Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Μαρ-2020 16:38

  Άρχισαν οι αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ

  Άρχισαν οι αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη

  Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr άρχισε η συστηματική, αλλά σε μικρά μεγέθη, αγορά ελληνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλες κεντρικές τράπεζες. Τα ποσά, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, είναι μικρά, αλλά αποτελούν το εναρκτήριο "λάκτισμα" ευρύτερων αγορών σε ένα περιβάλλον το οποίο έχει προς το παρόν πολύ χαμηλό βάθος. 

  Η πτώση των αποδόσεων αναμένεται να γίνει περισσότερο αισθητή ώρα με την ώρα καθώς ο κύκλος των αγορών - ελάχιστα διαθέσιμα - στη δευτερογενή αγορά θα διευρύνεται.

  Εκτιμήσεις αναλυτών αναφέρουν ότι θα πρέπει να αναμένονται άμεσα κινήσεις από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου το οποίο μπορεί πλέον να εξασφαλίσει έτσι διαθέσιμη ρευστότητα. Ηδη οι ταμειακές ανάγκες του δημοσίου αυξάνονται κατακόρυφα και το ΥΠΟΙΚ καλείται να τις εξασφαλίσει μέσω των αγορών (και των αγορών από τις κεντρικές τράπεζες) πριν τις αντίστοιχες κινήσεις των άλλων ευρωπαϊκών χωρών στην ίδια αγορά.

  Σε κάθε περίπτωση τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου υπολογίζονται πέρα και ξέχωρα από το "μαξιλάρι" των 32 - 34 δισ. ευρώ το οποίο στο ΥΠΟΙΚ εκτιμούν οτι θα πρέπει να παραμείνει ανέγγιχτο από τις τρέχουσες κρισιακές ανάγκες των επόμενων μηνών.

  Διαβάστε ακόμη: 

  * ΕΚΤ: Γιατί εντάχθηκαν τα ελληνικά ομόλογα στο νέο QE – Οι 5 καταλύτες πίσω από αυτήν την ιστορική απόφαση

  * Η "επανάσταση" που κρύβει το νέο πακέτο της ΕΚΤ

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ