Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Μαρ-2020 08:10

  Ενίσχυση 800 ευρώ σε εργαζομένους επιχειρήσεων που έκλεισαν ή πλήττονται από τον κορονοϊό

  Ενίσχυση 800 ευρώ σε εργαζομένους επιχειρήσεων που έκλεισαν ή πλήττονται από τον κορονοϊό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δ. Κατσαγάνη

  Δημοσιεύτηκαν στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) οι δύο Υπουργικές Αποφάσεις του Γιάννη Βρούτση με τους όρους και τις προϋποθέσεις για την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ για τους απασχολούμενους οι οποίοι εργάζονται σε επιχειρήσεις που είτε έκλεισαν με κυβερνητική απόφαση, είτε πλήττονται από τον κορονοϊό. Την επιχορήγηση αυτή δικαιούνται και όσοι απολύθηκαν μεταξύ 1ης και 20ης Μαρτίου 2020.

  ΠΙο αναλυτικά, οι δύο Υπουργικές Αποφάσεις του Γ. Βρούτση για επιχειρηματίες-εργοδότες και εργαζομένους αντίστοιχα, προβλέπουν τα ακόλουθα: 

  1. Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση για επιχειρήσεις-εργοδότες

  Επιχειρήσεις-εργοδότες:

  α) των οποίων έχει ανασταλεί η κύρια επιχειρηματική δραστηριότητα, με εντολή δημόσιας αρχής (σ.σ. με κυβερνητική απόφαση), οπότε είναι δικαιούχοι μείωσης μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων ή

  β) που βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, ως κλάδοι πληττόμενοι από την εξάπλωση του κορωνοϊού COVID-19, κάνουν χρήση της δυνατότητας αναστολής των συμβάσεων εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού τους, υποχρεούνται:

  ·  Στην περίπτωση (α) – δηλαδή σε εκείνη που ανήκουν οι εργοδότες των οποίων τους  έχει ανασταλεί η κύρια επιχειρηματική δραστηριότητα τους, με εντολή δημόσιας αρχής (σ.σ. με κυβερνητική απόφαση)- θα πρέπει οι ίδιοι οι επιχειρηματίες –εργοδότες  να δηλώσουν υπεύθυνα: 

  i) την αναστολή της κύριας επιχειρηματικής τους δραστηριότητας λόγω εντολής από δημόσια αρχή, βάσει ΚΑΔ, οριζόμενες από το Υπουργείο Οικονομικών όπως ισχύουν κάθε φορά,
   
  ii) τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μισθίου ακινήτου εφόσον έχουν επαγγελματική μίσθωση ακινήτου προς εξυπηρέτηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας που έχει ανασταλεί με εντολή Δημόσιας Αρχής,

  iii) τους  εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή,
   
  iv) τους τυχόν εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει λυθεί από 1/3/2020 έως 20/3/2020, είτε με καταγγελία είτε με οικειοθελή αποχώρηση, είτε η επιχειρηματική δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής οπότε είναι δικαιούχοι μείωσης μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων, είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ,  λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορονοϊού COVID-19" στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

  · Στην περίπτωση  (β) -  δηλαδή σε εκείνη που ανήκουν οι επιχειρήσεις –εργοδότες που βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται από την εξάπλωση του κορονοϊού COVID-19 – θα πρέπει οι ίδιοι οι επιχειρηματίες –εργοδότες  να δηλώσουν υπεύθυνα:
   
  i) την αναστολή της κύριας επιχειρηματικής τους δραστηριότητας
   
  ii) τους  εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή,
   
  iii) τους τυχόν εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει λυθεί από 1/3/2020 έως 20/3/2020, είτε με καταγγελία είτε με οικειοθελή αποχώρηση, μέσω του εντύπου "Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων – Εργοδοτών των οποίων, είτε η επιχειρηματική δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής οπότε είναι δικαιούχοι μείωσης μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων,  είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ,  λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19" στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

  Όπου  στην παρούσα απόφαση αναφέρεται ο όρος Επιχείρηση-Εργοδότης νοούνται όλοι όσοι απασχολούν προσωπικό με εξαρτημένη σχέση εργασίας.
   
  Στην κατηγορία υπάγονται και οι ατομικές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που απασχολούν προσωπικό με εξαρτημένη σχέση εργασίας.

  - Οι υπόχρεοι της περίπτωσης στην οποία υπήρξε αναστολή της κύριας επιχειρηματικής τους δραστηριότητας με κυβερνητική απόφαση, υποχρεούνται επίσης, να γνωστοποιήσουν την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση, εγγράφως ή με  ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, στους εργαζομένους τους.

  Υπεύθυνη Δήλωση

  Σε σχέση με όλα τα παραπάνω συμπληρώνεται με τα ακόλουθα έντυπα το παράρτημα της αριθμ. 40331/Δ1.13521/13-9-2019 (3520/Β΄/ 19-9-2019) απόφασης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, "Επανακαθορισμός όρων ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων αρμοδιότητας Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ)", όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, ως εξής:

  Προστίθεται "Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων - Εργοδοτών των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει ανασταλεί, με εντολή δημόσιας αρχής οπότε είναι δικαιούχοι μείωσης μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων, είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, λόγω των μέτρων αντιμετώπιση της μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19".

  2. Τι προβλέπει η Υπουργική Απόφαση για τους εργαζομένους

  Τα μέτρα στήριξης αφορούν τους παρακάτω εργαζόμενους με εξαρτημένη εργασία:

  α) εργαζόμενους, με σχέση εξαρτημένης εργασίας, των οποίων έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους, είτε επειδή έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, είτε λόγω χρήσης της ρύθμισης εκείνης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 20ης Μαρτίου, σύμφωνα με την οποία επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που πλήττονται σημαντικά, λόγω των αρνητικών συνεπειών του φαινόμενου του κορωνοϊού-COVID 19, μπορούν  να αναστέλλουν  (για ένα μήνα) τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού τους, προκειμένου να προσαρμοστούν οι λειτουργικές ανάγκες τους στο δυσμενές περιβάλλον που δημιουργείται

  β) εργαζόμενους, των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει λυθεί από 1ης Μαρτίου 2020 έως και 20 Μαρτίου 2020, είτε με καταγγελία από τον εργοδότη είτε με οικειοθελή αποχώρηση από τους ίδιους.

  Οι δικαιούχοι θα πρέπει να κάνουν δήλωση του υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.yeka.gr).

  Υπεύθυνη δήλωση των εργαζομένων για τη λήψη αποζημίωσης ειδικού σκοπού

  Οι δικαιούχοι των παραπάνω περιπτώσεων (α. και β.) υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α΄ 75), ως το συνημμένο παράρτημα, με τίτλο "Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζόμενων με εξαρτημένη εργασία σε Επιχειρήσεις - Εργοδότες των οποίων, είτε η επιχειρηματική δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής, οπότε οι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι μείωσης μισθώματος κύριας κατοικίας, είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το ΥπουργείοΟικονομικών ΚΑΔ, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωση ειδικού σκοπού", στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.yeka.gr).

  Η ηλεκτρονική πλατφόρμα τηρείται για τον σκοπό αυτό στη Γενική Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία, της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ