Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Μαρ-2020 13:42

  Η "επανάσταση" που κρύβει το νέο πακέτο της ΕΚΤ

  Η "επανάσταση" που κρύβει το νέο πακέτο της ΕΚΤ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη 

  Με μια απόφαση η οποία φάνηκε ξαφνικά να ξεπερνά τα αρχικά όρια της απόφασής της η ΕΚΤ διευκρίνισε (2020/441 - 2016/948) ότι το νέο πρόγραμμα αγορών κρατικών και εταιρικών ομολόγων, το PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme), που είχε ανακοινωθεί τη Δευτέρα, δεν θα έχει όρια αγορών (το παλιό ήταν 33% της έκδοσης) και θα αφορά και τους υπερεθνικούς φορείς, πέραν των μη χρηματοπιστωτικών οργανισμών (εταιρικά ομόλογα). 

  Πίσω από τις γραμμές αυτές κρύβεται η "ετοιμότητα” της ΕΚΤ από χθες το βράδυ να μπορεί να καλύψει όλες τις αγορές τίτλων χρέους που θα μπορούσαν τυχόν να συμφωνηθούν σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής για τη χρηματοδότηση της αντιμετώπισης της κρίσης της πανδημίας και των ακραίων συνεπειών της ύφεσης. Αφορά δηλαδή την κάλυψη εκδόσεων χρέους (ευρωομόλογα) από τον ESM, την BEI, κ.λ.π 

  Σύμφωνα με "φήμες” στην Φρανκφούρτη, που συνοδεύουν την απόφαση αυτή, ήδη υπάρχουν ενδείξεις για κάποια "συμπλησίαση” απόψεων που αφορούν στην υπέρβαση της αντίρρησης που έχει διατυπωθεί με σκληρό τρόπο από την Ολλανδία και κατά δεύτερο λόγο από τη Γερμανία και τη Φιλανδία για αποκλεισμό κάθε ενδεχόμενου αμοιβαιοποίησης του χρέους, ήτοι για την έκδοση των περιβόητων ευρω-ομολόγων. 

  Σύμφωνα πάντα με τις φήμες αυτές, οι οποίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί από επίσημες πηγές, το σημείο σύγκλισης "εφόσον τελικά υπάρξει σήμερα, θα αφορά αποκλειστικά και μόνο κάποιες εφάπαξ και κατ εξαίρεση εκδόσεις και μόνο για τη χρηματοδοτηση των συστημάτων υγείας…”.  

  Παράγοντας της ΕΚΤ στον οποίο απευθύνθηκε το Capital.gr επέμεινε όμως ότι δεν υπάρχει ακόμα καμία τέτοια "συμφωνία” και ότι οι διαφορές επί του θέματος παραμένουν, αλλά "θα συζητηθούν ανοικτά” και χωρίς επιφυλάξεις στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής στην οποία άλλωστε έχει τεθεί το θέμα από μεγάλη μερίδα ηγετών της Ε.Ε. 

  Ένα επιπλέον σημείο προς διευκρίνιση πάντως και το οποίο αφορά την Ελλάδα άμεσα αλλά και άλλες χώρες της Ευρωζώνης έχει να κάνει με τα όρια της παραγράφου c της απόφασης 2016/948 και τον συσχετισμό της με την απόφαση 2020/441, ήτοι το εύρος της κάλυψης αγορών εταιρικών ομολόγων από την ΕΚΤ όσον αφορά τη διαβάθμιση του αξιόχρεου που τα συνοδεύει. Ήτοι παραμένει προς διευκρίνιση το αν το waiver του κρατικού χρέους επηρεάζει και πώς την "κάλυψη” των εταιρικών ομολόγων. Σε αυτό το εξαιρετικά κρίσιμο θέμα μέχρι την Τρίτη το βράδυ οι διευκρινίσεις δεν έδιναν επαρκείς απαντήσεις.  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων