Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 27-Μαρ-2020 08:11

  Πρωτοφανής υποχώρηση της επιβατικής κίνησης στο Ελ. Βενιζέλος

  Πρωτοφανής υποχώρηση της επιβατικής κίνησης στο Ελ. Βενιζέλος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Σε 94.477 από 169.056 πριν από ένα χρόνο, υποχώρησε στις 25 Μαρτίου ο συνολικός αριθμός των πτήσεων, παγκοσμίως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Πρόκειται για δίχως προηγούμενο πτώση στην κυκλοφορία των αεροσκαφών, η οποία έχει οδηγήσει τις περισσότερες εγχώριες και ξένες αεροπορικές εταιρείες να καθηλώσουν τα αεροσκάφη τους και εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης να διακόψουν τη δραστηριότητά τους. Τα μεγέθη είναι πρωτοφανή και στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, το "Ελευθέριος Βενιζέλος", όπου οι αφίξεις και οι αναχωρήσεις έχουν υποχωρήσει αυτές τις ημέρες κατά 97%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

  Ελεύθερη πτώση

  Όπως προκύπτει από τα στοιχεία επιβατικής κίνησης, ένας αιώνας μοιάζει να χωρίζει τις επιδόσεις του Ελ. Βενιζέλος κατά το πρώτο δίμηνο της χρονιάς, οπότε είχε καταγραφεί άνοδος 4,3% (2,8 εκατ. επιβάτες), έως σήμερα. Πριν από περίπου δέκα ημέρες, στις 15 Μαρτίου η υποχώρηση της επιβατικής κίνησης διαμορφωνόταν σε περίπου 50%, στους 29,2 χιλιάδες επιβάτες, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Ωστόσο, δύο εβδομάδες αργότερα, στις 24 Μαρτίου, η πτώση εκτοξεύθηκε στο 97%, με μόλις 1.728 επιβάτες να διακινούνται από το διεθνές αεροδρόμιο της χώρας από 52.090 την ίδια ημέρα το 2019.

  Τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου, διακινήθηκαν στο "Ελευθέριος Βενιζέλος" 582.861 άτομα από 1.110.308 το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

  Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, η πτώση της επιβατικής κίνησης, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, καλπάζει και διαμορφώνεται σε:

  -0,53% την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου

  -7,67% την τελευταία εβδομάδα του ίδιου μήνα

  -22,51% την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου

  -42% το διάστημα 9 έως 15 Μαρτίου και

  -77% και 98% από 16 έως 22 Μαρτίου και από 23 έως 24 Μαρτίου, αντίστοιχα

  Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η διατήρηση περιορισμένων πτήσεων από αερομεταφορείς, όπως η Aegean αποτρέπουν τον…μηδενισμό της επιβατικής κίνησης στο "Ελ. Βενιζέλος".

  Αναστολή πτητικού έργου και υπηρεσιών

  Με τα δεδομένα αυτά, η δραστηριότητα των αεροπορικών εταιρειών, όπως και των εταιρειών επίγειας εξυπηρέτησης είναι σχεδόν αδύνατη. Στο πλαίσιο αυτό, η Aegean έχει προχωρήσει στην αναστολή των δρομολογίων εξωτερικού από χθες έως και τις 30 Απριλίου, ενώ θα εκτελείται μόνο μικρός αριθμός εβδομαδιαίων πτήσεων από Αθήνα και προς Βρυξέλλες, για λόγους διατήρησης της συνδεσιμότητας της χώρας με το διοικητικό κέντρο της ΕΕ.

  Στις πτήσεις εσωτερικού διατηρείται μόνο ένα μικρό σε συχνότητες πτητικό πρόγραμμα σε όλους τους προορισμούς του δικτύου και "με μοναδικό σκοπό τη συνδρομή στην ειδική μετακίνηση προσώπων και αναγκαίων υλικών για κάλυψη των βασικών αναγκών" όπως έχει ανακοινώσει η Aegean.

  Oι εταιρείες Swissport και Skyserv, που ανήκουν στον ίδιο επιχειρηματικό όμιλο, έχουν ανακοινώσει την αναστολή των εργασιών τους στα αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Η Skyserv θα περιοριστεί στην κάλυψη βασικών λειτουργιών, όπως η συντήρηση της εφοδιαστικής αλυσίδας (cargo), η εξυπηρέτηση των άγονων γραμμών και η κάλυψη έκτακτων αναγκών, μέσα από την εκ περιτροπής εργασία του 10% του προσωπικού της.

  Είχε προηγηθεί η διακοπή 300 συμβάσεων ορισμένου χρόνου στην Swissport.

  dimitris.delevegos@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ