεταχρονολογημένων επιταγών και εξετάζεται η διεύρυνση του επιδόματος των 800 ευρώ και στους επιστήμονες (σ.σ. από 600 ευρώ που είχε αναγγελθεί μέσω επιταγής κατάρτισης). Επίσης, προαναγγέλλονται κλαδικά σχέδια στήριξης για τους τομείς οι οποίοι έχουν δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα από την κρίση υγείας όπως είναι ο τουρισμός, οι μεταφορές, η ενέργεια, ο πρωτογενής τομέας και άλλοι κλάδοι.

  Τα μέτρα απαιτούν αλλαγή Προϋπολογισμού με την ενίσχυση του αποθεματικού με 5 δισ. ευρώ. Επίσης, η κυβέρνηση συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις στην ΕΕ μαζί με τα υπόλοιπα οκτώ κράτη του Νότου, προκειμένου να εκδοθεί ειδικό ομόλογο το οποίο θα διασφαλίσει ότι θα καλυφθούν οι ανάγκες των επόμενων μηνών: για όσο διαρκεί η κρίση, αλλά κυρίως για την επόμενη μέρα και για τη στήριξη των πολιτών και του επιχειρηματικού κόσμου όταν οι περιορισμοί αρθούν.

  Το ταμειακό κόστος των μέτρων είναι πολύ μεγάλο. Και τούτο με δεδομένο ότι τα μέτρα Μαρτίου (2,5% του ΑΕΠ ή 4,7 δισ. ευρώ) προκαλούσαν μηνιαίες απώλειες εσόδων στα κρατικά ταμεία ίσες με 6 δις ευρώ περιλαμβανομένων των αναβολών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

  Τα δημοσιονομικά μέτρα συμπληρώνονται  από ένα σημαντικό ποσό αναπτυξιακών δράσεων που χρηματοδοτούνται από τους πόρους του ΕΣΠΑ και από άλλες πηγές (ΕΤΕπ, Αναπτυξιακή Τράπεζα κλπ). Ένα μέρος αυτών των χρημάτων καλύπτει και δημοσιονομικές ανάγκες.

  Το ολοκληρωμένο Σχέδιο για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας για τον μήνα Απρίλιο, αποφασίστηκε χθες σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης από το Μέγαρο Μαξίμου. Έχει προαναγγελθεί πως θα ανακοινωθεί σήμερα στις 10:00 πμ, από τους Υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση.

  Διαβάστε ακόμη: Σταϊκούρας: Έρχεται νέο ολιστικό πακέτο στήριξης 4 εκατ. πολιτών και επιχειρήσεων

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ